Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najhorúcejší deň týždňa: Teploty môžu dosiahnuť 38 stupňov Celzia, hrozia aj búrky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BRATISLAVA – V niektorých okresoch Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja môžu teploty vo štvrtok dosiahnuť až 38 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy tretieho stupňa pred vysokými teplotami.

Výstrahy tretieho stupňa platia v týchto lokalitách v čase od 15.00 do 18.00 h. Meteorológovia varujú, že vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. V okresoch na strednom, južnom a juhovýchodnom Slovensku platia výstrahy druhého stupňa pred vysokými teplotami. Očakáva sa tam miestami dosahovanie maximálnej teploty vzduchu do 36 stupňov Celzia.

Výstrahy 08.07. 2021
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Prvý stupeň výstrahy pred vysokými teplotami platí v okresoch najmä na severnom, časti stredného a východného Slovenska. Teploty tam môžu dosiahnuť do 34 stupňov Celzia. Výstraha platí v čase od 15.00 do 18.00 h.

Zdravotnícki záchranári pripomínajú, že počas vysokých teplôt netreba zabúdať na pitný režim. Pomáha predchádzať kolapsom z tepla, preto treba piť priebežne a nečakať na pocit smädu. Vysoké teploty podľa záchranárov predstavujú záťaž na organizmus, najohrozenejšie sú deti, seniori a chronickí pacienti.

Vhodné nápoje sú napríklad minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy. Obsahovať by mali čo najmenej cukru, do šiestich percent, ten totiž zvyšuje pocit smädu.

Nevhodný je tiež alkohol, ktorý zvyšuje produkciu tepla v organizme. Ideálne nie sú ani príliš studené nápoje. Pri pobyte na slnku treba myslieť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Ak dôjde k zdravotným ťažkostiam v dôsledku prehriatia, treba pacienta preniesť do chladnejšieho prostredia a podávať mu tekutiny po malých dúškoch, ideálne čistú vodu. V prípade zhoršenia zdravotného stavu je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Na stanici Mužla namerali takmer 37 stupňov Celzia

Na stanici Mužla vystúpila teplota v stredu (7. 7.) takmer až na 37 stupňov Celzia. Informujú o tom meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Prílev veľmi teplého vzduchu od juhu k nám vyvrcholí vo štvrtok pred studeným frontom, ktorý sa bude vlniť nad Českom. "Teplota na juhozápade lokálne dosiahne až okolo 38 stupňov Celzia, no 33 - 36 stupňov Celzia môže lokálne byť aj v severnejších regiónoch, čo sú extrémne vysoké hodnoty spôsobujúce zvýšenú záťaž organizmu," uviedli meteorológovia.

Pripomenuli, že je dôležité nezabúdať na pitný režim. A v rámci možností sa vyhýbať zvýšenej fyzickej aktivite a priamemu slnku, najmä okolo poludnia a popoludní.
Studený front prinesie ochladenie v piatok (9. 7.), vyskytnú sa aj búrky, ktoré môžu byť lokálne aj intenzívne

Počas horúčav by sa nemali nechávať v aute deti, seniori, ale ani zvieratá

Počas horúčav by sme nemali v zamknutom aute v žiadnom prípade zabúdať deti, seniorov či bezvládnych ľudí, ale ani zvieratá. Opätovne na to upozorňujú záchranári. Pripomínajú, že vzduch sa môže v stojacom aute počas horúčav prehriať v priebehu hodiny na 70 stupňov Celzia.

"Problémom je aj to, že uväznené osoby či zvieratá z takéhoto nebezpečenstva nedokážu uniknúť, nedokážu si otvoriť okná alebo dvere," zdôrazňuje Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na sociálnej sieti.

Podľa záchranárov by sme však nemali zabúdať ani na to, že organizmus sa môže prehriať aj pri dlhšej ceste v aute bez funkčnej klimatizácie a prísunu čerstvého vzduchu. "Detský organizmus sa prehrieva až päťkrát rýchlejšie ako organizmus dospelého človeka," podotýkajú. Dôležité je preto tekutiny dopĺňať priebežne, aby mal organizmus šancu sám sa ochladzovať potením. Dehydratácia, teda nedostatok tekutín, prehrievanie organizmu urýchľuje.

Viac o téme: PočasieHorúčavyTeplotyVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu