Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kresťania si pripomínajú druhú pôstnu nedeľu

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kresťania si dnes pripomínajú druhú pôstnu nedeľu, ktorá prináša posolstvo dávnych tradícií.

Archeológovia objavili v nejednej lokalite v staroslovanských “kuchyniach” veľké panvice, na ktorých ľudia pražením pripravovali na konzumáciu obilné zrnká alebo i celé klásky. Preto sa stretávame v niektorých častiach Slovenska s označením druhej pôstnej nedele ako pražnej. V dávnych kuchyniach sa žitko opražilo, potom ho kuchárky posypali makom, osladili medom a ponúkali stravníkom v presvedčení, že práve toto jedlo im po dlhej zime zabezpečí pevnejšie zdravie. Menej známa je z pôstneho menu praženka, špeciálna polievka z opražených obilnín.

Druhá pôstna nedeľa nesie v niektorých regiónoch označenie aj ako čierna, pretože smútočný odev pobožných vidieckych žien má počas celého pôstu práve túto farbu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu