Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Škandál ministerstva zdravotníctva: Po tlaku prezidentky priznalo, že neobjednalo maximum vakcín

Exminister zdravotníctva Marek Krajčí Zobraziť galériu (4)
Exminister zdravotníctva Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Už nejaký čas rezonuje na Slovensku otázka, či rezort zdravotníctva využil možnosť kúpiť milióny dávok vakcín od Pfizer/BioNTech. Zdá sa, že v kauze nastal určitý posun. Ministerstvo pripustilo, že má podiel viny na vzdaní sa časti dodávok od spomínaného konzorcia. Opakovane neobjednalo maximum.

Ako informuje portál Hospodárske noviny, rezort zdravotníctva po otvorení kauzy krátenia dodávok ubezpečoval, že ich máme až 5,8 milióna. Neskôr už pripustil, že popri 2,4 milióna objednaných v decembri, už nesiahol po ďalších 1,2 milióna, ktoré boli v ponuke. V januári navyše rezort zazmluvnil len 600-tisíc z 3,6 milióna dávok. Chybu sa snažil napraviť tým, že začal rokovať s Pfizerom o ďalších 2,8 miliónoch dávok prostredníctvom opcie.

Zastupujúci minister zdravotníctva Heger o takzvanej čakárni na očkovanie (Zdroj: Topky/ Maarty)

Svetlo do prípadu chcela priniesť aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá poslala ministrovi zdravotníctva Eduardovi Hegerovi, ktorý na post nastúpil dočasne po odstúpení Mareka Krajčího, päť otázok týkajúcich sa tejto kauzy. Žiadala v nich časovú postupnosť objednávok a ich prípadného krátenia oproti možnému maximu.

Články o úmrtiach počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AFP)

Rezortu sa rozviazal jazyk

HN chceli od rezortu odpovede na rovnaké otázky. Ministersttvo priznalo opakované krátenie objednávok, aj keď presné údaje a časový sled neuviedlo. Prostredníctvom hovorkyne Zuzany Eliášovej vyšlo najavo, že v januári z možných 2,4 milióna dávok ministerstvo zdravotníctva zazmluvnilo iba 600-tisíc dávok od firmy Pfizer. Teraz v bazári namiesto 1,2 milióna, čo prislúcha Slovensku podľa počtu obyvateľov, objednalo až 2,8 milióna, lenže s tým musí súhlasiť Európska komisia a aj ostatné štáty.

Problém je v tom, že táto opcia bude mať pravdepodobne neskorší termín dodávok a to až na jeseň. Ak si nejaký štát v EÚ povie, že na jeseň je pre neho už neskoro, ujde sa viac vakcín nám. Slovenský Pfizer pre HN potvrdil, že v základnom balíku, ktorý sme naplnili len na štvrtinu a ktorý k nám má prísť v apríli, dostaneme menej ako iné krajiny.

Rezort neodpovedal na všetky otázky od prezidentky Čaputovej. Eliášová pre HN len uviedla, že „ministerstvo zdravotníctva pri objednávke vakcín v roku 2020 zakontrahovalo objem dávok, ktorý by postačoval na zaočkovanie všetkých obyvateľov SR nad 18 rokov dvomi dávkami očkovacej látky. Počas procesu sa brali do úvahy všetky aspekty – predpokladaný čas registrácie, účinnosť, nároky na skladovanie a distribúciu a ďalšie. Výber jednotlivých druhov vakcín a ich objem bol konzultovaný s odborníkmi.“

Škandál ministerstva zdravotníctva: Po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Aké otázky poslala prezidentka rezortu zdravotníctva

Podľa medializovaných informácií Slovenská republika nevzniesla nárok na 1,2 milióna vakcín, a neskôr na 1,8 milióna vakcín Pfizer-BioNTech. Na základe odporúčania ktorého subjektu, z akého dátumu a s akým odôvodnením bolo toto rozhodnutie prijaté?
Aký je dopad tohto rozhodnutia na dodávky vakcín v období január až jún 2021?
Podľa medializovaných informácií Slovenská republika následne vzniesla požiadavku na 1,2 milióna vakcín, a následne ďalších 1,6 milióna vakcín Pfizer-BioNTech. Na základe odporúčania ktorého subjektu, z akého dátumu a s akým odôvodnením bolo prijaté toto rozhodnutie?
Aký je aktuálny očakávaný harmonogram dodávok jednotlivých vakcín na jednotlivé kalendárne mesiace roka 2021?
Je možné vzhľadom na rozdiely medzi zazmluvnenými a skutočnými dodávkami vakcín informovať o aktualizovanom harmonograme dodávok vakcín na pravidelných tlačových konferenciách o aktuálnej epidemickej situácii?

Viac o téme: OčkovanieVakcínyObjednávkyZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu