Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Andruskó posiela ďalší list z väzenia: FOTO Moju výpoveď prekrútili! Podozrenie z trestného činu

Zoltán Andruskó prišiel na pojednávanie prvýkrát bez kukly. Zobraziť galériu (3)
Zoltán Andruskó prišiel na pojednávanie prvýkrát bez kukly. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Právoplatne odsúdený Zoltán Andruskó posiela z väzenia ďalší list. Tentokrát vyslovil podozrenie, že senát Špecializovaného trestného súdu pod vedením Ruženy Sabovej spáchal trestný čin.

Archívne video

Odchod Zoltána Andruskóa zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (Zdroj: Vlado Anjel)

Zoltán Andruskó bol prvým, ktorého odsúdili v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. Andruskó od začiatku spolupracoval s políciou a usvedčoval Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera. Podľa jeho výpovede mala Andruskóa osloviť Zsuzsová a on mal najať Miroslava Marčeka a Petra Szabóa na vraždu Kuciaka. Marček sa k činu prizna, Szabó ho popiera. 

Odsúdený Andruskó opäť píše z väzenia: FOTO Vražda Kuciaka bola politická! Chcú ma zdiskreditovať

Andruskóa očivdine nepotešilo rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu pod vedením Ruženy Sabovej. Ten totiž v septembri neprávoplatne oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. 15. júna bude rozhodovať Najvyšší súd.

"Potom, čo som si rozsudok preštudoval, som so zhrozením zistil, že v odôvodnení rozsudku boli moje výpovede menovaným senátom vysvetlené inak ako som myslel a vypovedal. Časti mojich výpovedí boli vytrhnuté z kotextu. Súd v mojich výpovediach hľadal rozdiely v nepodstatných detailoch a tieto potom zdôraznil, ako keby chcel vyzdvihnúť moju nedôveryhodnosť. Súd nepoukázal na celkový význam a podstatu mojej výpovede vo vzťahu k ostatným dôkazom, ale práve naopak, na nepodstatných detailoch postavil odôvodnenie tohto pre každého prekvapivého rozhodnutiu vo vzťahu k obžalovaným Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej," píše v liste Andruskó. 

Zoltán Andruskó posiela z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Ďalej píše aj o tom, že podľa neho mu senát vložil do úst - jeho výpovede -  slová, ktoré nikdy nepovedal. "..tak, aby potom mohol aj týmto argumentom zdôvodniť svoje rozhodnutie," myslí si odsúdený Andruskó. 

Stratené dôkazy

Andruskó ďalej píše, že v októbri 2018 oznámil policajtom, že vo vozidle, ktoré používal, sa nachádza zápisnica o valnom zhromaždení firmy Fulkrum, ktorá stavala komplex Bonaparte. Tvrdí, že Kočner a Zsuzsová už v roku 2016 z neho chceli spraviť "bieleho koňa". 

Andruskó píše, že zápisnicu nosil v aute preto, lebo sa bál o svoj život. "Zsuzsová a Kočner sa mi vyhrážali zabitím," tvrdí Andruskó. Podľa neho neboli tieto dôkazy nikde zaevidované. 

Zoltán Andruskó posiela z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Špecializovaný trestný súd v Pezinku na hlavnom pojednávaní 3. septembra 2020 rozhodol, že v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka sú Marian Kočner a Alena Zsuzsová nevinní. Za vinného uznal Tomáša Szabóa. Predtým, na samostatnom konaní, odsúdil aj Miroslava Marčeka, ktorý sa k vraždám priznal. Zoltán Andruskó patril medzi prvých odsúdených a neskôr v prípade vystupoval v postavení svedka.

Podľa Kočnera a Zsuzsovej, ktorých Andruskó označil za objednávateľov vraždy, si svedok vymýšľal a svoje výpovede menil podľa toho, ako sa mu to hodilo. Senát Andruskóovi uveril v prípade Miroslava Marčeka aj Tomáša Szabóa, v prípade Kočnera a Zsuzsovej už nie. Odôvodnil to nedostatkom dôkazov.

Viac o téme: VäzenieListJán KuciakZoltán AndruskóMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu