Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AKTUÁLNE Identifikovali ďalšie prípady delta mutácie: Infikovaní prišli z krajín mimo EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku sme laboratórne potvrdili prítomnosť delta variantu pandemického vírusu v ďalších troch prípadoch. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Prvé prípady identifikovali na Slovensku včera, dnes pribudli ďalšie tri. Zatiaľ sa zdá, že situácia je pod kontrolou, keďže všetky osoby šli hneď do domácej izolácie. 

Osoby neboli zaočkované

"Osoby neboli zaočkované, boli bez príznakov, prišli zkrajiny mimo Európskej únie a po príchode na Slovensko išli do domácej karantény. Úzke kontakty neboli identifikované," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

VIDEO O nových prípadoch informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili ďalšie prípady delta mutácie, osoby prišli z krajín mimo EÚ a neboli zaočkované (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

Ochráni nás kompletná zaočkovanosť a opatrnosť

"Jedine kompletné zaočkovanie a veľká opatrnosť nás zachráni od ďalších vážnych problémov. Delta variant koronavírusu už začína dominovať v mnohých európskych krajinách. Je, bohužiaľ, omnoho infekčnejší ako alfa variant,ktorýsa presadil u nás. Jedine očkovanie je riešením. So všetkou pokorou vyzývam spoluobčanov, aby rešpektovali pandemické opatrenia, najmä pri príchode zo zahraničia," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Na Slovensku máme aktuálne celkovo štyri laboratórne potvrdené prípady delta variantu. Všetky osoby boli nezaočkované. Delta variant (B.1.617.2) patrí spolu s kapa variantom (B.1.617.1) do rovnakej línie, ktoré boli prvýkrát zaznamenané koncom roku 2020 v Indii. 

- podľa ECDC je zaraďovaný medzi tzv. „variants of concern“, teda varianty, na ktoré je  potrebné sa zvlášť zamerať, nakoľko sú jasné vedecké dôkazy o ich možnom vplyve na rýchlosť a spôsob šírenia alebo odpoveď imunitného systému
- je infekčnejší ako alfa variant, minimálne o 40%
- kratší je sériový interval / generačný čas, teda nakazená osoba sa stáva infekčnou už na 2. - 3. deň
- vyššie riziko hospitalizácie
- najbežnejšie príznaky sú bolesť hlavy, hrdla, nádcha a horúčka, zriedkavejší je kašeľ a strata čuchu
- najúčinnejšia ochrana proti delta variantu je u jedinca kompletná zaočkovanosť

Viac o téme: SlovenskoKoronavírusDelta mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu