Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislava žiada štát o prehodnotenie postoja k pomoci pre dopravné podniky

Primátor Bratislavy Vallo
Primátor Bratislavy Vallo (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Bratislavskí mestskí poslanci žiadajú, aby vláda SR prehodnotila svoje stanovisko k poskytnutiu finančnej pomoci pre koronakrízou zasiahnutý Dopravný podnik Bratislava (DPB), ale aj pre mestské dopravné podniky v Košiciach, Prešove a Žiline. Poslanci volajú po takej pomoci, akú od štátu dostali aj súkromní dopravcovia. Primátora hlavného mesta Matúša Valla požiadali, aby túto žiadosť tlmočil vládnemu kabinetu.

S návrhom prijať toto uznesenie prišiel mestský poslanec Ján Buocik. V dôvodovej správe spoločne s ďalšími poslancami upozornil, že aktuálna výška výpadku tržieb v DPB v dôsledku pandémie nového koronavírusu sa od marca 2020 vyšplhala už na úroveň 25 miliónov eur.

"Verejná hromadná doprava je jedna z oblastí najviac zasiahnutých pandémiou. Podpora dopravných podnikov v mestách, ktoré prevádzkujú MHD prostredníctvom spoločností vo svojom vlastníctve, je kľúčová nie len pre udržanie zamestnanosti a zachovanie štandardov verejnej hromadnej dopravy, ale aj pre zmierňovanie následkov klimatickej krízy," vyhlásili.

Z hľadiska mobility obyvateľstva je podľa bratislavského mestského zastupiteľstva rozhodujúca podpora verejnej hromadnej dopravy na úkor individuálnej automobilovej dopravy. Poukázali pritom na Víziu a stratégiu rozvoja Slovenska do roku 2030, ktorá podporuje opatrenia na obmedzenie vzniku skleníkových plynov. Prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina už niekoľko týždňov upozorňujú, že situácia vo verejnej doprave je po januári kritická a bez pomoci od štátu môže prísť k rušeniu liniek a k prepúšťaniu. Výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný. Z obavy z hromadného prepúšťania i rušenia liniek MHD 12. apríla ráno hodinu štrajkovali vodiči dopravných podnikov v Bratislave a Košiciach.

Ministerstvo financií v apríli ponúklo pre upokojenie situácie v dopravných podnikoch mestám Bratislava, Košice, Prešov a Žilina pomoc vo forme bezúročných pôžičiek. Mesto Bratislava ponuku štátu odmietlo s tým, že chce rovnocennú pomoc, akú dostali aj súkromné dopravné firmy. Štát podľa bratislavskej samosprávy od apríla 2020 sprístupnil finančné kompenzácie pre dosah koronakrízy pre 54 súkromných dopravných spoločností a zároveň štyrom mestským dopravným podnikom (v Bratislave, Košiciach, Prešove a Žiline) čerpať tieto kompenzácie neumožnil.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo vo štvrtok bratislavským mestským poslancom potvrdil, že sa hlavné mesto obráti so sťažnosťou na Európsku komisiu. Myslí si totiž, že DPB je v rámci pomoci zo strany štátu diskriminovaný oproti iným dopravcom. Primátor zároveň uviedol, že s predstaviteľmi vlády už niekoľkokrát rokoval a víta ich korektný prístup, myslí si však, že v štáte prevláda pocit o Bratislave ako bohatom meste, ktoré finančnú pomoc nepotrebuje.

Viac o téme: BratislavaMatúš ValloDopravné podniky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu