Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Robert Fico chce podať v pondelok návrh na odvolanie ministra vnútra Roman Mikulca

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD má podať v pondelok (7. 6.) návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Na nedeľnej tlačovej konferencii to povedal šéf strany Robert Fico. Avizoval, že by mohol na schôdzi k odvolávaniu Mikulca čítať údajnú uniknutú správu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorú na neverejnej schôdzi čítal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Fico zároveň kritizoval vystúpenia premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica v nedeľnej diskusnej relácii. "Budem pokojne čítať správu, tú správu, ktorú prečítal v Národnej rade SR pán predseda Kollár," povedal Fico. Správa podľa neho potvrdzuje dôkazy a hovorí o minimálne štyroch konkrétnych kauzách, kde dochádzalo k ovplyvňovaniu svedkov a manipulácii trestného konania. Je podľa neho evidentné, že vo väzbe sedia ľudia bez dôkazov na základe krivých obvinení. "Sme za prešetrenie vecí normálnym spôsobom, aby boli tí ľudia na slobode a mali možnosť sa brániť," dodal Fico.

Predseda parlamentu má po podaní návrhu schôdzu zvolať do siedmich dní. Odvolávať Mikulca chce opozícia v súvislosti so situáciou v silových zložkách. Na odchod z funkcie ho už vyzvali aj nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD. Mikulec dôvod na odchod nevidí.

Heger aj Lipšic hovorili podľa Fica v reláciách klamstvá, a to bez oponentov. "Lipšic potvrdil, že je politik a nie špeciálny prokurátor, že je pobočníkom Matoviča," vyhlásil Fico. Zároveň kritizoval premiérove tvrdenia, že vláda koná promptne v boji s ochorením COVID-19. Poukázal na vysoké množstvo obetí pandémie. "Straší nás nemohúcnosť a nepripravenosť Hegera. Na každú otázku odpovedá plánom obnovy," povedal Fico s tým, že to znamená, že vláda nebola pri svojom nástupe pripravená.

Fico vyhlásil, že úlohou špeciálneho prokurátora je chrániť zákonnosť v štáte, nemôže sa správať ako inkvizítor. Skonštatoval, že jeho úlohou je zbierať dôkazy v prospech aj v neprospech podozrivých osôb.

Viac o téme: OdvolávanieMinister vnútraRobert FicoSISRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu