Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najnovší PRIESKUM sa venuje aj často skloňovanej koalícii: Dokázali by sa spojiť títo traja? Respondenti majú jasno

Je koalícia Hlas-SD, SaS a PS reálna? Zobraziť galériu (5)
Je koalícia Hlas-SD, SaS a PS reálna? (Zdroj: Topky/Jan Zemiar, Vlado Anjel, Actly)

BRATISLAVA - V poslednom prieskume agentúre Actly sme venovali predovšetkým pozornosť aktuálnym preferenciám jednotlivých politických strán, no je tu ešte viac bodov, ktoré boli s respondentami rozoberané. Rozoberala sa napríklad aj ostro diskutovaná hypotetická koalícia Hlas-SD, SaS a Progresívne Slovensko.

Dáta sa zbierali od 1. do 6. júna 2021 na vzorke 1002 respondentov. Na slovenskej politickej scéne sa podľa agentúry Actly stále viac skloňujú predčasné parlamentné voľby a aj možná trojkoalícia, ktorej členmi by mala byť strany Hlas-SD, SaS a Progresívne Slovensko.

Najnovší PRIESKUM sa venuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Actly)

"Plán trojkoalície Hlas-SD, SaS a Progresívne Slovensko má väčšinovú podporu iba v radoch voličov strany Hlas-SD. O niečo viac než polovica voličov ďalších možných členov tejto koalície ju nepodporuje. S najsilnejším odporom sa uvedená trojkoalícia stretáva medzi voličmi OĽANO. Tí zároveň relatívne najčastejšie neveria na predčasné voľby," píše Actly.

Hlasisti zvolali tlačovú konferenciu ohľadom dôchodkovej reformy a Sputnika (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Najnovší PRIESKUM sa venuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Actly)

Predčasné voľby a referendum

Bola tu tiež otázka ohľadom skrátenia volebného obdobia pomocou referenda. Názor na legitimitu referenda o skrátení volebného obdobia parlamentu je podľa výsledkov a záverov Actly v slovenskej spoločnosti jednoznačný: sedem z desiatich ho považuje za oprávnené, z toho väčšina to vidí ako jednoznačné. V skupine tých, ktorí majú na túto otázku jasný názor, považuje toto právo občanov za jednoznačné 53%, s menšou istotou sa k tomuto názoru prikláňa ďalšia štvrtina.

Najnovší PRIESKUM sa venuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Actly)

"Názor, že občania majú právo referendom skrátiť volebné obdobie, prevláda medzi voličmi všetkých strán. Rozdiely v tom, ako silno je zastúpený, sú však veľmi veľké. V opozičných stranách ho zdieľa od 88% voličov Hlasu-SD po 98% voličov Republiky. Z ostatných strán je najviac zastúpený v SaS (77%), najmenej v OĽANO (51%)," konštatuje závery Actly.

Najnovší PRIESKUM sa venuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Actly)

Viac o téme: PrieskumVládaSaSProgresívne SlovenskoHlas-SDActly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu