Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výstražný štrajk MHD sa skončil, premávka sa obnovuje v plnom rozsahu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Hodinový výstražný štrajk vodičov bratislavskej MHD sa skončil.

"Linky začínajú premávať, doprava MHD sa postupne obnovuje v plnom rozsahu," potvrdila hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Ľubica Melcerová. Výstražný štrajk medzi 8.00 a 9.00 h bol dobrovoľný, spoje premávajúce k nemocniciam premávali aj počas neho. Štrajk v najväčších slovenských mestách vyhlásili odborové organizácie DPB a Dopravného podniku mesta Košice (DPMK). Symbolicky, vo forme tzv. podporného štrajku, sa pripojili aj vodiči MHD v Prešove.

Vodiči bratislavskej MHD idú kvôli slabej podpore štátu do štrajku (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Štrajkom chceli zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov upozorniť, že štát stále finančne nepomohol ich podnikom s výpadkom príjmov spôsobeným pandémiou nového koronavírusu a hrozí rušenie liniek MHD i prepúšťanie. Prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina už vo februári upozorňovali, že situácia vo verejnej doprave je po januári kritická, výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný. DPB vyčíslil schodok od začiatku pandémie na 25 miliónov eur.

Výstražný štrajk MHD sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR deklarovalo, že sa snaží nájsť spôsob, ako koronakrízou zasiahnutým mestským dopravným podnikom pomôcť. V piatkovom (9. 4.) stanovisku rezort dopravy oznámil, že po vzájomnej dohode si problematiku finančnej pomoci samosprávam, pod ktoré dopravné podniky patria, zobralo Ministerstvo financií (MF) SR. Na otázky rezort doteraz neodpovedal.

Výstražný štrajk MHD sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Dotkol sa väčšiny spojov

Výstražný hodinový štrajk sa v pondelok ráno dotkol v Košiciach približne 90 percent spojov MHD, vozidlá zostali stáť na konečných zastávkach. V Bratislave sa do tohto dobrovoľného štrajku zapojilo zhruba 60 až 65 percent vodičov. Spoje smerujúce k nemocniciam či školám premávali bez obmedzení. Potvrdili to odborári. Štrajkom chceli upozorniť na to, že štát stále finančne nepomohol ich dopravným podnikom s výpadkom príjmov spôsobeným pandémiou nového koronavírusu.

„Nezaznamenali sme žiadne problémy či ,pokyvkávanie' dopravy. Bola plynulá, hlavne čo sa týka nemocničných spojov na Ružinov, Kramáre a Antolskú v Petržalke. Všetko, čo sme deklarovali, sme splnili,“ povedal predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu (ZO IOZ) pri Dopravnom podniku Bratislava (DPB) Július Orbán.

Výstražný štrajk MHD sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Podľa predsedníčky ZO IOZ pri Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) Andrey Vindišovej bol tento výstražný štrajk nutný. „Naši zamestnanci pracovali aj v čase pandemických opatrení, jazdili a vykonávali aj údržby. Nemôžu za to, že cestujúca verejnosť necestovala. Školáci boli doma, pracujúci zamestnanci mali home office,“ povedala.

Pripomenula, že štrajk nie je namierený proti mestu Košice či vedeniu DPMK. „Ak sa nedozvieme kladné stanovisko z vlády, z NR SR, je možné, že dôjde ešte k iným krokom,“ uviedla. Kompenzácia úniku tržieb za jeden mesiac v košickom dopravnom podniku by podľa jej slov zabezpečila kúpu dvoch nových autobusov MHD. Vindišová tvrdí, že ak finančná kompenzácia za výpadok tržieb nebude poskytnutá, hrozí rušenie či krátenie liniek, obmedzenie dopravy aj prepúšťanie zamestnancov dopravných podnikov. V DPMK zatiaľ k prepúšťaniu nedošlo. „Zatiaľ sme sa vždy so zamestnávateľom dokázali dohodnúť, ešte to vieme pokryť. Je však veľmi reálne, ak kompenzácie v blízkej budúcnosti nebudú poskytnuté, že nastane prepúšťanie aj v DPMK,“ dodala.

Viac o téme: ŠtrajkPremávkaBratislavaMHD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu