Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Transparency odhalilo podozrivú schému u jedného z Vallových poslancov: Nepresvedčivé odpovede a následný omyl!

Transparency International Slovensko odhalili podozrivú schému toku peňazí.
Transparency International Slovensko odhalili podozrivú schému toku peňazí. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Facebook/TIS)

BRATISLAVA - Okrem sledovania parlamentnej politiky je tu samozrejme aj tá komunálna. Veľmi dôležité je tiež pozorovať aktivity aj v samotnom hlavnom meste, kde sa začala o isté veci zaujímať protikorupčná organizácia Transparency International Slovensko (TIS), ktorá pri pozorovaní toku dotačných peňazí odhalila schému, ktorá hádže na Team Vallo svetlo podozrenia. Hlavne na jedného z jeho poslancov.

"Vedeli ste, že bratislavský mestský poslanec Rastislav Tešovič (Team Vallo) je v schéme štátnej pandemickej pomoci nájomcom najväčším prijímateľom spomedzi politikov na Slovensku?" začína TIS svoj príspevok, pričom ho dopĺňa aj schémou, pri ktorej popísali finančné toky. 

VIDEOROZHOVOR Nočný primátor Bratislavy o bezpečnosti mesta aj o tom, odkiaľ sa pozná s Matúšom Vallom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dostal veľa, ale nevlastní až tak veľa

O aktivitách pozorovaného poslanca píše TIS v ďalších vetách. "Od ministerstva hospodárstva získal spolu už šesť rôznych dotácií vo výške viac ako 92-tisíc eur. Radí sa tak medzi jedno percento najväčších poberateľov nájomných dotácií vôbec, na úrovni známych maloobchodov či turistických zariadení," píše ďalej neziskovka. Na adresu poslanca už po vybublaní tejto schémy dokonca vznikajú aj satirické mémy.

Vraj si to vypýtali "omylom"

Tešovič podľa TIS pritom riadi len dve občianske združenia a dve firmy, ktoré mali v posledných výkazoch nulové tržby. Pri rozplietaní schémy dokonca organizácia dostávala nedostatočné vysvetlenia. "Keď sme sa začali na nájomné pýtať, dostali sme často nepresvedčivé odpovede. Tešovič s Korčekom už deň po našich otázkach jednu dotáciu za 22-tisíc eur vrátili, vraj si omylom od štátu vypýtali 10-násobne viac, ako chceli," prezradila TIS skutočne kreatívne vysvetlenie.

Prípad tu však nekončí. "Pri overovaní prevádzok, na ktoré poslanci čerpali nájomné, sme mali veľký problém na daných adresách či na interne nájsť po nich stopy. Olekšák si napríklad vypýtal 34-tisíc na paintballové centrum v Poprade, no nik o ňom netuší. Tešovič dostal 19-tisíc za dve kaviarne, na ktorých existenciu si prevádzkári v okolí nijako nevedeli spomenúť," pokračuje neziskovka.

Viac o téme: DotácieTransparency International SlovenskoMatúš ValloTeam ValloRastislav Tešovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu