Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

COVID na Slovensku prekonali aj tisícky dojčiat a predškolákov: Čo robiť, ak má dieťa príznaky?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Od vypuknutia pandemického vírusu sa na Slovensku najčastejšie hovorí o problémoch strednej a staršej generácie. Ochorenie covid-19 pritom prekonali tisícky aj dojčiat a predškolákov.

„Od začiatku pandémie prekonalo covid - 19 až 2050 našich detských poistencov vo veku od nula do troch rokov. Ďalších takmer 2600 detí boli škôlkari a predškoláci vo veku od 3-6 rokov,“ uviedla hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Čítajte aj: ZÁZRAK! Tehotná Lucia skončila na ventilácii: FOTO Po ťažkom boji s COVIDOM sa so svojím bábätkom vrátila domov

Podľa lekárky má covidová infekcia u detských pacientov väčšinou ľahký priebeh. „Veľa detí s pozitívnym sterom na covid- 19 nemalo vôbec žiadne príznaky. Ak sa cítia zle, tak ide hlavne o prejavy nádchy, kašľa, zvracania alebo hnačky. Nemusia mať dokonca ani len horúčku,“ objasnila revízna lekára ZP Union Ingrid Dúbravová.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Zároveň však upozorňuje, že sú aj menej šťastné prípady, kedy deti zvádzajú boj s koronavírusom dokonca v nemocnici. „V Unione evidujeme zatiaľ 15 detičiek vo veku do 6 rokov, ktoré museli byť prijaté s diagnózou covid-19 aj do nemocnice,“ podotkla Dúbravová.

A ako postupovať, keď má dieťa príznaky covidu?

Ak má vaše dieťa symptómy typické pre nový koronavírus, telefonicky sa skontaktujte s pediatrom, ktorý vypíše žiadanku na test a na základe tejto žiadanky dostanete informáciu s presným časom a miestom, kde sa máte na test s dieťaťom dostaviť. „V Unione sme deťom do 6 rokov doposiaľ preplatili 1849 PCR testov,“ dodala Dupaľová Ksenzsighová. Kontrolné testy sa robia po piatich až desiatich dňoch od potvrdenia pozitívneho testu.

Aj keď sú aktuálne epidemiologické nariadenia prísne, pre dobrú imunitu je dôležité, aby mali deti veľa pohybu na čerstvom vzduchu. Odolnosti detského organizmu pomôže aj podávanie D vitamínu, C vitamínu, zinku a selénu. „Samozrejmosťou by mala byť pestrá strava s dostatkom čerstvého ovocia a zeleniny,“ doplnila Dúbravová.

Viac o téme: DieťaNákazaSlovenskoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu