Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborníci varujú: Vysoká teplota a horúčavy môžu spôsobiť kolapsové stavy a ohroziť zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vysoká teplota a horúčavy majú veľký vplyv na zdravotný stav každého človeka. Kým príjemné letné počasie a denné svetlo ľudský organizmus nabíjajú energiou, tropické teploty nad 30 stupňov Celzia (denné) a 20 stupňov Celzia (nočné) môžu organizmus zaťažiť, vyčerpať, spôsobiť malátnosť, závrate, bolesti hlavy až vážne kolapsové stavy a ohroziť zdravie. Uviedli to odborníci zo sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR v súvislosti s vysokými teplotami, ktoré na štvrtok avizoval Slovenský hydrometeorologický ústav.

Počas extrémne vysokých teplôt sú ohrozené skupiny obyvateľov, ide najmä o deti do štyroch rokov, starší ľudia nad 65 rokov, tehotné a dojčiace matky, ľudia s nadváhou, dlhodobo chorí, ľudia užívajúci lieky na odvodnenie, vysoký krvný tlak či nespavosť, ťažko zdravotne postihnutí, ťažko fyzicky pracujúci ľudia, športovci, administratívni pracovníci v nevhodne upravených kanceláriách či osamelo žijúci.

Najčastejšími zdravotnými rizikami, ktoré prinášajú v týchto dňoch extrémne vysoké až tropické teploty, sú podľa slov odborníkov dehydratácia, úpal, prehriatie, kŕče či kolaps organizmu. V prípade kolapsu človeka treba ihneď volať záchranárov na číslo 112 alebo 155.

Podľa odborníkov je prijímanie tekutín počas horúčav základ. "Piť treba často a menšie množstvá. Dospelý by mal počas dňa vypiť 3 litre tekutín. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu a alkohol. Ideálna je obyčajná či prírodná minerálna voda, ovocné džúsy, iontový nápoj pre prípad potreby. Najvhodnejšie sú vlažné nápoje. Strava sa odporúča ľahko stráviteľná, odev má byť ľahký, vzdušný, svetlých farieb. Vhodná je tiež prikrývka hlavy," uviedli odborníci.

V prípade pobytu pri vodných plochách a na kúpaliskách sa v čase od 10.00 do 16.00 h treba zdržiavať v tieni. V prípade využívania klimatizácie je ideálnou teplotou tá, ktorá nepresiahne teplotný rozdiel päť až sedem stupňov Celzia, čím sa predíde takzvanému teplotnému šoku. Aktivity je vhodné plánovať na ráno alebo večer. Zároveň odporúčajú používať ľahké svieže vône, osviežujúce spreje s minerálnou vodou a aspoň raz denne sa osviežovať vlažnou (nie príliš studenou) vodou.

Viac o téme: ZdraviePočasieKolapsHorúčavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu