Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Dlhé litánie v parlamente nič nezmenili: Mikulec opozičný tlak ustál a ostáva ministrom!

V parlamente prebieha druhý deň rokovania o Mikulcovom odvolaní Zobraziť galériu (18)
V parlamente prebieha druhý deň rokovania o Mikulcovom odvolaní (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Roman Mikulec naďalej ostáva ministrom vnútra SR, rozhodli o tom poslanci v parlamente, keď mu vyslovili dôveru v hlasovaní o šiestej hodine večer. Kluby OĽaNO, Za ľudí aj SaS ho bez váhania podporili, no klub Sme rodina bol pomerne váhavý. Smer tak so svojou opozičnou iniciatívou odvolať už druhého ministra za krátky čas opäť neuspel.

VIDEO Boris Kollár po hlasovaní o Mikulcovom odvolaní:

Kollár sa po odvolávaní obáva, že tak, ako kedysi, aj dnes môže vzniknúť skupina, ktorá si bude uzurpovať spravodlivosť (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

ONLINE

To je z dnešnej mimoriadnej schôdze ohľadom odvolávania Romana Mikulca v parlamente všetko. Ďakujeme, že ste nás sledovali.

18:53 Líder OĽaNO Igor Matovič výsledok hlasovania oslavuje statusom na sociálnej sieti.

18:46 "Som veľmi rád, že sa im to nepodarilo. Týmto chcem vyjadriť spokojnosť s výsledkom hlasovania," skonštatoval krátko Kollár a dal priestor otázkam ohľadom zdržania sa klubu Sme rodina. "Dá sa to čítať ako prejav podpory, lebo sme nehlasovali spolu s opozíciou. V minulosti za vlády Smeru sa tu diali veľmi zlé veci. Určitá skupina ľudí si tu sprivatizovala spravodlivosť. Boli to prokurátori, vysokopostavení ľudia z polície, podnikatelia, oligarchovia napojení na špičky Smeru. Výsledky vidíme dodnes," hovorí Kollár. Ten by bol veľmi nerád keby aj dnes si niečo podobné dovolila podobná skupina pod "transparentom Za právny štát".

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

18:45 Brífing po hlasovaní ešte avizuje aj Boris Kollár zo Sme rodina.

18:34 Trošku mi to pripomína, že poslanci Sme rodina si myslia, že to tu funguje starým, smeráckym spôsobom a pokúsime sa im to vysvetliť, odpovedal Matovič na otázku ohľadom zdržania sa klubu Sme rodina.

VIDEO Vládni poslanci za OĽaNO reagujú na dnešné hlasovanie o Mikulcovi:

Mikulec je rád, že ho poslanci koalície podržali, Matovič si to chce ešte vyjasniť s klubom Sme rodina (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

18:26 Matovič nazýva Hlas a Smer mafiou. "Bez súhlasu tejto mafie nemohlo vzniknúť to, čo tu za posledné roky ovládlo štát. Absolútne ovládnutie orgánov v štáte mafiou, kde si zabezpečili systém, že o pravde rozhodovalo to, akú hrubú obálku kto doniesol, alebo akú kabelku doniesli pani Jankovskej," hovorí minister financií.

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

18:21 "Ďakujem všetkým poslancom OĽaNO, ktorí ma podporili a nielen im, ale aj ostatným poslancom koalície. Tieto 2 dni boli pre mňa, musím povedať úprimne, náročné. Bolo náročné vypočuť si rôzne konšpiračné teórie, počúvať ako v polícii panuje chaos, ako prebieha nejaká vojna, nebudem sa k tomu vracať. Zhrniem to do takého pre mňa zistenia - poslanci opozície, ktorí zvolali túto schôdzu, im nešlo o fakty a pravdu, oni nechceli počúvať vôbec nič, včera prišlo so svojím názorom a riadili sa heslo príď s mojím názorom a odíď s naším názorom," hovorí Mikulec, ktorého poslanci podporili a zostáva tak vo funkcii.

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

18:19 "Táto schôdza bola zvolaná jeho (Robert Fico, pozn. red.) partiou. Fico nazýva svojich bývalých partnerov ako udavačov len preto, lebo hovoria na svojich bývalých spolupracovníkov. Hneď po tom, ako nastúpil kabinet Igora Matoviča uvoľnil ruky orgánom činným v trestnom konaní," hovorí premiér Heger po boku Mikulca a Matoviča.

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

18:14 Peter Pellegrini reaguje na dnešné hlasovanie. Podľa dát z webz NR SR sa obidvaja poslanci Sme rodina Pčolinskí hlasovania skutočne zdržali.

18:11 Parlament Mikulca z funkcie neodvolal. Za bolo 53 poslancov a proti 72. Týmto zostáva minister vnútra Roman Mikulec vo svojej funkcii.

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: YouTube/TV NR SR)

18:09 Predseda NR SR Boris Kollár uvádza hlasovanie o návrhu o vyslovenie nedôvery voči ministrovi vnútra SR.

18:03 V sále sa už zbiehajú poslanci a pripravujú sa na hlasovanie. Prítomní sú premiér Eduard Heger a aj ministri ako Jaroslav Naď, Mária Kolíková, Veronika Remišová, Ján Budaj, Vladimír Lengvarský a ďalší.

17:41 Predseda Smeru-SD len krátko pred hlasovaním robí už len súhrn povedaného v pléne opozičnými poslancami. Opakuje, že verejnosti musel prečítať záznam zo správy SIS. "Nastala taká vtipná situácia, že to nemôžem čítať zo žltého papiera, tak som to čítal z bieleho papiera," dodal Fico.

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

17:32 Fico hovorí, že celý klub Smeru hlasuje tak, že vysloví nedôveru ministrovi vnútra Mikulcovi. "Ďakujem klubu za zvládnutie tejto iniciatívy, ktorá prišla po hrozných činoch, ktorých sme svedkami v prostredí slovenského trestného systému. Táto schôdza ukázala pripravenosť a akčnosť nášho poslaneckého klubu a ukazala neschopnosť ministra Mikulca," myslí si Fico.

VIDEO Tlačová konferencia Smeru-SD pred hlasovaním o odvolaní Mikulca:

Fico vopred avizuje, že celý jeho klub nevysloví dôveru Mikulcovi, majú na to viacero dôvodov (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

17:26 Ešte pred hlasovaním zvolal tlačovú konferenciu opozičný Smer-SD.

17:23 Blanár uzavrel rozpravu. Zvoláva poslancov na hlasovanie, ktoré sa má začať o 18:00, predtým však ešte prebehne rokovanie poslaneckých klubov.

17:12 Peter Pčolinský hovorí, že využije svoju "zelenú kartu" a nezúčastní sa hlasovania o Mikulcovom odvolaní, a tak nebude hlasovať s opozíciou, čím neporuší koaličnú zmluvu. Pripúšťa, že jeho osobný postoj k Mikulcovi sa týmto nemení a trvá. 

Pčolinský využije svoju zelenú kartu a nebude hlasovať s opozíciou, no ministra Mikulca aj tak nepodporí (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

17:05 Juraj Blanár ukončuje rozpravu k bodu o odvolávaní Romana Mikulca. V závere ešte vystúpi so záverečným slovom navrhovateľ Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

16:22 Poslanec Milan Mazurek v lavici hystericky kričí po vystúpení poslankyňe Andrejuvovej. "Čo to čítate za somariny? To vám na toto bolo treba papier?! To fakt sa nežmôžete ani na to, aby ste sa takéto veci naučili spamäti?!" kričí nezaradený Mazurek.

16:06 V pléne na základe ústnej žiadosti vystúpia ešte dvaja poslanci a potom sa zrejme pristúpi už o hlasovaní o samotnom odvolávaní Mikulca. Opozičný Smer tieto domnienky utvrdzuje avizovaným tlačovým brífingom o 17:00, kde je téma samotné hlasovanie. Svedčí o tom tiež fakt, že do kresiel sa vracajú postupne doteraz chýbajúci poslanci.

15:10 Milan Laurenčík dá priestor poslancom, aby sa ešte prihlásili do rozpravy ústne. Do ústnej rozpravy sa prihlásilo 5 poslancov. Nasleduje Miroslav Žiak z SaS.

14:50 Šeliga nevidí dôvod na to, aby bol minister vnútra Roman Mikulec odvolaný a svoj výstup skončil ako posledný písomne prihlásený do rozpravy. Reaguje naňho 10 poslancov.

14:38 Ako posledný písomne prihlásený v rozprave vystupuje poslanec a bývalý podpredseda parlamentu Za ľudí Juraj Šeliga.

14:16 Vystúpenie si naplánoval aj Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD, ktorý už je za rečníckym pultom. Nasledovať by mali ešte minimálne dvaja poslanci.

14:05 Gábor Grendel končí prestávku a pokračuje v schôdzi tam, kde skončila, a síce v reakciách na výstupo poslanca Kéryho. Na odvolávanie prišiel už aj minister.

12:02 Boris Kollár prerušil rokovanie NR SR do 14:00.

11:30 V rozprave ako ďalší vystupuje poslanec Smeru Boris Susko. Po ňom nasleduje poslanec Marián Kéry.

10:50 Blaha je za rečníckym pultom už skoro polhodinu. Ten Mikulcovi vytkol jeho práce z vysokej školy, ktoré nazval referátikmi a vychutnal si ho aj v kauze falošných hodiniek. "Prečo tu nosíte fejky? To je protizákonné a vy to viete a aj tak ich nosíte," pýta sa Mikulca aspoň takto na diaľku Blaha.

10:26 O vystúpenie požiadal v zmysle rokovacieho poriadku navrhovateľ Ľuboš Blaha. Ten komentoval figurovanie ministerky kultúry Natálie Milanovej na vláde ako úplne zbytočne a preto ju podľa jeho slov poslali na rokovanie parlamentu. "Toto len potvrdzuje moje slová. Táto pani je známa len o tom, že píše rasistické články o Rómoch do novín," odbočil od témy Blaha.

Členovia vlády ani minister vnútra Mikulec totiž nie sú prítomní na mimoriadnom rokovaní v NR SR. Neprítomnosť ministra a vlády kritizovali opoziční poslanci. Koalícia vysvetľuje, že museli ísť na rokovanie vlády.

10:04 Tomáš procedurálnym návrhom žiada, aby bola schôdza prerušená, kým sa Mikulec nevráti do pléna alebo aspoň jeden člen vlády. "Je to vrcholne neslušné. Citovali ste rokovací poriadok, tak ja vám odcitujem poriadok, kde sa členovia vlády musia zúčastniť na schôdzi, opakujem, musia zúčastniť na schôdzi," nedokončil vetu Tomáš, ktorému vypli mikrofón, súhlas s jeho návrhom však poslanci nevyslovili, keďže plénum nie je uznášaniaschopné a schôdza tak pokračuje ďalej. Grendel Tomášovi vysvetlil, že Mikulec je aktuálne na rokovaní vlády a to je dôvod, prečo v pléne nie je.

Gábor Grendel
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

9:50 V rozprave nastupuje po dlhých hodinách aj poslanec koalície, a síce Marek Šefčík za klub OĽaNO. Ten v parlamente otvára už známy oľaňácky evergreen kritiky Roberta Fica, ktorý návrh na odvolanie Mikulca predkladá. "Je to človek, ktorému vyyhovuje, aby sa napríklad pochválil birmovkou, v tomto prípade napríklad pri kandidatúre na prezidenta," komentuje Šefčík Ficovu minulosť s tým, že Fico sa podľa neho už musel vrátiť do opozičnej lavice, aby kryl ľudí vo väzbe. 

9:28 "Štátnu správu ste doslova zamorili "vašími ľuďmi". Nevšimol som si akúkoľvek transparentnú súťaž. Išlo o vaše stranícke úderky, ktoré rozhodovali potom o tom, kto tam bude a nie," hovorí rodený Humenčan Tomáš v pléne.

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

9:22 Saková Mikulca kritizovala, že za jeho vedenia rezortu vládne iba anarchia a vojna medzi policajtmi. Mikulec to podľa nej vraj nevidí alebo nechce vidieť. Ďalší v rozprave vystúpi Erik Tomáš (nezaradený).

9:03 Začína sa druhý rokovací deň. Pokračuje sa v rozprave návrhu na odvolanie Mikulca z pozície ministra vnútra. V rozprave mal pôvodne vystúpiť Milan Mazurek (nezaradený), no ten je neprítomný a prepadá mu poradie, nasleduje poslankyňa Denisa Saková (nezaradená).

8:50 V schôdzi ohľadom odvolávania Mikulca sa bude o pár minút pokračovať. 


VIDEO Mikulca v parlamente grilujú: Nažhavený Matovič sa v rozprave naťahoval s Blahom, ty si potkan!


Fico rečnil vyše hodinu

Najdlhšie pri rečníckom pulte strávil bez akýchkoľvek pochybností predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, ktorý návrh za odvolanie Mikulca predniesol do pléna. Koalícia podľa neho nemala čo ponúknuť po hospodárskej či finančnej stránke, tak prišla s plánom pozatvárať predstaviteľov bývalej vlády a zneužíva na to trestné právo.

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Fico dodal, že na tento plán sa musel vytvoriť istý zločinecký systém. Poukázal na aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách a podozrenia z manipulácie výpovedí tzv. kajúcnikov. Pri odôvodnení odvolávania Mikulca hovoril aj o jeho pôsobení vo Vojenskom spravodajstve (VS). Prečítať chcel správu SIS, ktorú poslancom na neverejnom rokovaní čítal šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Schôdzu by však museli prerušiť a pokračovať by musela v neverejnom režime.

"Na to, aby ste takýto diabolský plán - pozatvárať za každú cenu bez ohľadu na dôkazy a pravidlá predstaviteľov opozície - na to bolo treba vytvoriť systém ľudí a predovšetkým ignorovať silnú politickú tradíciu, že trestné právo sa nepoužíva v politickom súboji. Dokonca ste to, dámy a páni z vládnej koalície, začali robiť s takou intenzitou, že u vás prevládlo presvedčenie, že zneužívanie trestného práva na politický súboj bude tolerované v duchu verejného záujmu," vyhlásil Fico.

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Matovič neobsedel a začal robiť ... matovičoviny

Po niekoľkých minútach Ficovho monológu sa už však expremiér a minister financií Igor Matovič, známy svojimi podobnými výpadmi, neubránil a na mini transparent napísal slová "Capo di Tutti Capi", na čo bol následne aj Borisom Kollárom ako vedúcim schôdze upozornený, aby sa zdržal používania vizuálov v pléne. Neskôr si fotografiu zavesil na svoj účet s komentárom: "Mafoš dnes o morálke kázal. Má Strach."

Mikulec včera povedal, že Fico zvoláva schôdzu ako posledný pokus o záchranu

Snahu opozície o svoje odvolanie vníma minister vnútra Mikulec ako posledný pokus o záchranu všetkých, ktorí sú momentálne podozriví z trestnej činnosti. "Heslo 'padni komu padni' dnes nadobúda naozaj skutočný zásadný význam," doplnil. Odmietol, že by využíval orgány činné v trestnom konaní na politický súboj, hovorí, že to tak robil šéf opozičného, ktorý podal návrh na jeho odvolanie.

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V krajine sa podľa Mikulca deje nevídané ozdravovanie justičných orgánov, prokurátorov, policajtov i sudcov. "Musíme si stále dávať pozor, aby sme aj pri tomto étose ozdravovania boli maximálne pozorní k akémukoľvek podnetu, ktorý by indikoval zneužitie moci alebo ovplyvňovanie," dodal s tým, že sa zaoberajú každým jedným podozrením. Vyčítal bývalej vláde, že zametala pod koberec spravodajské informácie, napríklad tie o napojení mafie na Úrad vlády SR.

"Potrebujete vašich ľudí za každých okolností dostať či už von z väzby alebo ochrániť tých ďalších, ktorí by mohli byť dnes ohrození, pretože sú podozriví z páchania závažnej trestnej činnosti," pripomenul Ficovi. "Nebyť vás a vašej vlády, tak by tie procesy, ktoré sa spustili, neboli také zásadné a také nutné," dodal.

Heger v stanovisku vlády reagoval, že Fico prišiel s konšpiračnými teóriami

Na obranu svojho ministra hneď vystúpil so stanoviskom vlády aj premiér Eduard Heger, ktorý Ficovi v skratke povedal, že jeho dôvody na odvolávanie sú len monotónne a vymyslené. "Hlavným a jediným dôvodom má byť, že polícia používa domnelých, univerzálnych svedkov v rámci politického boja. Takéto odôvodnenie považuje vláda za znôžku konšpiračných teórii o tom, že OČTK konajú pod politickým tlakom," číta stanovisko Heger.

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Nastúpil expremiér, ktorý bol okamžite "vo svojom živle"

Po niekoľkých vystúpeniach vládnych predstaviteľov sa ku pultíku dostal aj obávaný Igor Matovič, ktorý sa hneď po prvých slovách ocitol na svojom rodnom poli. Už dlhé roky bol totiž známy kritikou bývaléj vládnej garnitúry a Smeru ako takého. Zopakoval to aj včera, pričom z ľavej strany mu "na nervy brnkal" poslanec Ľuboš Blaha. Ten po Blahovi do mikrofónu dokonca zopakoval viaceré vulgarizmy a v jednom momente ho dokonca nazval potkanom či tr*kom.

VIDEO Dlhé litánie v
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Neexistuje zásadnejší prísľub, ktorý som desať rokov z tohto miesta v politike ľuďom dával, ako ten, že keď sa ujmeme moci, rozviažeme orgánom činným v trestnom konaní ruky, aby tu zákon platil pre každého rovnako. A stojím si za tým, že som tento prísľub splnil ako predseda vlády," vyhlásil Matovič. Hovoril tiež o tom, že jeho vláda rozviazala orgánom ruky tak, že vo väzbe skončili špičky polície, prokuratúry či justície.

Na kritiku opozície Matovič reagoval tým, že ten, kto najviac bojuje, má zároveň najväčší strach. Chápe, že expremiéri Robert Fico a Peter Pellegrini sa obávajú, keď vidia, že "ich" ľudia sa pod tlakom dôkazov vzdávajú a začínajú svedčiť proti ostatným. "Je úplne logické, že raz to na to vrchné poschodie príde," povedal.

V druhom vystúpení Mikulec prekvapil nečakanou spomienkou

Je jasné, že s kritikou sa Mikulec v pléne stretol aj v súvislosti s úmrtím bývalého policajného prezidenta a generála Milana Lučanského. Ten však prekvapil svojou poslednou pracovnou spomienkou, keď sa s Lučanským lúčil. "Ja som s pánom Lučanským hovoril, odišiel veľmi korektne. Generál Lučanský povedal mne v mojej kancelárii keď odchádzal, že čo si myslite pán minister že čo sa stane, keď ja odídem? Ja som mu povedal , že neviem, čo sa stane a on povedal: Pán minister, buď ma dajú dole oni, alebo sa dám dole ja,” povedal minister v pléne.

VIDEO MIkulec včera nečakane prehovoril o poslednom pracovnom stretnutí s Lučanským:

Mikulec v pléne nečakane prehovoril o konci Lučanského vo funkcii (Zdroj: Youtube/ TV Nr SR)

Viac o téme: OdvolávanieRobert FicoSmer-SDOĽaNORoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu