Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zmeny v starobnom dôchodku: Na TIETO zmeny sa niektorí Slováci musia pripraviť, mení sa totiž jeho dostupnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BRATISLAVA - Niektorí Slováci by mali od začiatku letného a dovolenkového obdobia zbystriť pozornosť, pretože sa menia niektoré okolnosti v prípade predčasného starobného dôchodku. Bude sa totiž meniť jeho výška aj dostupnosť.

Tvrdí to portál Webnoviny.sk. Predčasný starobný dôchodok má byť podľa neho od začiatku júla menej dostupný. Suma, od ktorej vzniká nárok na predčasný starobný dôchodok, sa má od začiatku budúceho mesiaca tohto roka zvýšiť o 3,90 eura na celkových 261,70 eura.

Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie (Zdroj: Topky/Maarty)

Prečo sa to deje?

Vysvetlenie tohto stavu je prosté. Od júla má suma životného minima pre plnoletú fyzickú osobu vzrásť zo súčasných 214,83 eura na 218,06 eura. Kompetentné ministerstvo práce odhaduje, že zvýšenie sumy minimálnej predčasnej starobnej penzie v tomto roku však negatívne ovplyvní asi 60 žiadateľov o predčasný dôchodok.

Balansovanie na najnižších cenových hraniciach

Predčasný starobný dôchodok bude navyše pod hranicou novej minimálnej sumy, a preto Sociálna poisťovňa žiadosti spomínaných žiadateľov o minimálny dôchodok zamietne.

Udeje sa to preto, lebo jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je, že suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého ju poistenec žiada o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Iná situácia je tiež, ak si poistenec sporil v druhom pilieri. Vtedy súčet predčasného starobného dôchodku z prvého piliera a predčasného starobného dôchodku z druhého piliera musí byť vyšší ako 1,2-násobok aktuálnej výšky životného minima.

Zmeny v starobnom dôchodku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

To nie je všetko

Z podmienok to však stále nie je všetko, pretože medzi tie ďalšie patrí získanie najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia s tým, že do dovŕšenia dôchodkového veku môžu žiadateľovi chýbať najviac dva roky. Pritom za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku, sa suma plného starobného dôchodku zníži o 0,5 %.

Za celý rok suma dôchodku tak klesne o 6,5 % a ďalšou podmienkou je, aby predčasný starobný dôchodca nebol povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo SZČO.

Dobré správy na koniec

Aby všetky zmeny neboli len pesimistické, je tu aj jedna viac-menej pozitívna. Životné minimum na dospelú osobu sa má od začiatku júla zvýšiť o 1,5 % na konečných 218,06 eura. Okrem nej má vzrásť aj suma životného minima pri druhej posudzovanej osobe, a to o 2,25 eura na 152,12 eura. Na nezaopatrené dieťa, resp. zaopatrené neplnoleté dieťa má suma životného minima vzrásť na 99,56 eura.

Viac o téme: ZmenyPredčasný starobný dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu