Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Tragédia vo Vysokých Tatrách: Eva zamrzla na smrť pár metrov od druha!

Párik sa od seba oddelil v snehovej metelici a tme. Viac sa už živí nevideli. Zobraziť galériu (6)
Párik sa od seba oddelil v snehovej metelici a tme. Viac sa už živí nevideli.

VYSOKÉ TATRY - Piatkový večer na Zbojníckej chate v Tatrách sa niesol v znamení dobrej nálady. Horolezeckému oddielu chýbali k dokonalej zábave už len dvaja členovia - Eva (42) a Vlado (53).

To však ešte nikto netušil, že milenci z Oravy na horskú chatu nikdy nedorazia. Párik sa totiž v osudný večer stratil v snehovej metelici a kamaráti ich našli až ráno. Posledné slová Evy pred smrťou patrili Vladovi. Štíhla brunetka ešte v bezvedomí hľadala svojho druha...

Šialené mrazy zasiahli pred víkendom aj Tatry. V tom čase však už horolezecký od­ diel James z Dolného Kubí­na šliapal na Zbojnícku cha­tu. Do piatka sa tam zišli siedmi. Všetci s očakávaním čakali už len na Vlada (53) z Valašskej Dubovej a Evu (42) z Ružomberka. Keď mi­lenci neprichádzali ani do večera, s párikom už nikto veľmi nepočítal. Navyše, v celej oblasti sa postupne prudko ochladilo, začalo husto snežiť a fúkal silný vie­tor. Kým kamaráti na dvojicu už pomaly nečakali, Eva s Vladom práve šliapali na lyžiach vo Veľkej Studenej doline smerom k chate. Krá­čalo sa ťažko, každú chvíľu na seba čakali a pokrikova­li. Hore však už nedošli.

Keď sa skupina horolez­cov rozhodla na druhý deň po raňajkách zliezť do doli­ny, naskytol sa im ten naj­strašnejší pohľad. „Pri zostupe sme nad lesom v oblasti Ohniska zbadali nehybne ležať telo človeka. Neverili sme vlastným očiam. Bol to náš Vladko, premrznutý na kosť,“ spomína na osudné chvíle Ma­tej Konštiak z horo­lezeckého oddielu. Vlado bol podľa ka­marátov celý fialový a po celý čas si niečo nezrozumi­teľne mrmlal popod nos. Traja muži ho oka­mžite za­ čali za­hrievať teplými ve­cami. Ostat­ní hľadali Evu.

„O 200 metrov nižšie kľačala jednou nohou na zemi a držala sa stĺpa zimného značenia. Vôbec nás nepoznala, mrnčala a opakovala, že hľadá kamaráta,“ pokraču­je Matej. Na saniach a skútroch záchranári vzápätí transpor­tovali dvojicu do Starého Smokovca. Odtiaľ putovali do blízkych nemocníc. Kým Eva svoj boj o život v Kež­marskej nemocnici prehra­la, Vladov stav je stabilizovaný. Podľa skupiny horo­lezcov sa párik ešte počas výstupu chcel vrátiť naspäť, no už bolo neskoro. V tme sa nakoniec nechtiac roz­delili...

Červená šípka ukazuje na miesto, kde kamaráti dvojicu našli.
Tragédia vo Vysokých Tatrách:
Zobraziť galériu (6)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu