Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

PRVÉ reakcie na šéfa SIS! Niektorí politici sú zaskočení z nečakanej akcie NAKA, čaká sa na krok Zuzany Čaputovej

Politici reagujú na zadržanie Vladimíra Pčolinského. Zobraziť galériu (8)
Politici reagujú na zadržanie Vladimíra Pčolinského. (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Už aj politická verejnosť začína reagovať na šokujúce informácie z rána, ktoré hovoria o zadržaní riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskom. Toho totiž do funkcie navrhla vládna Sme rodina a do funkcie ho vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentka rozhodne už o pár hodín

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v najbližších hodinách rozhodne, či riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského dočasne postaví mimo službu. Informovali o tom z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR po štvrtkových informáciách o zadržaní šéfa tajnej služby. "Prezidentka sa dôkladne oboznámi so situáciou a v najbližších hodinách rozhodne, či riaditeľa SIS dočasne postaví mimo službu," uvádza sa v stanovisku.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V dome Vladimíra Pčolinského na Kolibe ostali len vylomené dvere (Zdroj: Topky)

OĽaNO tvrdí, že zadržanie len potvrdilo nezávislosť orgánov

Vládne OĽaNO zareagovalo na zadržanie Pčolinského pomerne stručne. "Polícia a prokuratúra má po 12-tich rokoch vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho úplne rozviazané ruky a koná nezávislo. To sme sľúbili voličom pred voľbami a tak to aj zostane," uviedol mediálny tím OĽaNO.

PRVÉ reakcie na šéfa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kollár poslal prezidentke okamžite list

Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár vo štvrtok ráno listom požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského dočasne postavila mimo službu. "Súčasne požiadal prezidentku SR o urýchlené zbavenie mlčanlivosti riaditeľa SIS, aby mohol vypovedať a vyjadriť sa k daným skutočnostiam," uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.

PRVÉ reakcie na šéfa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Koalícia pritom ešte včera riešila koaličnú krízu dohodou, na ktorej sa mali všetci koaliční lídri zhodnúť, no dnešné zadržanie šéfa SIS všetko zmenilo, keďže išlo o nominanta Sme rodina.

Obhajca Zoroslava Kollára potvrdil, že jeho klientovi bolo kvôli zadržaniu šefa SIS vznesené obvinenie (Zdroj: Topky/Maarty)

SaS je zaskočená

Prekvapenie neskrývajú ani v koaličnej Slobode a Solidarite. "Strana SaS je zaskočená zadržaním riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Nedisponujeme zatiaľ žiadnymi informáciami, okrem tých z médií. Veríme, že NAKA koná nezávisle a správne na základe dôkazov. Je však skutočne namieste sa pýtať, či mohla korupcia siahať aj na najvyššie posty tajnej služby, čo by otriaslo už aj tak pošramotenou dôverou v túto inštitúciu," povedal pre Topky hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Predstavitelia strany SaS
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


MIMORIADNE Nočný zásah v dome šéfa SIS: Po zadržaní Pčolinského ostali len vylomené dvere!


Stručný minister Mikulec

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) nekomentuje informácie o zadržaní šéfa SIS Pčolinského. Zároveň dodal, že vyšetrovatelia sú procesne nezávislí. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová. „Ako som už v minulosti opakovane uviedol, nemám vopred žiadne informácie o plánovaných akciách Národnej kriminálnej agentúry," zdôraznil minister.

PRVÉ reakcie na šéfa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Je to dôkaz o voľných rukách polície, vyhlásil Šeliga

Podobne ako OĽaNO to vidí aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga zo Za ľudí. "Je to dôkazom, že polícia a prokuratúra majú voľné ruky a neexistuje žiaden politický vplyv," myslí si podpredseda NR SR.

PRVÉ reakcie na šéfa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga - Za ľudí)

Rovnako to vidí aj jeho šéfka strany Veronika Remišová.  "Zadržanie šéfa SIS  je dôkazom, že polícia a prokuratúra majú voľné ruky a neexistuje žiaden politický vplyv na orgány činné v trestnom konaní. Spravodlivosť spolu s riešením pandémie je pre túto vládu najväčšia priorita," poskytla stanovisko vicepremiérka.

PRVÉ reakcie na šéfa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Ministersku spravodlivosti Kolíkovú informácia zaskočila

"Ide o veľmi vážne podozrenia, navyše vo vzťahu k riaditeľovi informačnej služby, ktorej úlohou je chrániť krajinu pred tými najzávažnejšími bezpečnostnými hrozbami. Je preto dôležité, aby sme dostali skoré a jasné vyjadrenie od tých, ktorí teraz majú kompetenciu v tejto veci konať," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková zo Za ľudí. V tejto súvislosti však pozitívne vníma iniciatívny podnet od predsedu Národnej rady SR smerom k prezidentke o dočasné postavenie šéfa SIS mimo službu.

Viac o téme: ZadržanieReakcieSaSSISNAKAZuzana ČaputováRoman MikulecVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu