Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko chce opäť naštartovať ekonomické vzťahy s Ukrajinou, uviedol premiér Heger

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

KYJEV - Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec podpíše v piatok dohodu o spolupráci medzi Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a jej ukrajinským partnerom. Oznámil to na sociálnej sieti premiér SR Eduard Heger (OĽANO) počas svojej pracovnej návštevy v Kyjeve.

"Podporovať stabilitu Ukrajiny je v našom záujme, keďže sme blízki susedia. Potenciál však vidíme i v opätovnom naštartovaní našich ekonomických vzťahov," priblížil Heger.

"Ukrajinu podporujeme aj v jej snahe presadiť reformy, najmä v oblasti modernizácie ekonomiky a spravodlivosti. Je výsostným právom Ukrajincov, aby sa rozhodli, či sa chcú stať súčasťou EÚ. Naše príbehy sú si v niečom podobné, a preto sa veľmi rád podelím o naše skúsenosti," dodal predseda slovenskej vlády.

Heger sa počas svojej návštevy stretne v Kyjeve so svojím náprotivkom, ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhaľom a následne aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským i predsedom tamojšieho parlamentu Dmytrom Razumkovom. Taktiež položí veniec k hrobu neznámeho vojaka a uctí si pamiatku obetí hladomoru na Ukrajine. Navštívi tiež Národnú detskú špecializovanú nemocnicu Ochmatdyt v Kyjeve a jej predstaviteľom odovzdá symbolický certifikát humanitárnej pomoci.

V rámci návštevy si slovenský premiér pozrie aj prezentáciu slovenského projektu mestského osvetlenia v Kyjeve. "Ide o významný infraštruktúrny projekt a jednu z najväčších slovenských investícií v tomto meste," priblížil tlačový odbor Úradu vlády SR. Na Slovensko sa Heger vráti v piatok večer.

SR je pripravená zintenzívniť spoluprácu s Ukrajinou, uviedol Naď

Slovensko je pripravené zintenzívniť spoluprácu s Ukrajinou v oblasti obrany a bezpečnosti, napríklad v rámci obranného priemyslu, vedy a výskumu či výcviku. V piatok počas oficiálnej návštevy v Kyjeve to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Som presvedčený, že bilaterálna vojensko-technická spolupráca s Ukrajinou má potenciál ďalšieho rozvoja. Nadviazať pritom môžeme na uplynulé úspešné projekty, napríklad na investíciu Ukrajiny do slovenských odmínovacích komplexov Božena," uviedol minister Naď.

Rezort obrany plánuje okrem významných modernizačných projektov Ozbrojených síl SR realizovať aj projekty v oblasti vedy a výskumu, ktoré môžu podľa Naďa predstavovať efektívny rámec rozvoja bilaterálnej spolupráce. Ako príklad partnerstva spomenul minister obrany vedúcu úlohu SR v Zvereneckom fonde NATO pre likvidáciu výbušnej munície a boja s improvizovanými zariadeniami (EOD/C-IED) pre Ukrajinu.

"Ide o prejav solidarity, ako aj dôkaz našich spôsobilostí, vďaka ktorým prispievame k budovaniu dôvery a bezpečnosti v regióne," priblížil minister s tým, že projekt sa aktuálne posúva do finálnej fázy a k svojmu úspešnému zavŕšeniu v lete tohto roka.

Viac o téme: SpoluprácaSlovenskoUkrajinaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu