Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zničený majetok a strach v meste: Zásahový tím musel konať! Problematického medveďa uspali

(Zdroj: Getty Images)

SUČANY – Medveďa, ktorý od jesene minulého roka prenikal do intravilánu obce Sučany, uspal Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR vo štvrtok ráno. Potvrdil to vedúci zásahového tímu Jaroslav Slašťan.

Podľa informácií z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia SR nedospelý jedinec prenikal do intravilánu obce, kde hľadal potravu. Ničil majetok miestnych ľudí, najmä kompostéry, oplotenie, odpadové nádoby či tepelnú izoláciu.

"Pri stretnutí s človekom nejavil známky plachosti, nereagoval na plašenie svetlom, zvukovými efektmi či svetlicami. Nevyrušovala ho pyrotechnika, paintballové strelivo a ani medvedí sprej. Všetky tieto druhy plašenia vyskúšal zásahový tím bez výsledku. Medveď naďalej navštevoval osídlené oblasti, čo predstavovalo riziko pre bezpečnosť a zdravie ľudí," informoval odbor komunikácie.

Prípadný odchyt medveďa a jeho umiestnenie do odchovného zariadenia nebol možný. Jedinec bol navyknutý na život vo voľnej prírode a nedokázal by sa adaptovať na umelo vytvorené podmienky v zajatí, vysvetľuje MŽP.

"Uspaním zvieraťa sa nepredpokladá ani negatívny vplyv na populáciu medveďa hnedého v území európskeho významu Malá Fatra, keďže populácia je dostatočne stabilná," priblížil odbor komunikácie. Pokiaľ by nebol tento jedinec vyradený z populácie, tak by podľa ministerstva hrozilo riziko, že ak by sa rozmnožil, tak by synatropné správanie naučil aj mláďatá. 

Viac o téme: MedveďSučanyUspatie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu