Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko je aj naďalej pripravené pomáhať sýrskym utečencom

Ingrid Brocková
Ingrid Brocková (Zdroj: FOTO TASR - Marko Erd)

BRATISLAVA - Štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková v utorok vyhlásila, že Slovensko je aj naďalej pripravené pomáhať sýrskym utečencom v Sýrii i susedných krajinách. Vyjadrila sa tak na virtuálnej konferencii zameranej na podporu Sýrie a okolitého regiónu, ktorú organizovali EÚ a OSN. Slovensko prisľúbilo vyčleniť v rámci tejto pomoci 600.000 eur. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR).

"Pred pár dňami, 15. marca, sme si pripomenuli 10. výročie prepuknutia sýrskeho konfliktu. Pokojné protesty sýrskeho obyvateľstva, legitímne požadujúceho zlepšenie životných podmienok, boli brutálne potlačené režimom a uvrhli krajinu do chaosu," podčiarkla v úvode svojho vystúpenia Brocková.

Ako ďalej uviedla, Slovensko podporuje demokratické ašpirácie sýrskeho ľudu s tým, že budúcnosť Sýrie by mala ostať v rukách Sýrčanov. "Podporujeme úsilie osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Geira Pedersena nájsť politické riešenie konfliktu v zmysle rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2254, ktorou sa okrem iného stanovuje proces ústavnej reformy pod sýrskym vedením, ako aj konanie skutočne slobodných a spravodlivých volieb za účasti všetkých Sýrčanov – aj tých, ktorí boli pre konflikt nútení opustiť svoje domovy," povedala Brocková.

Ako uviedlo MZVEZ SR, od vypuknutia migračnej a utečeneckej krízy sa Slovensko intenzívne zapája do humanitárnych aktivít reagujúcich na dôsledky ozbrojených konfliktov, pričom Sýria nie je výnimkou. SR sa sústreďuje na riešenie príčin vzniku migrácie prostredníctvom zlepšovania životných podmienok obyvateľov, najmä posilňovaním perspektív na ich uplatnenie v domovských komunitách.

Osobitná pozornosť je podľa MZVEZ SR venovaná zlepšovaniu situácie utečencov s cieľom napomáhať pri ich dočasnom pobyte v hostiteľských krajinách, resp. s návratom do štátov ich pôvodu po ukončení konfliktu. Pomoc Sýrii a okolitým krajinám je už niekoľko rokov deklarovaná aj prostredníctvom slovenskej účasti na bruselských donorských konferenciách o Sýrii a regióne, doplnil rezort zahraničia. "Slovensko je pripravené aj naďalej poskytovať humanitárnu i posthumanitárnu pomoc Sýrii i regiónu, postihnutému sýrskym konfliktom," deklarovala Brocková. V rámci podujatia bol indikovaný prísľub Slovenska alokovať 600.000 eur na rok 2022 s dôrazom na pomoc sýrskym utečencom.

Európska únia a OSN dňoch 29. - 30. marca organizovali v Bruseli v poradí už piatu konferenciu na zameranú na podporu Sýrie a okolitého regiónu. Vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu sa podujatie konalo formou videokonferencie.

Viac o téme: PomocUtečenciSlovenskoSýriaIngrid Brocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu