Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prepustenie Jozefa Reháka z väzby som riešil s dozorovým prokurátorom, uviedol Lipšic

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR rozhodol o prepustení riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozefa Reháka, obvineného v kauze Judáš, z väzby na slobodu. Dôvodom je, že žiadosť o prepustenie na slobodu zo strany dozorového prokurátora bola predložená neskoro. Uviedol to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

"Túto vec som riešil dnes s dozorovým prokurátorom formou pohovoru, pretože došlo k chybe. Avšak musím povedať, že dozorový prokurátor v tom čase mal aj enormný nápad iných trestných vecí. V tejto trestnej veci boli robené úkony bez prieťahov a zároveň musím konštatovať, že rozhodnutie NS SR sa v tomto prípade odklonilo od ustálenej súdnej praxe, pri ktorej aj v prípade, ak sa zistia prieťahy pri rozhodovaní o väzbe, nikdy nie je následkom prepustenie z väzby," zdôraznil Lipšic.

Podľa neho bolo zrejme aj preto rozhodnutie prijaté senátom NS SR pomerom hlasov dva ku jednej. "Myslím si, že bude dôležité iniciovať diskusiu s trestnoprávnym kolégiom NS SR, aby prišlo k potvrdeniu doteraz ustálenej právnej praxe, z ktorej sa toto rozhodnutie vymyká," povedal Lipšic. Jozefa Reháka prepustil z väzby senát 1T NS SR na slobodu 14. apríla, keď tak rozhodol na svojom neverejnom zasadnutí. Zrušil tak napadnuté rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Sudkyňa pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku na začiatku apríla zamietla žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu a  neprijala písomný sľub obvineného. Obvinený a jeho obhajca Ľudovít Štanglovič podali voči rozhodnutiu sťažnosť.

Jozefa Reháka zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými boli v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský, bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby (SIS) a aj bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili. Skupinu pôvodne ôsmich obvinených vrátane Jozefa Reháka zobral do väzby sudca ŠTS 5. a 6. decembra 2020. Následne v januári jeho rozhodnutie potvrdil aj NS SR.

Viac o téme: PrepustenieVäzbaProkurátorDaniel LipšicJozef Rehák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu