Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obrovský zlom pre Slovensko: Hegerov Plán obnovy má u Európskej komisie úspech, tieto DETAILY vyzdvihli!

Premiér Heger s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Zobraziť galériu (3)
Premiér Heger s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA – Európska komisia (EK) v pondelok prijala pozitívne posúdenie slovenského plánu obnovy a odolnosti. Ide o dôležitú etapu v procese vyplácania grantov Európskej únie (EÚ) vo výške 6,3 miliardy eur v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Komisia posudzovala najmä to, či investície a reformy v slovenskom pláne obnovy podporujú zelenú a digitálnu transformáciu.

EK skonštatovala, že v pláne Slovenska je určených 43 % celkových rozpočtových prostriedkov na opatrenia na podporu cieľov v oblasti klímy a 21 % na opatrenia na podporu digitálnej transformácie. Predstavitelia EK vyzdvihli mnohé pozitíva národného plánu. O stanovisku informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku.

Adekvátna reakcia na situáciu na Slovensku

Komisia dodala, že slovenský plán predstavuje komplexnú a adekvátne vyváženú reakciu na hospodársku a sociálnu situáciu Slovenska, čím náležite prispieva k všetkým pilierom nariadenia o mechanizme podpory. EK takisto dospela k záveru, že žiadne z opatrení zahrnutých v pláne výrazne nenarúša životné prostredie – v súlade s požiadavkami stanovenými v nariadení o mechanizme podpory.

Obrovský zlom pre Slovensko:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

"Systémy kontrol na ochranu finančných záujmov Únie zavedené Slovenskom sa považujú za primerané," dodala tiež Komisia s tým, že v pláne sa uvádzajú dostatočne podrobne rozpracované opatrenia vnútroštátnych orgánov na predchádzanie korupcii, podvodom a konfliktom záujmov súvisiacich s využívaním finančných prostriedkov a na ich odhaľovanie a nápravu.

Veľký deň pre Slovensko, predsedníčka Európskej komisie sa u nás stretla s hlavou štátu Zuzanou Čaputovou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Leyenová chváli počet reforiem

Podľa predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej plán predstavuje úsilie Slovenska riešiť výzvy. "Obsahuje veľké množstvo reforiem, ako aj mnohé investície súvisiace s klímou, a posilní proces digitalizácie," zhodnotila Leyenová. Výkonný podpredseda pre hospodárstvo, ktoré pracuje v prospech ľudí Valdis Domrovskis, takisto ocenil silný dôraz na zelené a digitálne projekty – tie podľa neho zlepšia konkurencieschopnosť podnikov a kvalitu verejných služieb, čo v konečnom dôsledku zlepší aj život občanov. "Intenzívne prípravy tohto plánu sú predzvesťou úspešnej implementácie," podotkol.

Obrovský zlom pre Slovensko:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Komisia v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia s cieľom poskytnúť Slovensku 6,3 miliardy eur v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Rada EÚ bude mať teraz štyri týždne na prijatie návrhu. Ak plán schváli, umožní tým vyplatenie 823 miliónov eur Slovensku v rámci predbežného financovania (13 % z celkovej sumy pridelenej Slovensku). "Komisia povolí ďalšie vyplácanie na základe uspokojivého plnenia míľnikov a cieľov uvedených vo vykonávacom rozhodnutí Rady, čím sa zohľadní pokrok dosiahnutý pri realizácii investícií a reforiem," dodala Komisia.

Obrovský zlom pre Slovensko:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Viac o téme: Zuzana ČaputováPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu