Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Nemocnica Poprad eviduje pokles pacientov, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii

Nemocnica v Poprade
Nemocnica v Poprade (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

POPRAD - Popradská nemocnica eviduje pokles pacientov s ochorením COVID-19, ktorí potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že aktuálne leží na covidovom ARO sedem takýchto pacientov, pričom celkový počet lôžok je desať. Ako doplnila, toto číslo je najnižšie za posledné týždne.

Galajda ďalej ozrejmila, že na covidovom oddelení so špeciálnym režimom leží 45 pacientov, z toho traja sú podozriví a 42 pozitívni na ochorenie COVID-19. Celková kapacita lôžok je 50. Tieto čísla sú približne rovnaké v porovnaní s predchádzajúcimi dňami. Takmer všetci hospitalizovaní pacienti s ochorením COVID-19 sú podľa Galajdy z okresu Poprad alebo z mesta Poprad. Ako priblížila, k štvrtku je aj 18 zamestnancov nemocnice pozitívnych a osem ďalších v karanténe.

Záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je v popradskej nemocnici veľký. „Kapacity máme stále naplnené a ešte máme v zozname náhradníkov 220 ľudí, čiže každý deň ideme na 100 percent. U nás v nemocnici sa očkuje iba vakcínou od Pfizeru,“ dodala hovorkyňa.

Situácia v nemocnici v Žiari nad Hronom sa zlepšila, leží v nej 18 pacientov

Situácia s pandémiou nového koronavírusu sa v nemocnici v Žiari nad Hronom výrazne zlepšila. Po uplynulých týždňoch s úplne naplnenými kapacitami hlási nemocnica takmer dve desiatky voľných lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

„Aktuálne je na covidových lôžkach v žiarskej nemocnici hospitalizovaných 18 pacientov, z toho dvaja potrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie a 16 kyslíkovú liečbu,“ uviedla Fedáková s tým, že nemocnica disponuje 35 reprofilizovanými lôžkami. V domácej karanténe ostávajú len dvaja zamestnanci nemocnice.

„V marci bolo v priemere na covidových lôžkach žiarskej nemocnice hospitalizovaných 34 pacientov denne, vo februári 39 pacientov denne. Aprílový priemer je zatiaľ 23 hospitalizovaných pacientov,“ priblížila Fedáková. Aktuálne podľa jej slov prevažujú pacienti vo veku 60 až 80 rokov. V žiarskej nemocnici bolo doposiaľ vakcínou konzorcia Pfizer/BioNtech zaočkovaných 2410 ľudí prvou dávkou a ďalších 2330 ľudí prvou aj druhou dávkou očkovacej látky. Ďalších 920 ľudí v nemocnici zaočkovali vakcínou spoločnosti AstraZeneca.

Vo fakultnej nemocnici v Žiline sa momentálne starajú o 86 pacientov s COVID-19

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline je momentálne hospitalizovaných 86 pacientov s ochorením COVID-19 v rámci troch červených zón oddelení. Počet nových príjmov sa naďalej pohybuje na približne rovnakej hranici, v priemere ide denne o šesť pacientov. Počas apríla prijali v nemocnici 42 nových pacientov s ochorením COVID-19. Vo štvrtok to povedala hovorkyňa FNsP Žilina Lenka Záteková.

"Kapacity COVID lôžok JIS a lôžka s ventiláciami sú v tejto chvíli obsadené na viac ako 90 percent. Voľných je 51 štandardných lôžok. Z celkového počtu je 11 pacientov s nutnosťou pripojenia na ventiláciu. Približne tri štvrtiny pacientov potrebujú kyslíkovú podporu," dodala hovorkyňa nemocnice. Záteková priblížila, že z dôvodu ochorenia COVID-19 je aktuálne v karanténe 24 zdravotníkov FNsP.

Od začiatku januára v žilinskej nemocnici podali 30.000 dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19, v rámci nich je tretina osôb zaočkovaná už oboma dávkami. "Pokračujeme v očkovaní záujemcov objednaných cez nový objednávací systém Národného centra zdravotníckych informácií a zároveň očkujeme klientov domovov sociálnych služieb (DSS)," uviedla Záteková. Ako dodala, do 8. apríla zaočkovali viac ako 1000 klientov DSS, takmer 600 z nich už dostalo aj druhú dávku. Spomedzi zdravotníckych pracovníkov FNsP Žilina doteraz očkovanie absolvovalo 68 percent zamestnancov, 90 percent z nich už aj druhou dávkou.

Viac o téme: NemocnicaPacientiPopradKoronavírusInfikovaníPľúcna ventilácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu