Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS MOM-kám končia tento mesiac zmluvy: Ministerstvo plánuje výberové konanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Mobilné odberové miesta (MOM) na antigénové testovanie majú zmluvy platné do konca júna. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR preto plánuje vyhlásiť výberové konania. Povedala to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová s tým, že počet MOM bude reflektovať aktuálnu epidemiologickú situáciu.

Ministerstvo v budúcnosti zvažuje testovanie formou PCR aj antigénových testov na tom istom mieste. "Testovanie bolo v čase vážnej epidemiologickej situácie účinnou prevenciou na zachytenie vírusu u bezpríznakových ľudí, čím sa eliminovalo jeho ďalšie nekontrolovateľné šírenie a chránilo sa zdravie a životy ľudí," povedala.

Sieť MOM sa podľa hovorkyne už mierne okresala, svoju činnosť ukončilo približne 116 miest. MZ SR však chce v budúcnosti sieť MOM nastaviť tak, aby mali ľudia v prípade zhoršenia situácie testovanie zabezpečené.

Eliášová pripomenula, že stále analyzujú možnosti skríningu odpadových vôd a následného PCR testovania, ktoré by umožnilo v predstihu lokalizovať ohniská vírusu a nastaviť potrebné opatrenia. "Regionálne úrady verejného zdravotníctva už monitoring odpadových vôd robia a javí sa to ako účinný nástroj," informovala. Dodala, že v prípade, ak si to budú ohniská vírusu vyžadovať, bude sa realizovať aj testovanie na školách či vo veľkých podnikoch.

Viac o téme: TestovaniePandémiaKoronavírusAntigénové testovanieMOM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu