Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Emil Ringoš: Deravé potrubie patrilo plynárom!

Emil Ringoš ukazuje na miesto, kde bola v zemi pri dome poškodená prípojka. Zobraziť galériu (4)
Emil Ringoš ukazuje na miesto, kde bola v zemi pri dome poškodená prípojka.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES/KROMPACHY - Desivé čítanie! Emil Ringoš (34) si včera prečítal uznesenie o zastavení trestného stíhania u spišskonovoveského vyšetrovateľa. Vie podrobnosti o smrti blízkych i príčine výbuchu.

Štvorstranová správa mu však neodpovedala na najpodstatnejšiu otázku - kto je zodpovedný za tragédiu, pri ktorej prišiel o milovanú manželku Moniku († 33) a nádhernú dcérku Lenku († 5).

"Dozvedel som sa, že prípojka od hlavného potrubia k regulátoru tlaku bola prehrdzavená. Bolo to ešte pred rodinným domom a patrí to plynárom," hovorí nahnevane Emil Ringoš a dodáva: "O úniku plynu sa vedelo už dávno. Ešte pred výbuchom to na inom mieste dvakrát opravovali."

Podľa našich informácií na prehrdzavenej plynovej prípojke bola 4,5 milimetra veľká diera. Tá mala vzniknúť mechanickým poškodením. Obyvatelia domu boli podľa našich zistení plynu vystavení riadne dlho - od 493 až do 722 dní. Unikajúci plyn sa hromadil pravdepodobne v podzemí domu a riziko výbuchu hrozilo stále. K tragédii došlo 2. februára 2007.

Prvý súdny znalec, ktorý bol z vyšetrovania na žiadosť SPP vylúčený, Ľubomír Suchý potvrdzuje, že potrubie po hlavný uzáver plynu patrí SPP. "Nemôžu sa zbavovať viny, pretože sú zodpovední za distribučnú sieť, ktorá má byť bezpečná a spoľahlivá podľa platného energetického zákona. Ak by aj niekto potrubie poškodil, ich úlohou je pravidelne prevádzať kontroly, ktoré by predišli možným haváriám."

Plynári opäť uviedli, že k prípadu sa vyjadria až po doručení uznesenia. "Musíme však zdôrazniť, že predmetom vyšetrovania bola trestnoprávna zodpovednosť, a tú si netreba zamieňať so zodpovednosťou vyplývajúcou z prevádzky plynárenských zariadení," povedala hovorkyňa SPP Dana Kršáková. Emil Ringoš sa chce o ďalších krokoch poradiť s právnikom. Môže podať sťažnosť, o ktorej rozhodne dozorujúci prokurátor.

Reakcia prokuratúry

Uznesenie vyšetrovateľa o zastavení trestného stíhania zatiaľ nebolo prokurátorovi doručené. Prokurátor preskúma zákonnosť tohto rozhodnutia, ako aj celý vyšetrovací spis a v konečnom dôsledku vo veci rozhodne - buď ponechá rozhodnutie vyšetrovateľa v platnosti, alebo ho zruší. Ak by rozhodnutie vyšetrovateľa bolo napadnuté sťažnosťou zo strany poškodených, aj z tohto pohľadu sa bude prokurátor vecou zaoberať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu