Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Z vlády prišla Natália Milanová: Blaha kritizuje, že poslali pani cez kultúru

Natália Milanová
Natália Milanová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Do pléna Národnej rady (NR) SR prišla po kritike neúčasti členov vlády pri diskusii o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Neúčasť predstaviteľov vlády v parlamente v stredu ráno namietali viacerí opoziční poslanci. Zdôraznili, že sa odvoláva minister, preto by tam mali členovia vlády byť. Koalícia vysvetlila, že Mikulec aj ďalší ministri museli ísť na rokovanie vlády.

Po príchode ministerky Milanovej spustil Ľuboš Blaha (Smer-SD) kritiku aj na jej osobu. Namietal, že na rokovaní diskutujú o závažných veciach, správe Slovenskej informačnej služby (SIS) a situácii v bezpečnostných zložkách. "A oni sem pošlú pani cez kultúru," vyhlásil. Milanová je podľa neho zbytočná na vláde, ale aj v parlamente. Za rovnako zbytočného považuje aj Mikulca. Označil ho za "vrátnika na ministerstve vnútra", ktorý nič nevie a "blúdi tu ako bludný Holanďan".

"Prejav plný urážok, ponižovania, pýchy, nadutosti, výsmechu z iných ľudí," reagoval Marek Šefčík (OĽANO). Podobne to vidí Peter Vons (OĽANO). Hovorí, že Blaha za pár minút stihol v pléne uraziť viacero ľudí. Ministerky Milanovej sa zastal len nezaradený poslanec Eduard Kočiš. Pochválil ju za financie na záchranu Spišského hradu.

V závere Blahovho vystúpenia už v pléne nesedela ani Milanová. Vláda tak opäť nemala na rokovaní zastúpenie ani jedného jej člena. Martin Beluský (ĽSNS) znova predložil návrh na prerušenie schôdze, kým nepríde aspoň Mikulec. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zopakoval, že podľa rokovacieho poriadku členovia vlády nemajú takú povinnosť. Plénum pri hlasovaní o Beluského návrhu opäť nebolo uznášaniaschopné. V rokovacej sále totiž od rána nemali veľké zastúpenie ani poslanci, striedali sa tam zhruba dvadsiati z koalície aj opozície.

Viac o téme: NRSRĽuboš BlahaRoman MikulecNatália Milanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu