Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrel akademický maliar Šafranko (†89): Bol to spoluzakladateľ spoločnosti Andyho Warhola

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PREŠOV – Vo veku 89 rokov zomrel 1. novembra predseda a spoluzakladateľ spoločnosti Andyho Warhola, autor Rusínskej madony a prvý východoslovenský tvorca abstraktných obrazov druhej polovice 20. storočia, akademický maliar, profesor Ivan Nestor Šafranko. Posledná rozlúčka s umelcom sa pre protipandemické opatrenia uskutočnila v úzkom kruhu rodiny, informovala v sobotu umelcova rodina.

Ivan Nestor Šafranko sa narodil 26. mája 1931 v obci Turá Paseka na Zakarpatskej Rusi v prvorepublikovom Československu. Vysokoškolské štúdium v 50. rokoch 20. storočia absolvoval najskôr na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a doplnil si ho na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Za docenta bol habilitovaný v roku 1977, za profesora maľby ho menovali v roku 1995. Pôsobil v Košiciach a Prešove.

"Ivan Šafranko bol všestranným výtvarným umelcom. Venoval sa komornej i monumentálnej maľbe, grafike, ilustrácii, tapisérii, smaltu a sochárstvu, v rámci ktorého uviedol, ako prvý na Slovensku, techniky ready-made a dripping," priblížila v umelcovom nekrológu Šarišská galéria v Prešove.

Okrem širokospektrálnej výtvarnej činnosti sa Šafranko venoval i pedagogickej činnosti, najprv na Pedagogickom Inštitúte v Košiciach, po jeho zrušení na katedre výtvarnej výchovy pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove. V roku 2003 odišiel z univerzity do dôchodku a naďalej sa venoval výtvarnej tvorbe. Šafranko vystavoval svoje diela na mnohých samostatných a kolektívnych výstavách na Slovensku i v zahraničí a za svoju prácu získal viaceré ocenenia. V roku 2004 bol ocenený Cenou Andyho Warhola za prínos pre výtvarné umenie.

Viac o téme: úmrtieAkademický maliarAndy WarholIvan Nestor Šafranko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu