Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Proces s Ľubošom Kosíkom a Herbertom Georgeom v kauze obrazov Warhola sa nekonal

Ľuboš Kosík
Ľuboš Kosík (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Po piatich rokoch od podania obžaloby chcel začať Okresný súd (OS) Bratislava I vo štvrtok riadne konať v prípade na 18 rokov právoplatne odsúdeného exsiskára Ľuboša Kosíka a spoluobžalovaného podnikateľa Herberta Georgea.

Nedostavil sa však Herbert Georg ani jeho advokát, ktorí sa ospravedlnili. Rovnako ani Kosík, ktorý je stále na úteku a ani ďalší obhajcovia. Voči Kosíkovi sa už koná ako voči ušlému. Senát OS Bratislava I pojednávanie napokon odročil na 9. novembra.

Dvojica je obžalovaná z obzvlášť závažného zločinu vydierania. Ide o prípad, ktorý sa mal odohrať už v roku 2015 a súvisí s obrazmi Andyho Warhola. Kosík aj spolu s druhým obžalovaným Herbertom G. požadovali od podnikateľa Martina Š., s ktorým obchodovali s umeleckými dielami najmenej 300.000 eur. Značnú časť sumy im poškodený pod nátlakom zaplatil. Martin Š. predával obrazy Warhola a požičiaval si ich z múzea v Medzilaborciach. Na pojednávanie vo štvrtok sa poškodený dostavil.

Dôvody, prečo OS Bratislava 1 v kauze roky nekonal, boli viaceré – prvý zákonný sudca Ján Jamrich odišiel krátko po pridelení veci do dôchodku, ďalší sudca Michal Valent bol preložený na Krajský súd v Bratislave. V prípade napriek vytýčeným termínom sa riadne nekonalo, keďže situácia vzhľadom k pobytu právoplatne odsúdeného Kosíka bola doteraz neprehľadná. V tomto roku ide už o druhý vytýčený termín, prvý bol zrušený pre pandémiu. Prokuratúra viac razy urgovala, že sa pojednávanie od roku 2016 riadne neotvorilo.

Podľa neoficiálnych správ sa má Kosík nachádzať stále v africkom Mali. Mal byť dávnejšie miestnou políciou zadržaný, unesený a prepustený na slobodu. Kosíka v novembri 2016 najskôr Najvyšší súd (NS) SR odsúdil v kauze falšovania zmeniek v hodnote 2,4 milióna eur na 14 rokov. NS SR tak potvrdil pôvodný verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Následne, keďže nezaplatil peňažitý trest, mu súd pridal ďalšie štyri roky. Nezvestný Kosík je známy aj z kauzy zavlečenia Michala Kováča mladšieho v auguste 1995 do Rakúska. V prípade chce vypovedať.

Viac o téme: PodnikateľSúd Andy WarholĽuboš KosíkHerbert Georg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu