Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

"Dostanú eštébáci po krížoch"? OĽaNO predkladá zákon, ktorý by im mal zásadne siahnuť na dôchodky!

Anna Andrejuvová (OĽaNO) Zobraziť galériu (4)
Anna Andrejuvová (OĽaNO) (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA -Spravodlivosť, či lynč? Zákon, ktorý by mal zásadne osekať dôchodkové výhody bývalým príslušníkom ŠTB, prekladá do parlamentu poslankyňa Za OĽaNO Anna Andrejuvová. Kritici sa vyrojili minimálne tak rýchlo, ako tí, čo zákon oslavujú. Bude zákon zárukou spravodlisvosti? Dozviete sa vo videu od samotnej poslankyne.

"EŠTÉBÁKOM PO KRÍŽOCH ... Ďakujem Anke Andrejuvovej za jej vytrvalosť na ceste za spravodlivosťou," napísal v súvislosti so zákonom minister financií a expremiér Igor Matovič. Neskrývanú radosť prejavil na svojom obľúbenom komunikačnom kanále - na sociálnej sieti. 

Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Zákon vyvolal mnoho pochybnosti 

Okamžite sa vyrojili reakcie, ktoré automaticky upozornili na daný zákon. "Komunistický režim pripravil moju rodinu, aj mňa osobne, o veľa. (Napríklad o otca.)," napísal na sociálnej sieti politický komentátor Arpád Soltész a dodal, že k bývalým posluhovačom režimu nechová žiadnu úctu. Napriek tomu upozornil na skutočnosť, ktorá napadla mnohým. "Opomeňme talibanský slovník Igora Matoviča.... Zákon, ktorý plošne "dá po krížoch eštebákom", nemá absolútne nič spoločné so spravodlivosťou. Je to pomsta zbabelcov, ktorá prichádza v čase a forme, ktoré sú bez rizika pre "pomstiteľov". Zobrať väčšinu dôchodku starcom nad hrobom je už vcelku bezpečné. Jedným zo základných atribútov spravodlivosti je, že prichádza včas. Ďalším, že je cielená," vysvetlil ďalej. 

Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/ČT2)

Podoba zákona a jeho adresnosť je ktirická aj podľa Michala Vašečku. "Spôsob, akým sa určí kto je kto, je v tomto ohľade rozhodujúci," poznamenal s tým, že ideálne sme sa mali so zamestnancami ŠTB už v 90. rokoch. "Najproblematickejší totiž bol práve odbor pre boj proti vnútornému nepriateľovi," poznamenal sociológ s tým, že nespochybňuje pozitívnu motiváciu zákona. 

Ako to so zákonom teda bude? Dozviete sa vo videu priamo od predkladateľky Anny Andrejuvovej

Anna Andrejuvová o novom zákone, ktorý by mal postihnúť členov ŠTB. "Dostanú po krížoch"? (Zdroj: Ján Zemiar/Topky)

Má k tomu čo povedať aj rezort vnútra

Tlačové oddelenie rezortu vnútra v rukách Romana Mikulca uviedlo, že vláda SR sa v programovom vyhlásení schválenom 30. apríla 2021 zaviazala, že presadí zníženie výsluhových dôchodkov bývalým príslušníkom komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) a navrhne vyplácanie osobitných príplatkov k dôchodkom pre politických väzňov, resp. ich manželky a manželov.

"Parlament už schválil mimoriadny príplatok ku dôchodku pre veteránov protikomunistického odboja v symbolickej výške 1989 eur, ktorý im bol vyplatený v januári 2021," uviedla pre Topky Petra Fries z komunikačného odboru s tým, že stretnutie na tému zníženia výsluhových dôchodkov v rámci zriadenej pracovnej skupiny v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR prebehlo dvakrát v mesiaci apríl tohto roku pričom bolo poukázané na to, že ide o problematiku, v rámci ktorej bude potrebné riešiť množstvo otázok spojených so znižovaním a vyplácaním či už starobného dôchodku Sociálnou poisťovňou, ako aj dávok, ktoré sa za výsluhový dôchodok len považujú.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

"Údajmi ani štatistikou, koľko bývalých príslušníkov ŠtB dnes poberá výsluhový dôchodok, a aká je jeho priemerná výška, MV SR nedisponuje vzhľadom na to, že takéto údaje na účely sociálneho zabezpečenia príslušné právne predpisy nevyžadujú," uviedla Fries a dovysvetlila:

"Je  však potrebné uviesť, že do 30. júna 2002 sa týmto príslušníkom priznávali klasické starobné dôchodky za rovnakých podmienok ako ostatným dôchodcom." zdôraznila, že tieto starobné dôchodky sa od 1. júla 2002 považujú na účely zvyšovania za výsluhové dôchodky.

"Príslušníci ŠtB, ktorí skončili služobný pomer medzi 1. januárom 1970 a 10. májom 1990, stratili od septembra 1990 nárok na výsluhový dôchodok. Príslušníci ŠtB, ktorí od 1. januára 1990 do 31. júla 1990 odišli do civilu alebo boli prepustení, nemali nárok ani na odchodné," dodala Fries pre Topky. 

Viac o téme: ZákonOĽaNOŠTBDôchodkyAnna Andrejuvová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu