Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezidentka si nechá celú záležitosť vysvetliť: Heger bude v paláci hovoriť o Matovičovej ceste

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v piatok (9.4.) premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Hovoriť majú aj o vakcíne Sputnik V a ceste ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) do Moskvy. Povedala to v diskusii TV Joj Na hrane. Zároveň poukázala, že cesta do Ruska bola vôbec prvou zahraničnou cestou člena novej vlády, čo podľa prezidentky môže vnímať aj zahraničie. Zdôraznila, že išlo iba o vyjednávanie o vakcíne.

Hlava štátu zatiaľ nemá podrobné informácie k situácii okolo vakcíny Sputnik V. Rusko chce, aby ju Slovensko vrátilo, hovorí o porušení zmluvných podmienok. "Mám informácie o tom, že by sme mali prísť o Sputnik z dôvodu porušenia zmluvných podmienok. Ak to je pravda, bude nás zaujímať, kto tie podmienky neustrážil," uviedla prezidentka. Osobne podmienky zmluvy nepozná, keďže má utajený režim.

Premiér Eduard Heger vyhlásil, že o lete Igora Matoviča do Ruska už informoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú (Zdroj: Facebook/Úrad vlády SR)

Ocenila komunikáciu s premiérom Hegerom. "Vnímam ho ako konštruktívneho človeka," povedala. Zároveň skritizovala vyjadrenia expremiéra a súčasného ministra financií Igora Matoviča na sociálnych sieťach. Najmä tie, ktoré sa týkajú témy Covid-19 a pracujú s tajomnými výrazmi, označila za nešťastné. Prezidentka odmieta aj konšpiračné vyjadrenia. Mrzí ju polarizácia spoločnosti cez ruskú vakcínu. "Polarizácia tejto témy je veľmi nešťastná," podotkla s tým, že nikto rozumne zmýšľajúci nemôže odmietať vakcínu, pokiaľ je účinná a bezpečná.

Koaličná dohoda stála na Matovičovi

Prezidentka len nedávno vymenovala novú vládu, ktorá vystriedala tú pod vedením Igora Matoviča. Potvrdila, že ak by ho nevymenovala za ministra financií, zrútila by sa koaličná dohoda. Matovič by podľa jej slov nepodal demisiu a pokračovala by jeho exekutíva. "Neprišlo mi to ako dobrý nápad, zvlášť pri súčasnej koronakríze," doplnila. Matovičovo menovanie za šéfa rezortu financií označila za "vymenovanie do funkcie, ktoré rešpektovalo politickú realitu, aby zavládol pokoj, prestala paralýza vlády a parlamentu".

Prezidentka si nechá celú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Prezidentka by bola rada, ak by sa už obsadil aj post šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS). V hre je podľa jej slov viacero mien, žiadne nekonkretizovala. "Mal by to byť profesionál. Ale zatiaľ som návrh od premiéra nedostala. Dôležité je, že SIS štandardným spôsobom funguje," poznamenala. Uvítala by tiež prijatie univerzálneho odškodňovacieho zákona, ktorý by pomohol riešiť dopady koronakrízy.

Viac o téme: Zuzana ČaputováEduard HegerSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu