Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kyberšikana je téma, ktorou sa je nutné zaoberať, zdôrazňuje ministerstvo

Kyberšikana medzi mladými Zobraziť galériu (2)
Kyberšikana medzi mladými (Zdroj: Pexels, Rodnae)

BRATISLAVA - Aj keď boli žiaci dlhodobo doma, nestretávali sa v kolektívoch a možno šikanovanie v školách nebolo výrazné v súvislosti s absenciou osobného kontaktu, prenieslo sa do online priestoru, v ktorom môže mať ešte skrytejší charakter ako pri prezenčnom vyučovaní. V online priestore trávia deti omnoho viac času ako predtým.

Tento druh šikany má často ešte horšie dôsledky, pretože môžu byť v kontakte iba samotný agresor a obeť. Potvrdil to odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. "Kyberšikana je téma, ktorou je nutné sa zaoberať, je vážnou realitou súčasnosti. Preto je nutné riešiť aj kyberšikanu viac ako doteraz," uviedol odbor komunikácie rezortu školstva. Riešenie problematiky šikanovania na všetkých úrovniach je pre ministerstvo školstva jednou z priorít.

Koncom roka 2020 ministerstvo školstva v spolupráci s Nadáciou Markíza a Linkou detskej istoty spustilo projekt na pomoc obetiam šikany s názvom Odpíšeme ti. "Cieľom projektu je začať otvorene diskutovať o téme šikanovania na miestach, kde je tento problém najrozšírenejší, teda medzi deťmi, učiteľmi a rodičmi," poznamenal rezort školstva. Pomoc poskytuje ministerstvo cez webovú stránku projektu, na bezplatnom čísle Linky detskej istoty, ale aj cez chat. Záujemcovia nájdu na stránke aj videá a texty o danej problematike. Rovnako aj prostredníctvom priamo riadenej organizácie - Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, sa realizujú podcasty k téme šikany, kyberšikany. Začiatkom roka bola spustená aj krízová telefónna linka.

Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie vypracoval s ministerstvom školstva napríklad i dve metodické usmernenia týkajúce sa šikanovania a kyberšikanovania či metodické usmernenia pre pedagógov. Okrem toho vlani organizoval workshopy na tému praktických skúseností s realizáciou prevencie šikanovania či kyberšikanovania. Koncom minulého roka sa uskutočnila študentská konferencia s názvom 3xKAM - kvalita a multidisciplinarita, komunikácia a motivácia, kompetencia a metódy pre 427 študentov zo 17 univerzít zo Slovenska a zahraničia.    

Viac o téme: OnlineŠikanaSociálne sieteKyberšikanaŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu