Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Slovenskí ekonómovia o pandémii: Takéto sú ich očakávania na najbližšie obdobie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenskí ekonómovia sú aj naďalej optimistami, ich pozitívne očakávania pokračujú v zdolávaní pandemických maxím. Skonštatovala to organizácia CFA Society Slovakia na základe februárového Indexu ekonomického sentimentu, ktorý meria očakávania slovenských ekonómov v oblasti vývoja ekonomiky v nasledujúcom polroku. Februárový index podľa spoločnosti pokračoval v raste a z januárovej hodnoty 48 vzrástol na nové pandemické maximum 52.

Faktory, ktoré očakávania vývoja ekonomiky ovplyvnili pozitívne, sú podľa ekonómov nízka báza (myslí si to 45 % respondentov), vakcinácia (41 %) a očakávania postupného uvoľňovania domácich obmedzení (35 %). "Naopak, hlavným zdrojom obáv sú pokračovanie silných domácich protiepidemických obmedzení (24 %) a negatívne dosahy rastúcej nezamestnanosti (20 %)," vymenovala spoločnosť.

Organizácia zdôrazňuje, že v porovnaní so zahraničím je však tempo rastu optimizmu slovenských ekonómov pomalšie. Pre eurozónu poskočil index z hodnoty 47 na 66 a pre USA z hodnoty 63 na 76. V oboch prípadoch ide takisto o nové maximá.

"Vyhliadky pre vývoj na finančných trhoch sa v porovnaní s januárom výraznejšie menili len pre dlhopisové trhy," podotkli odborníci s tým, že pri akciách boli zmeny len mierne. Index očakávaného vývoja amerických akcií v najbližšom polroku klesol z hodnoty 41 na 33 a index pre európske akcie vzrástol z hodnoty 30 na 32.

Čo sa týka Slovenska, pri výnosoch z desaťročných slovenských dlhopisov poskočil index z hodnoty 6 na 25. Pre porovnanie, pri nemeckých dlhopisoch hodnota indexu vzrástla z 9 na 20 a pri amerických z 33 na 36. Vo všetkých troch prípadoch však ide o najvyššie úrovne od začiatku pandémie nového koronavírusu.

Viac o téme: PandémiaEkonómoviaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu