Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľká rozlúčka Krajčího: Matovičov cieľ nebolo len premiérske kreslo! KORONAVÍRUS nás zmiatol

Marek Krajčí
Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Marek Krajčí je jedným z ministrov, ktorí sa do vlády už nevrátia. Po tlaku koaličných strán a kritike zo strany viacerých oznámil svoju demisiu. Zatiaľ nie je oficiálne známe, kto ho nahradí. Krajčí sa už rozlúčil a spravil tak aj po odchode premiéra Igora Matoviča.

Krajčí ako jeden z ďalších kolegov na sociálnej sieti vyjadril vďaku už bývalému premiérovi Igorovi Matovičovi. Okrem toho zhodnotil aj svoje pôsobenie na ministerskej stoličke, na ktorej ho o pár dní nahradí ďalší kandidát, ktorým bude zrejme Vladimír Lengvarský, šéf Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. 


Slovensko bude mať novú vládu: Kto nahradí Krajniaka? Toto je VERZIA Hegerovho kabinetu


Nadšenie pribrzdila pandémia koronavírusu

Cieľ, s ktorým Igor Matovič zakladal hnutie, bol podľa Krajčího vyšší ako premiérske kreslo. "Dobrou prezentáciou cieľov hnutia si oslovil prevahu ľudí nášho národa. Do hnutia sa za vytýčeným cieľom prihlásilo množstvo schopných ľudí. Cieľavedomým nasadením a smelým využitím svojich darov si dostal šancu zostaviť dobrú vládu," napísal exminister zdravotníctva.

VIDEO Matovičov prejav po demisii

Matovič po demisii: Bol to síce len jeden rok, ale cítim sa, akoby ich bolo desať (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Vo funkčnej štvorkoalícii sa už v začiatkoch podľa neho darilo napĺňať sľuby. "Menovite smerom k spravodlivosti a čestnosti vládnutia. Nadšenie pribrzdilo a prirodzene čiastočne aj zmiatlo prepadnutie pandémiou. Ale veľkú túžbu národa po pravde a spravodlivosti si naplnil, to potvrdí aj história. Máš neopakovateľnú zásluhu na zrode a jasnom vytýčení cieľov vládnutia. Nevzdaj cieľ, s ktorým si štartoval: Pravda a spravodlivosť zvíťazí nad lžou a zlodejčinou," uviedol Krajčí. 

Čoskoro budeme mať nového ministra zdravotníctva 

Okrem poďakovania premiérovi zhrnul aj rok svojho pôsobenia na ministerskej stoličke. Ten nebol ľahký a aj prezidentka pred časom skonštatovala, že vyčerpanejšieho človeka nevidela. "Každým dňom na ministerstve moji exkolegovia privítajú nového ministra zdravotníctva. Patrí im veľká vďaka za rok našej spoločnej práce, počas ktorej sme zďaleka neriešili len pandémiu. Hoci nám zobrala asi 2/3 kapacít našich síl, s veľkým nasadením sme sa pustili aj do reformovania slovenského zdravotníctva," napísal. 

Vymenoval všetko, čo sa mu za ten rok podarilo. "Zachránili sme štátne nemocnice pred ekonomickým kolapsom. Ten hrozil po rozkrádaní a zlom manažovaní predchádzajúcimi vládami koncom roka 2020," uviedol. "Pripravovali sme reformu nemocničnej siete s následnými masívnymi investíciami do ich rekonštrukcií a výstavby nových nemocníc v hodnote takmer 1 mld. eur, najmä cez fond obnovy," vymenúva ďalej. 

Pripravujú liekovú reformu 

Po niekoľkoročných diskusiách na tému ochrany duševného zdravia navrhli na ministerstve zdravotníctva koncepciu jej reformy a vznik medzirezortnej platformy Rady vlády SR pre duševné zdravie. "Tento mesiac som podpísal návrh zákona o vzniku nezávislej agentúry HTA na hodnotenie zdravotníckych technológií a inovatívnych liekov, po ktorej odborníci volali už niekoľko rokov. Má potenciál zdravotníctvu ušetriť desiatky miliónov eur a nasmerovať ich do efektívnych procesov a liečby. Na jej vznik som pritiahol na ministerstvo pracovať odborníkov zo zahraničia," konštatuje exminister. 

VIDEO Krajčího emotívny odchod

Marek Krajčí napokon končí ako minister zdravotníctva, odchádzal so slzami v očiach (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Expertné tímy podľa neho pripravujú aj reformu primárnej sféry a výstavbu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave. "Pripravujeme komplexnú liekovú reformu, ktorá zlepší vstup inovatívnych ako aj generických liekov pre našich pacientov, zefektívnili sme už vyhlášku na revíziu úhrad liekov, ktorou sme ochránili pacientov pred vysokými doplatkami ako aj ušetrili desiatky miliónov eur v systéme verejného zdravotného poistenia. Zároveň sme zrušili doplatky základných liekov u detí a nízkopríjmových dôchodcov," dodal a všetkým poďakoval. 

Viac o téme: Igor MatovičMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu