Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Slávnostný večer plný lesku: Prezidentka odovzdala vyznamenania a okamžite upútala šatami!

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová počas slávnostného ceremoniálu udeľovania štátnych vyznamenaní Zobraziť galériu (10)
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová počas slávnostného ceremoniálu udeľovania štátnych vyznamenaní (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Každý, kto dnes ocenenie dostane, bol a je svojím životom pre všetkých inšpiráciou. V nedeľu to v príhovore počas odovzdávania štátnych vyznamenaní uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že si váži ich prínos pre vlasť.

VIDEO Čaputovej mimoriadne vystúpenie: Veľká výzva Slovákom a aj drsný odkaz opozícii!

Slávnostný večer plný lesku: Prezidentka odovzdala vyznamenania a okamžite upútala šatami! (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Stretli sme sa tu, aby sme spoločne oslávili ľudskú tvorivosť, vytrvalosť, intelekt a nezlomného ducha. Osobnosti, ktoré budú dnes vyznamenané, bojovali za slobodu, pričinili sa o zrod dôležitých demokratických inštitúcií a starajú sa, aby tieto inštitúcie napĺňali svoj zmysel," povedala prezidentka. V príhovore uviedla, že vyznamenania si prevezmú ľudia, ktorých práca robí náš život lepším, pestrejším a znesiteľnejším. "Dnes vzdáme úctu tým, ktorí svoje pevné miesto v spoločnosti potvrdili pri mnohých hodnotových križovatkách a svojím životným postojom ovplyvnili niekoľko generácií," povedala Čaputová.

Na snímke prezidentka Zuzana
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Poznamenala, že každoročne prezident oceňuje výnimočných ľudí preto, lebo sa svojím životom a prácou pričiňujú o to, aby sme boli ako spoločnosť lepší a aby republika prosperovala. "Dvadsiate ôsme výročie vzniku SR sme si pripomenuli v horších časoch, v strede pandemickej krízy a bez možnosti stretávať sa," povedala prezidentka. Slová vďaky a uznania sa oceneným podľa nej zaslúži povedať osobne.

Na snímke prezidentka Zuzana
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Uplynulý rok skúšal našu odolnosť, limity a našu ľudskosť. Do marca minulého roka sme si nevedeli predstaviť, že sa ocitneme tvárou v tvár neviditeľnej hrozbe, ktorá nás prinúti zmeniť naše návyky, zredukovať naše sociálne kontakty a že nás na týždne a mesiace zatvorí doma," povedala prezidentka s tým, že všetci čakali na úspechy lekárov a vedcov.

Na snímke ocenení počas
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

V príhovore ďalej uviedla, že ľuďom chýbalo byť v spoločnosti iných. "Mnohí z nás si uvedomili, aká dôležitá je rola učiteľa. V najťažších chvíľach sa ukázala aj naša sila. Ukázala, akí súcitní a obetaví vieme byť," poznamenala hlava štátu. Potenciál spolupatričnosti je podľa nej na Slovensku oveľa väčší, ako sme si mysleli.

Prezidentka Zuzana Čaputová (uprostred)
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Prezidentka vyznamenala 24 osobností

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ocenila v nedeľu 24 osobností spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života, z toho piatich in memoriam. Štátne vyznamenania udelila prezidentka ôsmim ženám a 16 mužom v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Ocenenie sme dostali ako odplatu za už vykonané dielo, tvrdí Križanová (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Na ceremoniáli sa zúčastnili aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), predseda vlády Eduard Heger (OĽANO), viacerí ministri a ďalší predstavitelia verejného života. Rad Bieleho dvojkríža III. triedy získal český právnik, ktorý dával najavo svoj nesúhlas, ak sa politická moc dopúšťala nezákonností, Pavel Rychetský. Ocenenie získal za mimoriadne zásluhy o rozvoj vzťahov medzi Českou a Slovenskou republikou v oblasti práva a ústavného súdnictva. 

Zľava: Prezidentka Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Radom Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam ocenila prezidentka hokejistu Pavla Demitru. Ten zahynul v septembri 2011 počas tragickej udalosti pri ruskom meste Jaroslavľ, kde sa zrútilo lietadlo, na palube ktorého sa nachádzal celý tím Lokomotiv Jaroslavľ z KHL. Rad Ľudovíta Štúra I. triedy získal Rudolf Chmel za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu či trénerka krasokorčuľovania rakúskeho pôvodu Hilda Múdra, ktorej zverencom bol najúspešnejší slovenský krasokorčuliar Ondrej Nepela. Prezidentka jej ocenenie udelila za zásluhy v oblasti športu a za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí, ocenenie prevzal jej syn.

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy si prevzali vedec Pavol Čekan najmä za zásluhy v oblasti vývoja a výroby testov na vírus SARS-CoV-2 a hokejový obranca Zdena Chára za zásluhy v oblasti športu a šírenie dobrého mena SR. 

Zľava: Prezidentka Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Hlava štátu udelila Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za zásluhy o rozvoj Slovenska v oblasti kultúry a umenia hudobnému skladateľovi a vysokoškolskému pedagógovi Vladimírovi Godárovi. Za zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu udelila Čaputová toto ocenenie in memoriam Chavive Reickovej. Prevzala si ho aj Anna Šestáková za zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu. Za zásluhy v sociálnej oblasti, najmä v oblasti psychologickej starostlivosti o rodiny s deťmi s postihnutím zo sociálne znevýhodneného prostredia si ocenenie prevzala psychologička Magdaléna Špotáková. Ocenenie získal aj literárny vedec a publicista Milan Šútovec za zásluhy o demokraciu a rozvoj, za ľudské práva a slobody a ich ochranu. In memoriam získal Rad Ľudovíta Štúra III. triedy aj Károly Tóth za zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu, ako aj za podporu interetnického a interkultúrneho porozumenia. 

VIDEO Slávnostný večer plný
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Kríž Milana Rastislava Štefánika I. triedy in memoriam získal stredoškolský pedagóg Jaroslav Budz, ktorý sa snažil zabrániť útoku v Spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach, pri ktorom zahynul na následky zranení spôsobených páchateľom. 

Reakcie Pavla Čekana a Ivana Leitmana na zisk štátneho vyznamenania (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Pribinov kríž II. triedy si odniesli fokloristka, tanečná pedagogička a choreografka Helena Jurasovová za celoživotné zásluhy v umelecko-vzdelávacej činnosti v oblasti detského scénického folklorizmu. Ocenenie si prevzal aj Ivan Štrpka za zásluhy o mimoriadny kultúrny rozvoj SR a in memoriam ho získal Dezider Ursiny za zásluhy o kultúrny rozvoj SR. 

VIDEO Slávnostný večer plný
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Vyznamenanie Pribinov kríž III. triedy si prevzal Vasiľ Jabur za zásluhy pri kodifikácii rusínskeho jazyka, priekopníčka paliatívnej medicíny Kristína Križanová a Ivan Leitman za zásluhy o sociálny rozvoj SR. Vladimíra Michala a Jána Zavarského ocenila prezidentka za zásluhy o kultúrny rozvoj SR. Prevzala si ho aj Agnesa Horváthová za zásluhy o sociálny rozvoj SR.

Štátne vyznamenanie Medailu prezidenta SR Čaputová udelila za zásluhy o rozvoj SR v oblasti kultúry a umenia Sándorovi Bekemu a poľskej filmovej režisérke a scenáristke Agnieszke Hollandovej za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti kultúry a umenia.

Prezidentka Zuzana Čaputová (uprostred)
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu. Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov. Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku. 

Viac o téme: OdovzdanieOsobnostiZuzana ČaputováInšpiráciaOcenenieŠtátne vyznamenania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu