Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ministerstvo školstva podporí vysoké školy: Vyčlenilo na to 7 miliónov eur

Minister školstva Branislav Gröhling
Minister školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na podporu vnútorných systémov zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania vyčlenilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR zo zdrojov Európskej únie 7 miliónov eur. O financovanie sa budú môcť školy uchádzať prostredníctvom výzvy, vyhlásiť by ju mali do konca mája. Informoval o tom odbor komunikácie rezortu.

„Cieľom nových princípov akreditácie vysokých škôl a ich programov sú kľúčovým prvkom pre zabezpečenie kvality vysokoškolského vzdelávania. Ich napĺňanie je mimoriadnou výzvou pre vysoké školy a spája sa aj s dodatočnými nákladmi. Uvedená výzva umožní vysokým školám využitie prostriedkov štrukturálnych fondov pre kvalitnú prípravu študijných programov a vnútorného systému zabezpečenia kvality,“ priblížil štátny tajomník MŠVVaŠ SR Ľudovít Paulis.

Do výzvy sa môžu zapojiť všetky vysoké školy – verejné, štátne, ako aj súkromné. Z celkovej sumy je 5,5 milióna eur určených pre menej rozvinuté regióny a 1,5 milióna eur pre viac rozvinutý región. Činnosti a výdavky súvisiace s podporou vnútorných systémov zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania majú byť oprávnené od 1. januára 2021. Po vyhlásení výzvy bude rezort školstva organizovať online informačný seminár pre potenciálnych žiadateľov.

Rezort zároveň informoval o zrušení výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok s názvom Vysoká škola pre prax, zameranú na podporu prepojenia vysokoškolského vzdelávania s potrebami praxe prostredníctvom podpory tvorby profesijne orientovaných bakalárskych študijných programov. "Z objektívnych dôvodov, s cieľom zachovať rovný prístup k všetkým žiadateľom, nebolo možné zo strany MŠVVŠ SR ako vyhlasovateľa výzvy ukončiť proces konania o predložených žiadostiach zo žiadneho uzavretého hodnotiaceho kola," zdôvodnili rozhodnutie.

Viac o téme: PodporaŠkolstvoVysoké školyMinisterstvo školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu