Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Budem sa zaujímať o postup rezortov pri zámere presunúť správy lesov, tvrdí premiér Heger

Premiér Eduard Heger
Premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa bude osobitne zaujímať o postup envirorezortu a agrorezortu v súvislosti s plánom presunu štátnych lesov v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach pod ochranárov.

Heger to povedal počas štvrtkovej Hodiny otázok v pléne Národnej rady (NR) SR. Nezaradený poslanec Miroslav Kollár sa premiéra pýtal, ako chce vyriešiť kompetenčný spor o správu štátnych lesov v národných parkoch.

Heger reagoval, že zatiaľ nejde o kompetenčný spor, odvoláva sa na kompetenčný zákon. "Minister životného prostredia zatiaľ len predstavil svoje zámery na zmenu rozsahu kompetencií jednotlivých rezortov a oznámil začatie legislatívneho procesu," povedal premiér. Napriek tomu, že iniciatíva šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽANO) vychádza z programového vyhlásenia vlády, premiér je podľa svojich slov presvedčený, že návrh bude vypracovaný v úzkej súčinnosti oboch rezortov. Pripomenul tiež záväzok vlády, že dlhodobý spor lesníkov s ochranármi vyriešia v prospech lesa. Uistil, že o postup oboch rezortov sa bude osobitne zaujímať.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v pondelok (24. 5.) oznámilo, že štátne lesy v národných parkoch v najprísnejších chránených územiach by mali spravovať ochranári. Urýchliť by sa tak mala ich zonácia. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii odmietlo rozčlenenie lesov na chránené a ostatné. Tvrdí, že všetky lesy sú hodné mimoriadnej ochrany. Envirorezort podľa MPRV pri riešení zásadných problémov opakovane obchádza odbornú diskusiu, spoluprácu a bežný legislatívny proces.

Viac o téme: SprávaLesyPresunHodina otázokEduard HegerParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu