Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vláda schválila správu o pôsobení v medzinárodnom krízovom manažmente

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Jám Zemiar)

BRATISLAVA - Vláda schválila Správu o pôsobení Slovenska v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2020. Predložilo ju Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Hovorí o zámeroch do budúcna, ale aj o hodnotení uplynulého roka. Opisuje bezpečnostnú situáciu v roku 2020. Označila ju ako zložitú, dynamickú a nepredvídateľnú. Slovensko podľa správy plánuje v roku 2021 pokračovať v doterajšom zapojení do misií a operácií medzinárodného krízového manažmentu.

V poradí deviata správa podľa slov predkladateľov poskytuje komplexnú informáciu o zapojení Slovenska do operácií, misií a aktivít medzinárodného krízového manažmentu prostredníctvom všetkých jej príspevkov, teda príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR, Policajného zboru (PZ), finančnej správy (FS) a civilných expertov. Spolupráca príslušných rezortov sa podľa správy uskutočňovala na rôznych úrovniach.

Konštatuje zhoršenie globálnej bezpečnosti vo viacerých ohľadoch aj s dôsledkami na bezpečnosť SR, odolnosť štátu a spoločnosti. Konštatuje vplyv globálnej pandémie na medzinárodné prostredie. "Zvyšoval sa význam a rozsah nevojenských hrozieb využívaných štátmi pri presadzovaní svojich záujmov. Rástol vplyv autoritárskych štátov presadzujúcich nedemokratické hodnotové systémy, ako aj neštátnych aktérov. Zintenzívnené mocenské súperenie štátov o politický, vojenský a ekonomický vplyv vytváralo konfrontačné prostredie ovplyvňujúce konanie aj ďalších štátov," píše sa v správe.

Pokračovalo podľa nej aj oslabovanie multilateralizmu a porušovanie medzinárodných záväzkov štátov v oblasti bezpečnosti, rast medzinárodného napätia a polarizácie. Správa poukázala aj na prehlbujúcu sa globálnu zmenu klímy, ktorá oslabila viaceré zraniteľné štáty. Vysoká ostala i globálna teroristická hrozba. Za osobitne závažný označuje správa štátom sponzorovaný terorizmus. Píše sa v nej, že pokračovala i globálna súťaž o technologickú prevahu a o strategickú prevahu v kybernetickom priestore.

V roku 2020 vynaložilo Slovensko podľa správy 36.428.148,77 eura na zabezpečenie účasti expertov v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu. Na sume sa podieľalo viacero rezortov.

Z rozpočtovej kapitoly rezortu diplomacie boli podľa správy tiež v roku 2020 uhradené finančné príspevky do medzinárodných organizácií OSN na účely medzinárodného krízového manažmentu vo výške 5.945.530,30 eura. Slovensko okrem toho podporilo ďalšími financiami aj viaceré misie a operácie.

Viac o téme: VládaSprávaMedzinárodný krízový manažment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu