Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Držať psa na reťazi mimo verejných priestranstiev by sa mohlo zakázať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Držať psa na reťazi mimo verejných priestranstiev by sa mohlo zakázať. Uviazať psa by bolo možné len počas jeho kŕmenia, čistenia chovného priestoru či počas ošetrovania psa. Vyplýva to z návrhu legislatívy novelizujúcej niektoré zákony v súvislosti s chovom a držaním psov, ktorú v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Po novom by sa mal tiež začleniť pastiersky pes do kategórie zvláštny pes.

Pri držaní psa mimo verejného priestranstva by po novom musel jeho vlastník alebo držiteľ vykonať opatrenia, aby pes v priestoroch, na ktorých je obvykle chovaný, neohrozoval osoby zdržujúce sa v týchto nehnuteľnostiach so súhlasom ich vlastníka alebo nájomcu. "Ide najmä o maloleté deti alebo vnúčatá vlastníka alebo nájomcu nehnuteľnosti pohybujúce sa po dvore, návštevy prechádzajúce cez dvor do domu, poštára, ktorému majiteľ otvorí bránu do ulice a podobne. Vlastník zvieraťa to môže napríklad vyriešiť tak, že psa uzavrie na tento čas do ohrady, v ktorej nebude uviazaný," spresnili predkladatelia návrhu.

Uväzovať psa by po novom bolo možné len počas jeho kŕmenia, čistenia chovného priestoru, ktoré musí majiteľ preukázať alebo na dobu vyšetrovania a ošetrovania psa. Prostriedok na uväzovanie by musel mať dostatočne široký obojok. Pastierske psy, ktoré sú podľa poslancov určené najmä na ochranu stáda, by mali mať voľnosť pohybu. Po novom by sa teda na ne nemali vzťahovať reštriktívne pravidlá o voľnom pohybe psov. Doplnením pastierskeho psa do kategórie zvláštny pes by pre ne nemusela platiť výnimka z ustanovení o voľnom pohybe. V prípade definitívneho schválenia má byť nová legislatíva účinná od 1. júla.

Viac o téme: PesReťazNovelaNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu