Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zaostávajúce regióny musia cítiť zvýšenú podporu zo strany štátu, tvrdí Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

MEDZILABORCE – Zaostávajúce regióny potrebujú silnejšiu a adresnejšiu podporu. Na rokovaní s 20 starostami obcí z okresu Medzilaborce to v sobotu uviedla ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová (Za ľudí). Počas výjazdu do regiónu otvorila aj Deň Rusínov Slovenska, informoval o tom tlačový odbor Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

"Teraz, v čase pandémie, ktorej dôsledky doľahli na ľudí v týchto regiónoch ťažšie ako inde, potrebujú cítiť silnejšiu podporu. Okres Medzilaborce má jednu z najväčších mier nezamestnanosti na Slovensku. V decembri dosiahla vyše 13 percent. Ľuďom, ktorí tu žijú, musíme pomôcť a prinášať riešenia, ktoré im prinesú lepšie platenú prácu a vyššiu kvalitu života," uviedla Remišová.

Jedným z nástrojov pomoci je systém podpory najmenej rozvinutých okresov na základe akčného plánu, ktorý bol vypracovaný v spolupráci štátu s miestnymi samosprávami, mimovládnymi organizáciami a podnikateľskými subjektmi vrátane poľnohospodárov, zástupcov škôl a za pomoci Stredoeurópskej agentúry pre rozvojové projekty. Hlavným cieľom v Medzilaboreckom okrese je znížiť mieru nezamestnanosti podporou vytvorenia 377 pracovných miest do roku 2022, a to nasmerovaním aktivít do viacerých oblastí. Doposiaľ bolo v okrese podporených 16 projektov s poskytnutím regionálneho príspevku viac ako milión eur.

Za silný nástroj pomoci označila ministerka eurofondy. Doteraz sa v okrese Medzilaborce z eurofondov realizovalo alebo realizuje 84 projektov v hodnote 65 miliónov eur. "Z regionálneho programu IROP, ktorý spravuje naše ministerstvo, pripravujeme napríklad podporu zvyšovania kvality odborného vzdelávania na SOŠ Andyho Warhola, ako aj na miestnych základných školách," konštatovala.

Aj Medzilaboreckého okresu sa v tomto roku bude týkať niekoľko nových výziev z programu IROP. "Vyhlásená je výzva na budovanie verejnej zelene a podporu riešení zmierňujúcich dôsledok klimatickej zmeny. Ďalej podporíme komunitné riešenia pre sociálnu ochranu detí, materské školy, cyklodopravu, praktické vyučovanie na stredných školách," povedala Remišová. Na otvorení Dňa Rusínov Slovenska prisľúbila podporu vlády dobrým projektom a vyzvala na ich prípravu a využívanie možností na investície do rozvoja regiónu.  

V Medzilaborciach celonárodne oslávili Deň Rusínov

Celonárodné oslavy Dňa Rusínov sa počas víkendu konajú v Medzilaborciach. V sobotu bol ich súčasťou slávnostný sprievod mestom a kultúrny program. Účastníci si pripomenuli aj 30. výročie prvého Svetového kongresu Rusínov, ktorý sa konal v roku 1991 práve v Medzilaborciach. Program v nedeľu (13. 6.) zakončia dopoludňajšie slávnostné bohoslužby.

Rusínska obroda na Slovensku (ROS) organizuje Deň Rusínov každoročne 12. júna. „Hlavným cieľom podujatia je prezentovať širokej verejnosti na Slovensku, že Rusíni tu oddávna žili a dodnes žijú, že majú svoje znaky, ktorými sú jazyk, kultúra a východný obrad, teda vierovyznanie. Chceme to prezentovať, aby široká verejnosť vedela, že okrem iných 13 národnostných menšín, ktoré žijú na Slovensku a sú oficiálne uznané, je aj rusínska a žijú tu ľudia, ktorí, dá sa povedať, stáli pri zrode Československej republiky a neskôr aj Slovenskej republiky a sú lojálnymi občanmi, aj keď nie sú slovenskej, ale rusínskej národnosti,“ povedal predseda ROS Martin Karaš.

V súvislosti s aktuálnym sčítaním obyvateľstva na Slovensku vyjadril nádej, že k rusínskej národnosti sa prihlási opätovne viac ľudí, keďže doterajšie sčítania podľa neho neodrážali reálny počet Rusínov. „Podľa našich odhadov je na Slovensku možno 150.000 až 200.000 Rusínov, ale reálne sa k svojej národnosti pri predchádzajúcom sčítaní ľudu prihlásilo len 34.000 obyvateľov a k materinskému jazyku okolo 55.000 obyvateľov. Keďže vidíme ten potenciál, že by sa Rusíni mohli hlásiť k svojej národnosti a mohli by ju takto podporiť, mali sme motiváciu robiť kampaň a prezentovať ľuďom, že sme Rusíni, že sa nemajú za čo hanbiť a že tá doba, keď sme boli zakázaní, je už dávno preč,“ povedal. Pripomenul pritom, že v minulom režime do roku 1989 bolo všetko rusínske vydávané za ukrajinské.

Na podujatí v Medzilaborciach, „hlavnom meste Rusínov“, sa zúčastnili aj vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí), viacerí poslanci Národnej rady (NR) SR a vyššieho územného celku či predstavitelia miestnej a regionálnej samosprávy.

Podujatia k tomuto dňu sa konali aj v ďalších obciach a mestách. V Spišskej Novej Vsi v Múzeu Spiša v rámci prebiehajúcej výstavy Rusíni na Spiši pripravili pre návštevníkov špeciálny program približujúci rusínsku históriu, kultúru, tradície a folklór.

Viac o téme: PodporaŠtátRegiónyVeronika RemišováZaostávajúce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu