Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hodina H konca vlády sa blíži! Matovič na koaličnú krízu stále nemá odpoveď, prezidentka zvoní na poplach!

Igor Matovič musí podľa Zuzany Čaputovej čím skôr vyriešiť vládnu krízu. Zobraziť galériu (13)
Igor Matovič musí podľa Zuzany Čaputovej čím skôr vyriešiť vládnu krízu. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Neustále sa zvyšujúce intencie protestujúcich strán v rámci vládnej koalície majú už dopad aj na hlavu štátu, ktorá viac nechcela čakať a takpovediac "skrývajúceho sa" premiéra Igora Matoviča pozvala dnes na stretnutie do Prezidentského paláca. Matovič prišiel doslova "na skok" a po necelej hodine odišiel. Osud vládnej koalície je aj po rokovaní klubu Za ľudí naďalej v rukách premiéra.


  • premiér Igor Matovič dnes nemal pre prezidentku Zuzanu Čaputovú odpoveď, ako chce riešiť vládnu krízu
  • Matovič bol poobede u prezidentky Čaputovej, no po takmer hodine sa rozhodol nenápadne odísť
  • za hlavou štátu prišiel aj šéf SaS Richard Sulík, sprevádzal ho minister školstva Branislav Gröhling
  • klub OĽaNO stojí za premiérom Igorom Matovičom
  • premiér rokoval s klubom Za ľudí, viacerí poslanci ocenili jeho prítomnosť a povedal, že chápe ich výzvu, no predbežne to vyzerá, že sa žiadne závery nerysujú

VIDEO Prezidentka Zuzana Čaputová:

Matovič musí podľa prezidentky ukončiť krízu čo najskôr, dnes jej riešenie ešte stále neprezradil (Zdroj: Topky/Maarty)

ONLINE

18:36 Vážení čitatelia, tento online sa pre dnešok končí. Ďakujeme vám za pozornosť.

18:18 "Chudoba a život v strachu začína byť novou epidémiou. Okamžité zmeny v komunikácii do krajiny a aj na vonok, ktorá bude vhodná na reprezentáciu Slovenska a slušných ľudí. Ľudia musia konať v záujme občanov. Slovensko potrebuje funkčnú vládu. Treba ukončiť agóniu, treba konať. Je najvyšší čas," uzavrela prezidentka prejav.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

18:17 Matovič podľa prezidentky nemal konkrétnu odpoveď na riešenie krízy. "Požiadala som ho preto, aby koaličnú krízu ukončil čo najskôr. Najhoršie na tom je, že sa táto kríza deje v súbehu s pandemickou krízou," tvrdí hlava štátu.

18:16 Prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí so Sulíkom a Matovičom začína svoje vyhlásenie. "V posledných týždňoch som absolvovala množstvo rokovaní. Poznám ich stanoviská a oni poznajú to moje. Situácia dospela do krajnosti, keď 2 strany vyzvali na odchod premiéra. Hroziacu menšinu odmieta strana Sme rodina," konštatuje Čaputová.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

18:06 Minister však varuje, že Matovič môže pristúpiť aj ku "kupovaniu poslancov". "Je tam niekoľko poslancov, ktorí odišli od Mariana Kotlebu. To je zrejmé. Je tam poslanec Podmanický, ktorý odišiel zo Smeru. Neviem, koho všetkého Matovič osloví, keď si raz povie, že bude do posledného dňa a poslednej kvapky krvi sa snažiť udržať na truc," priznal Sulík svoje obavy.

18:05 Sulík tvrdí, že Matovič má ohľadom rozmyslenia čas do stredy. "Ak sa tak nestane, podáme demisiu a odchádzame z vlády. My nebudeme pod Igorom Matovičom spolu vo vláde, lebo sa stávame spoluzodpovední za katastrofálne vedenie vlády," opakuje Sulík.

VIDEO Vicepremiér Richard Sulík po návšteve prezidentky Zuzany Čaputovej:

Sulík po návšteve prezidentky hovorí, že na ťahu je teraz Igor Matovič, čas má do stredy (Zdroj: Topky/Maarty)

18:01 Predsa len sa ešte na záver dňa očakáva isté stanovisko hlavy štátu Zuzany Čaputovej.

16:28 Vicepremiér Richard Sulík už je u Zuzany Čaputovej. Sulík je u prezidentky spolu s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom.

 VIDEO Vicepremiér Richard Sulík a minister Branislav Gröhling u prezidentky Zuzany Čaputovej:

Richard Sulík prichádza za prezidentkou Zuzanou Čaputovou v sprievode Branislava Gröhlinga (Zdroj: Topky/Maarty)

16:08 Remišová tvrdí, že stretnutia premiéra s poslaneckými klubmi pred schôdzami by sa mali do budúcna uskutočňovať na pravidelnej báze. Presne takéto stretnutie bolo aj dnes s klubom Za ľudí. "Naše stanovisko bolo jednotné - výmena na poste predsedu vlády a na tejto požiadavke sa nič nezmení," tvrdí vicepremiérka, pričom pripúšťa aj odchod strany z vládnej koalície. 

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Myslím, že aj premiér si uvedomuje vážnosť situácie, v ktorej sa Slovensko nachádza," opakuje Remišová Šeligove slová.

VIDEO Tlačová konferencia Veroniky Remišovej:

Remišová by bola rada, keby sa kluby s premiérom stretávali do budúcna pred každou schôdzou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:26 "Z jeho strany (Igora Matoviča, pozn. red.) konkrétne vyjadrenie k tejto požiadavke (odchod z vlády, pozn. red.) nepadlo. Po tomto stretnutí určite má veľa možností. My máme záujem na štvorkoalícii, možno nejaké iné predstavy má pán premiér," dodala Kolíková.

VIDEO Mária Kolíková z parlamentu:

Kolíková volala Remišovej ohľadom Sulíkovej prosby o návšteve prezidentky, vicepremiérka však nesúhlasila (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:23 Podľa Kolíkovej chcel Sulík jej pozvaním do Prezidentského paláca len pochopiť ústavné procesy spolu s prezidentkou s ohľadom na aktuálnu situáciu. Kolíková ale podľa všetkého na stretnutie nepríde. "Richard Sulík mi volal, či pôjdem do prezidentského paláca, či by som sa zúčastnila toho stretnutia aj s ohľadom na celú situáciu. Ja som ohľadom toho kontaktovala predsedníčku strany Veroniku Remišovú, ktorá sa s tým nejakým spôsobom nestotožnil a tým pádom je to pre mňa vybavené," tvrdí ministerka Kolíková.

Mária Kolíková
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Je tu želanie pokračovať vo štvorkoalícii. Samotné programové vyhlásenie vlády (PVV) rozhoduje o tom, ako sa rozdeľujú posty v krajine. Je tu ale záujem podporiť všetky pravidlá z PVV, ale je tu požiadavka, ktorá je absolútne kľúčová, a to je výmena premiéra," hovorí Kolíková po rokovaní klubu Za ľudí.

15:06 Po rýchlom odchode premiéra je teraz otázne kedy a či vôbec prezidentka so spomínaným vyhlásením vystúpi.

14:51 Matovič prakticky expresne a takmer nepozorovane odchádza z prezidentského paláca.

VIDEO Premiér takmer nepozorovanie a potichu odišiel z prezidentského paláca:

Premiér nepozorovane odišiel z prezidentského paláca (Zdroj: Topky/Maarty)

14:47 Premiér už od príchodu do paláca novinárom a fotografom viackrát ukazoval dobre známe gesto ešte z volebnej noci v roku 2020.

Hodina H konca vlády
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

14:21 Zuzana Čaputová príjme Richarda Sulíka o 16:30, no ešte predtým má verejnosti oznámiť zásadné politické vyhlásenie.

Hodina H konca vlády
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

VIDEO Premiér u prezidentky Čaputovej:

Igor Matovič prišiel za prezidentkou Zuzanou Čaputovou uprostred vládnej krízy (Zdroj: Topky/Maarty)

14:01 Premiér prišiel k prezidentke Zuzane Čaputovej. Podľa Juraja Šeligu Matovič vníma aj dôvod výzvy Za ľudí a vníma vážnosť situácie. Rokovania budú pokračovať ďalej. Dnes sa teda asi rozuzlenia krízy nedočkáme.

Juraj Šeliga po stretnutí klubu Za ľudí s premiérom Igora Matoviča (Zdroj: Topky/Vlado ANjel)

Hodina H konca vlády
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Hodina H konca vlády
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

14:01 To, že Matovič na rokovanie klubu Za ľudí prišiel ocenil aj poslanec a primátor Nitry Marek Hattas.

Poslanec Marek Hattas je rád, že premiér na rokovania vládneho klubu Za ľudí prišiel (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:37 Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš stále trvá na svojom. "My tieto ultimáta vnímame ako zámienku na povalenie tejto vlády. Včera to bol Krajčí, zajtra to bude Heger, Budaj..." hovorí novinárom Šipoš, ktorý už niekoľkýkrát opakuje formulku o tom, že odišiel Krajčí a odišiel už aj Krajniak, z ostatných koaličných strán zatiaľ počúvajú len výzvy. OĽANO je podľa neho na všetky alternatívy pripravené. "Darmo sa tu tešia predstavitelia Smeru a Hlasu, ako sa dostanú naspäť k moci. Nedostanú sa,“ hrdo vyhlasuje minister obrany Jaroslav Naď.

Jaroslav Naď k aktuálnej vládnej kríze (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:12 Jana Žitňanská po rokovaní klubu Za ľudí podľa vlastných slov verí do poslednej chvíle, že sa súčasnú situáciu podarí zvládnuť.

Predsedníčka klubu Za ľudí Žitňanská stále dúfa, že sa Matovič zachová štátnicky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nič sme si neodkazovali, len sme si vysvetlili svoje postoje. Nič nového sme si nepovedali. Neviem, či sa chystá odísť," povedal po rokovaní ďalší člen Za ľudí Vladimír Ledecký.

Vladimír Ledecký reaguje na vládnu krízu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:47 Podľa Aktuality.sk si má Sulík na rokovanie s prezidentkou zavolať aj ministerku Kolíkovú zo Za ľudí s tým, že Veroniku Remišovú akosi obišiel. "Potrebujeme konzultovať další postup, ktorý nutne musí byť v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. Preto som oslovil pani ministerku spravodlivosti," povedal pre Sulík.

Hodina H konca vlády
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

12:21 Predsedníčka klubu Za ľudí v rádiu Expres práve hovorí, že rokovanie kllubu s premiérom stále prebieha a ona sa na ňom v tejto chvíli aktívne nepodieľa.

12:03 Minister školstva hovorí verejnosti, že v prípade zotrvania Matoviča v stoličke premiéra postupne podá demisiu a následne odstúpi SaS z vlády. Potvrdil tiež, že dnes ide minister Richard Sulík za prezidentkou za účelom "konzultovania ústavných krokov".

Minister školstva Branislav Gröhling o aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:42 Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová tvrdí, že strana trvá na odstúpení premiéra Matoviča. “Ak nepochopí tú urgenciu riešenia, tak na rade budú zrejme ďalší štyria ministri, a preto rekonštrukcia bude nevyhnutná,” povedala novinárom Zemanová.

Anna Zemanová sa vyjadruje ku vládnej kríze a Igorovi Matovičovi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Vládna kríza teda ešte ani zďaleka nie je zažehnaná, skôr naopak. Dnes sa po včerajšom rokovaní klubu OĽANO rozhodla prezidentka Čaputová stretnúť s Matovičom za účelom riešenia vládnej krízy. "Stretnutie prezidentky Zuzany Čaputovej s premiérom Igorom Matovičom v Prezidentskom paláci sa uskutoční dnes o 14.00 h. Uskutoční sa aj oficiálny fototermín," potvrdil stretnutie v predstihu hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Nemá byť sám, kto za Čaputovou dnes príde

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) dnes nepriamo potvrdil, že za hlavou štátu má dnes namierené aj minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík. Čas však nespresnil. "Ideme sa rozprávať o nejakých ústavných krokoch, ktoré môžu nastať pri rôznych verziách," dodal Gröhling.

Demisia Mareka Krajčího
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Od posledných dní prakticky nikto nevie, ako trávi svoj čas premiér a kde sa schováva, keďže posledný status na jeho obľúbenej sociálnej sieti Facebook prispel ešte 9. marca, čo je už presný týždeň. Známe je len to, že sa včera mal zúčastniť rokovania poslaneckého klubu OĽANO, ktorý sa podľa poslanca Jána Heráka uzniesol, že za premiérom naďalej stoja. Je tu ale razantná výzva zo strany vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí) a vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS), ktorí požadujú nekompromisný koniec Matoviča vo funkcii premiéra.

Nečakaný odchod Krajniaka

Včera k tomuto napätému dňu ešte nečakane prilial olej do ohňa už exminister práce Milan Krajniak (Sme rodina), keď po koaličných prekáračkách nečakane podal demisiu. Pre prezidentku tak urobil zatiaľ len elektronicky, pričom uviedol, že dokument o demisii jej doručí pravdepodobne dnes kuriér.

Hnutie Sme rodina šokuje: Po tlačovkách Sulíka a Remišovej nakoniec odstupuje Krajniak! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krajniak nepriblížil, prečo tak vlastne urobil, no len všeobecne dodal, že tento politický krok vníma ako gesto na čím skoršie ukončenie vládnej krízy a ako dôkaz toho, že Sme rodina sa nebojí prinášať obete. Nateraz nie je známe ani meno nástupca Krajniaka a ani meno nástupca šéfa rezortu zdravotníctva Krajčího, ktorý teraz dočasne vedie minister financií Eduard Heger z OĽANO.

Viac o téme: VládaVládna krízaIgor MatovičSaSRichard SulíkVeronika RemišováZuzana ČaputováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu