Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Slovensko reaguje na udalosti v Česku: Vyhostí troch ruských diplomatov! Rusi sľubujú odvetu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov. Opustiť územie SR musia do siedmich dní. Slovensko tak reaguje na udalosti v Českej republike. Premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom informoval vo štvrtkovom vyhlásení v prítomnosti ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). Šéf diplomacie očakáva adekvátnu reakciu Ruskej federácie.

Premiér zdôraznil, že zaručenie bezpečnosti Slovenskej republiky a jej občanov je jednou zo základných funkcií štátu a zároveň predstavuje najvyššiu prioritu vlády SR: "Považujeme za veľmi dôležité urobiť všetko pre ochranu bezpečnostných záujmov, medzi ktoré patrí aj vyhodnocovanie bezpečnostných rizík vrátane dosiahnutia toho, aby cudzie diplomatické misie pôsobili na území Slovenskej republiky v súlade s našimi zákonmi a medzinárodnými dohovormi."

MIMORIADNE Slovensko reaguje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda vlády ďalej informoval, že Slovenská republika ako suverénny štát pre takéto pôsobenie vytvára podmienky, zároveň však nemôže tolerovať, ak činnosť zástupcov cudzích diplomatických misií nerešpektuje dohodnuté princípy.

MIMORIADNE Slovensko reaguje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"V súvislosti so situáciou v našom geopolitickom priestore a aktuálnymi udalosťami v Českej republike, ktorej týmto opätovne vyjadrujeme solidaritu a plnú podporu, a po dôkladnom vyhodnotení informácií našich spravodajských služieb, ktoré úzko spolupracujú s partnerskými spravodajskými službami spojeneckých krajín, Vás chcem informovať: traja zástupcovia diplomatickej misie Ruskej federácie musia ukončiť svoje pôsobenie a opustiť územie Slovenskej republiky do siedmich dní," skonštatoval predseda vlády.

"Slovenská republika potvrdzuje svoj záujem o budovanie vzťahov s Ruskou federáciou, ktoré bude založené na vzájomnom rešpekte. Zároveň očakávame, že k tomu prispejú zástupcovia diplomacie ruskej misie, ktorí budú rešpektovať princípy správania založené na príslušných medzinárodných dohovoroch," vyhlásil premiér. Českej republike opätovne vyjadril solidaritu a plnú podporu. Rozhodnutiu o vyhostení podľa premiéra predchádzalo dôkladné vyhodnotenie informácií našich spravodajských služieb.

Slovenská republika vyhostí troch ruských diplomatov, uviedol premiér (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Česká republika vyhostila 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti. Rusko ako odvetu oznámilo vyhostenie 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve.

MIMORIADNE Slovensko reaguje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Český premiér Andrej Babiš v pondelok (19. 4.) informoval, že išlo o útok na tovar bulharského obchodníka, a nie o akciu namierenú voči Českej republike. Dodal, že nie je prijateľné, aby agenti robili takéto operácie na území zvrchovaného štátu.

Naď a Korčok reagujú na vyhostenie ruských diplomatov

Naď a Korčok reagujú na vyhostenie ruských diplomatov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rusko je sklamané, bude reagovať

Moskva je sklamaná nepriateľským konaním vlády SR. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení avizovalo, že "odpoveď na seba nenechá dlho čakať". Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej. Ruské ministerstvo zahraničia zatiaľ nepotvrdilo informáciu o vyhostení troch slovenských diplomatov v reakcii na podobný krok Bratislavy, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá. 

MIMORIADNE Slovensko reaguje na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Podľa Zacharovovej je Moskva "hlboko sklamaná" nepriateľským konaním "Bratislavy, ktorá sa rozhodla preukázať pseudosolidaritu s Prahou v prípade vykonštruovaného prípadu" vo Vrběticiach. Avizovala, že odpoveď Ruska na kroky vlády SR "na seba nenechá dlho čakať". Leonid Sluckij, predseda výboru pre medzinárodné záležitosti Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, označil rozhodnutie vlády SR vyhostiť trojicu ruských diplomatov za provokáciu.

Bratislava podľa Sluckého dobrovoľne vstupuje do vazalského vzťahu s USA. Rozhodnutie vyhostiť troch ruských diplomatov "na znak solidarity so schizofrenickými obvineniami Prahy nie je o nič menším nezmyslom. Rusko bude musieť na tieto provokatívne kroky Slovenska zareagovať a som si istý, že rýchlo a adekvátne," povedal Sluckij pred novinármi.

Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku odmieta obvinenia 

Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR odmieta obvinenia voči svojím pracovníkom. Rozhodnutie slovenskej vlády vyhostiť troch ruských diplomatov považuje za krok, ktorý je v rozpore s historicky dobrými vzťahmi medzi národmi našich krajín. Vyplýva to zo stanoviska zverejneného na sociálnej sieti.

"Obvinenia proti pracovníkom Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike z akejkoľvek nezákonnej činnosti, tým väčšmi z činnosti zameranej proti Slovenskej republike, sú absolútne neopodstatnené," deklarovalo veľvyslanectvo. Dodalo, že ruská strana si vyhradzuje právo primerane reagovať na postup slovenských vládnych orgánov, o ktorom budú v krátkom čase informované.

Viac o téme: PremiérDiplomatiVyhostenieRuskoEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu