Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Počasie sa akoby zbláznilo! FOTO Meteorológ takú anomáliu ešte nevidel: Zažijeme studené leto?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc, NASA, WetterOnline, wxmaps)

BRATISLAVA – Tohoročná jar bude zrejme najchladnejšou jarou za posledné tri dekády. Ani dlhoročný meteorológ a klimatológ Pavel Matejovič ešte nevidel tak zvláštnu anomáliu. Ani na základe prognostických modelov sa zatiaľ nedá predpovedať, kedy studená anomália nad Európou zmizne. Pretrvávať môže aj v lete.

Minister Lengvarský predstavil dvojjazyčný certifikát pre očkovaných, ktorý bude dostupný od pondelka (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Nad Európou sa vytvorila studená anomália

Túto jar sa nad Európou vytvorila studená anomália. Podľa Matejoviča v porovnaní s dlhodobým priemerom patrila oblasť strednej Európy v apríli medzi najchladnejšie miesta na celej planéte, pričom výraznejšia záporná odchýlka bola už azda len v Antarktíde.

Globálne teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru v apríli
Zobraziť galériu (6)
Globálne teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru v apríli  (Zdroj: NASA)

„V Európe sa tak vytvoril akýsi ostrov chladu uprostred mora tepla, na väčšine miest Zeme bola totiž odchýlka od dlhodobého priemeru kladná. Globálna teplota mala v uplynulom mesiaci odchýlku +0.7 °C od storočného priemeru 1901-2000. No u nás bol apríl najchladnejší za posledných 24 rokov,“ skonštatoval meteorológ a klimatológ.

Studená anomália nad Európou v apríli
Zobraziť galériu (6)
Studená anomália nad Európou v apríli  (Zdroj: karstenhaustein.com)

Zrejme zažívame najchladnejšiu jar od roku 1987

Tohtoročný máj sprevádzali nielen chladnejšie dni, ale i výdatné dažde. Tie na niektorých miestach spôsobili povodne. Matejovič pripúšťa, že ideme z extrému do extrému. „Počasie sa akoby zbláznilo. Najteplejšie v Európe je dnes vo Fínsku, na severe Ruska v Archangeľsku a pri Bielom mori za polárnym kruhom, kde maximálne teploty vystupujú až na +33 °C, čiže majú tam také teploty ako na juhu Španielska. V zime však bolo tomu presne naopak, studenú anomáliu mali v Rusku, kde teploty klesali hlboko pod -30 °C. Čiže za tri mesiace sa tam oteplilo viac ako o 60 °C. U nás na konci februára pre zmenu zavládla jar s teplotami okolo 20 °C a dnes sotva cez deň teplota vystúpi na 18 °C. V porovnaní s dlhodobým priemerom sa u nás od februára vlastne ochladzuje,“ zhrnul odborník.

Teploty na severe Ruska za polárnym kruhom dosahujú až 33 °C
Zobraziť galériu (6)
Teploty na severe Ruska za polárnym kruhom dosahujú až 33 °C  (Zdroj: WetterOnline)

Podľa prognostických modelov sa situácia pravdepodobne nezmení ani do konca mája. „Tohtoročná jar bude pravdepodobne najchladnejšou jarou od roku 1987. Už 34 rokov sme teda na jar nemali také studené počasie ako tento rok,“ podotkol Matejovič.

Predpokladané teplotné odchýlky do konca mája
Zobraziť galériu (6)
Predpokladané teplotné odchýlky do konca mája  (Zdroj: wxmaps.org)

Studená anomália podľa jeho slov vznikla v dôsledku prevládajúcej atmosférickej cirkulácie. „Totiž v zime prišlo viackrát k deštrukcii rozsiahleho polárneho vortexu (víru) pri severnom póle, ktorý sa deformoval a v atmosfére prevládli chaotické cirkulačné podmienky, s čím je spojené množstvo extrémnych prejavov počasia, ako sú prívalové dažde, silné vetry, ranné mrazy, krupobitie, tornáda a tiež náhle poklesy teploty vzduchu. Zároveň sa medzi Grónskom a Britskými ostrovmi vytvoril mohutný hrebeň vysokého tlaku, pričom po jeho prednej strane prúdi z vysokých zemepisných šírok studený a vlhký morský polárny vzduch. V priestore strednej Európy sa stretáva s teplejším vzduchom, ktorý prúdi od juhu do východnej časti nášho kontinentu, čo okrem iného spôsobuje výdatné zrážky. Okrem Ruska majú veľmi teplé počasie túto jar takmer v celej v Arktíde, ktorá je v porovnaní s dlhodobým priemerom globálne najteplejšou oblasťou,“ vysvetlil Matejovič.

Studené leto?

Meteorológ tvrdí, že na základe aktuálnych prognostických modelov sa nedá povedať, kedy studená anomália nad Európou zmizne. „Nie je vylúčené, že tu môže zotrvávať aj v lete, minimálne v jeho prvej polovici. V minulosti sa stali prípady, že studené anomálie zotrvávali nad nejakou oblasťou aj celé mesiace, či dokonca aj viac ako pol roka. Pokým studená anomálie zo západnej a strednej Európy neodíde, musíme sa s dlhšie trvajúcim ustáleným a teplejším počasím na nejaký čas rozlúčiť,“ uzavrel Matejovič.    

Viac o téme: JarLeto2021PočasiePrognózaAnomália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu