Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ZÁBERY apokalypsy v Rudne nad Hronom: POZOR, hydrológovia varujú pred ďalšími povodňami

Povodeň v Rudne nad Hronom Zobraziť galériu (7)
Povodeň v Rudne nad Hronom (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA – Predpovede meteorológov sa, bohužiaľ, naplnili a Slovensko zasiahli intenzívne zrážky. Viaceré obce sa ocitli pod vodou, pričom najhoršia situácia nastala pri Žarnovici. V obci Rudno nad Hronom sa pretrhla protipovodňová hrádza a došlo k rozsiahlej povodni. Silný prúd vody dokonca strhol a usmrtil staršieho muža. Hoci sa už povodňová situácia pozvoľna upokojuje, hydrologické výstrahy rôznych stupňov ešte ostávajú v platnosti. A na východnom Slovensku nemožno vylúčiť ani vzostup hladín vodných tokov.

Ku katastrofe v Rudne nad Hronom došlo v pondelok. Voda z pretrhnutej protipovodňovej nádrže, ktorá bola vybudovaná v roku 2011, vytopila celú obec. Škody neboli len materiálne. Silný prúd vody strhol a usmrtil 68-ročného bývalého starostu obce, ktorý sa vybral do pivnice odčerpávať vodu.  

Obec Rudno nad Hronom začiatkom týždňa zaplavila voda, o život prišiel jeden človek (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Na miesto tragédie v utorok prišiel premiér Eduard Heger (OĽANO). Po stretnutí so starostom Mariánom Šurjanským prisľúbil obci súčinnosť pri odstraňovaní následkov povodne i finančnú pomoc.

Ako sa ukázalo, technické riešenie hrádze malo veľa chýb. Podľa riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Róberta Hoka bolo vodozádržné riešenie pre danú oblasť zvolené nevhodne.

Premiér Heger vystúpil na tlačovom brífingu v povodňou zasiahnutej obci Rudno nad Hronom (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

V Rudne nad Hronom naďalej zasahujú hasiči. „Odstraňujú následky povodne, čistia a dezinfikujú studne a zdroje pitnej vody a odstraňujú nánosy bahna z ulíc a dvorov rodinných domov,“ informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Mimoriadnej situácii čelili aj obyvatelia susednej obce Brehy, kde bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Problémovou sa stala spodná voda, ktorá sa tlačila do záhrad. Okrem toho vznikli obavy, že zaplaví aj okolité domy.

Galéria: Hrôzostrašný pohľad do Rudna nad Hronom po rozsiahlej povodni

Kvôli vysokej hladine rieky Hron museli uzavrieť aj cestu III. triedy vedúcu z obce do susedného Rudna nad Hronom. „Už keď hladina Hrona dosahovala 385 centimetrov, bola cesta pod vodou miestami až pol metra,“ uviedol starosta Brehov Juraj Tencer.

Vo Zvolene prišlo na evakuáciu obyvateľov

Vytrvalý dážď napáchal rozsiahle škody aj vo Zvolene. Došlo k vytopeniu niekoľkých lokalít a tiež k evakuácii obyvateľov. Situácia sa však počas utorka stabilizovala. Nebezpečenstvo v meste spôsobili stúpajúce hladiny riek Hron a Slatina.

Dramatická záchrana pri Zvolene: FOTO Hasiči vyslobodili zo zatopených áut troch ľudí   

V noci z pondelka na utorok bolo treba pre povodeň evakuovať časť obyvateľov z lokality Pustý hrad do neďalekého komunitného centra. „Rovnako je to v prípade niektorých obyvateľov časti Dolná kolónia, ktorí našli načas útočisko pred stúpajúcou vodou v zasadačke mestského úradu,“ povedal hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.

ZÁBERY apokalypsy v Rudne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

„Voda sa vylievala do záhradkárskej osady na Podborovej, kde musela byť postavená protipovodňová zábrana. Odrezaná bola aj chatová oblasť Červený medokýš, kde Slatina zatopila cestu,“ poznamenala primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

ZÁBERY apokalypsy v Rudne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/Hasičský a záchranný zbor)

Povodňová situácia sa pozvoľna upokojuje, platia však výstrahy

Ako upresnil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), v platnosti ostávajú hydrologické výstrahy pre vybrané okresy.

ZÁBERY apokalypsy v Rudne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Hovorca úseku generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák uviedol, že podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie v stredu očakávajú na tokoch východného Slovenska ustálenosť až vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia hladín zodpovedajúcich SPA.

„Na dolnom Laborci a dolnom Hornáde môže byť priebeh vodných hladín ovplyvnený aj manipuláciami na vodných stavbách. Vzhľadom na zvýšené vodné stavy na vodných tokoch v obciach s vyhláseným stupňom povodňovej aktivity nie je možné určiť presný rozsah zabezpečovacích prác na tokoch, ako aj výšku povodňových škôd,“ skonštatoval Bocák.

Ako povedal, výrazný vzostup bol podmienený nárastom povrchového odtoku spôsobeného kombináciou atmosférických zrážok a nasýtenosti jednotlivých vrstiev geologického prostredia povodí.

VIDEO Obec Davidov v okrese Vranov nad Topľou zasiahla lokálna povodeň

Obec Davidov v okrese Vranov nad Topľou zasiahla lokálna povodeň (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Druhý SPA pretrváva v obci Jedlinka, Davidov, Dulová Ves, Ďapalovce, Ohradzany, Jovsa, Fintice, Myslina, Drienov, Vyšný Hrabovec, Kendice, Tokajík, Bžany-Valkov, Matiaška, Bohdanovce. Druhý SPA platí aj pre vodné toky Hornád pre Košice-okolie a hraničný úsek rieky Hornád, Trnávka a prítoky, Bačkovský potok a prítoky, Torysa a Olšava pre Košice-okolie, Beniakovce na toku Torysa.

Povodeň v obci Rudno
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: HAZZ)

Tretí SPA platí v obciach Kechnec, Nižné Repáše, Petrovany, Nižná Hutka, Čičava, Družstevná pri Hornáde, Malá Ida, Hriadky, Lúčka, Šarišské Dravce, Bzenov, Nižný Čaj, Šarišské Sokolovce a Bodovce. Tretí stupeň povodňovej aktivity platí aj pre vodný tok Roňava a prítoky a Hornád a prítoky na území mesta Košice.

Cenné rady hygienikov, čo robiť počas záplav a po ich ústupe

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v reakcii na nepriaznivú situáciu zverejnil odporúčania, ktoré zahŕňajú zásady likvidácie následkov po záplavách a základné hygienické požiadavky, ktoré treba dodržiavať.

„Kvalitu vody v studni si dajte preveriť uskutočnením chemického a mikrobiologického vyšetrenia aj vtedy, ak vaša studňa priamo zaplavená nebola,“ spresnila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková s tým, že dovtedy treba používať napríklad balenú vodu alebo vodu dovezenú cisternami.

Hasiči uskutočnili v súvislosti
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor )

Ruky je potrebné umývať si často a dôkladne mydlom vždy po styku s predmetmi, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou alebo kalmi. Rovnako vždy pred konzumáciou jedla a pitia, pred a po použití toalety a ruky by mali byť čisté aj pred dotýkaním sa tváre. „Toto jednoduché a základné hygienické pravidlo je jedným z najdôležitejších opatrení, ktoré vám umožní chrániť si zdravie počas sanácie a obnovy vašich domovov,“ vysvetlila Račková.

ÚVZ upozorňuje aj na potrebu okamžitej dezinfekcie a ošetrenia akýchkoľvek zranení, záderov či rozškrabaných štípancov, aby sa do tela nedostala infekcia. „Pozor si treba dávať aj na zanesenie infekcie do očí a nosa pri pretieraní očí, čistení nosa a celej tváre – používajte jednorazové papierové vreckovky,“ uviedla hovorkyňa s tým, že pri rozsiahlejšom zranení je mimoriadne dôležité kontaktovať a vyhľadať lekára.

Viac o téme: PovodeňPočasieŠkodyZvolenRudno nad Hronom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu