Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Východné partnerstvo je strategickou dimenziou susedskej politiky EÚ, tvrdí Korčok

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Podpora východných susedov, potvrdenie strategickej dôležitosti Východného partnerstva, vyhodnotenie jeho doterajších výsledkov, posúdenie možností prehĺbenia spolupráce v bezpečnostnej oblasti a príprava októbrového summitu Východného partnerstva boli hlavnými témami štvrtkového rokovania ministrov zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky s východnými partnermi EÚ.

Slovensko na rokovaniach zastupovali minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok a štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Ministri sa na tradičnom výročnom stretnutí zhodli, že Východné partnerstvo je úspešnou regionálnou politikou, ktorá prispieva k posilňovaniu vzájomných vzťahov EÚ so šiestimi krajinami východnej Európy (Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko Ukrajina), k rastu vzájomnej obchodnej výmeny a hospodárskej transformácii týchto krajín.

"Rovnako dôležitým cieľom však musí byť zvyšovanie kvality ich demokracie, právneho štátu a občianskej spoločnosti, ako aj budovanie ich odolnosti voči vnútorným a vonkajším hrozbám," uviedol  Korčok. Ministri V4 ocenili doterajší pokrok pri implementácii cieľov partnerstva do roku 2020 a povzbudili partnerov k pokračovaniu v náročných, ale nevyhnutných ekonomických a spoločenských reformách. "Slovensko je pripravené im v tomto reformnom úsilí aj naďalej pomáhať. Podporujeme diferencované partnerstvo, prehĺbenie sektorovej spolupráce a postupnú integráciu partnerov do vnútorného trhu EÚ. Naším spoločným cieľom je zvýšenie úrovne stability, bezpečnosti a prosperity v našom bezprostrednom susedstve," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Viac o téme: Rokovanie Ivan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu