Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Východné Slovensko bičujú extrémne búrky: VIDEO Udrelo aj tornádo! Desivé svedectvo

Tornádo v Košickej kotline Zobraziť galériu (5)
Tornádo v Košickej kotline (Zdroj: FB/SHMÚ)

ORTÁŠE – Predpovede meteorológov sa naplnili, východné Slovensko vo štvrtok bičujú búrky. V danej oblasti sa navyše produkujú aj supercely. Jedna sa vyskytla pri Prešove a druhá neďaleko Gemera. V Košickej kotline dokonca udrelo tornádo. Spôsobilo škody.

Situácia sa aj naďalej zlepšuje, minister zdravotníctva a hlavný hygienik informovali o aktuálnej epidemiologickej situácii (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vydali pre východné Slovensko prvý výstražný stupeň pred búrkami. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 - 70 km/h,“ varoval SHMÚ.

Východné Slovensko bičujú extrémne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Portál imeteo.sk spresnil, že prvé búrky sa vyskytli už krátko predpoludním. Aktuálne búrková aktivita narastá. Najsilnejšie búrky trápia východ republiky, kde už priniesli stovky bleskov a nebezpečné sprievodné javy.

Búrky produkujú supercely

Na východnom Slovensku vznikajú aj supercely. Jedna sa vyskytla v oblasti Prešova a druhá v oblasti Gemera.

Meteorologický portál tiež informuje o nebezpečných sprievodných javoch. Napríklad krúpy v oblasti Moldavy nad Bodvou dosahovali priemer niekoľkých centimetrov.

Tornádo v Košickej kotline
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Tornádo v Košickej kotline

Supercelárne búrky priniesli aj trombu i tornádo. Tromba, čo je počiatočné štádium tornáda, sa vyskytla v oblasti obcí Jasov, Drienovec, Debraď a Moldava nad Bodvou.

V obci Ploské, časť Ortáše, však bol pri búrke okolo poludnia pozorovaný lievikovitý oblak (funnel cloud) a súčasne boli zdokumentované škody. Na svojej sociálnej sieti o tom informoval SHMÚ.

Tornádo v Košickej kotline
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

„S vysokou pravdepodobnosťou tak išlo o tornádo. Informácie stále zbierame,“ dodal. „V Ploskom, časť Ortáše, sa tromba nakoniec dotkla povrchu, zničila pár striech. Takže šlo o tornádo, zatiaľ najnižšej kategórie F0,“ skonštatovala facebooková stránka Meteo Východ. Tá tiež prostredníctvom videa ukázala, ako sa nad diaľnicou Prešov-Košice zrodila tromba.

Desivé svedectvo

Tornádo v Ortášoch poškodilo strechy troch rodinných domov a jednej hospodárskej budovy. Atmosférický vír poškodil aj domy na okraji obce smerom na Vtáčkovce.

K udalosti došlo pred 14.00 h, podľa svedkov trvala niekoľko minút, predtým začal padať dážď a krúpy. „Zamračilo sa a odrazu taký vír prišiel, že plechy lietali najmenej 30 metrov. Fontánu rozbilo, strechy z jednej, druhej, z tretej strany, hospodársku budovu. Všetko nové, ani nie desaťročné. Je to veľká škoda,“ uviedol majiteľ jedného z poškodených rodinných domov Vincent Kováč.

Vír prišiel od lesa a postupne zasiahol domy. „Škridly zo striech sú poroznášané, porozbíjané, povynášalo to veci na pole, na lúky, do lesa. Jeden dom bol kolaudovaný len minulý rok. Teraz sa čaká na 'poisťovákov', aby to zdokumentovali, a uvidíme čo ďalej. V prípade, že treba pomôcť, máme dobrovoľný hasičský zbor aj ľudia z dediny sú ochotní,“ popísal situáciu pre TASR krátko po udalosti starosta Ploského František Petro.

Viac o téme: PočasieTornádoBúrkySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu