Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mestá aj naďalej bojujú s KORONAVÍRUSOM: Riešia prezenčné vzdelávanie aj nákupy pre infikovaných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Alvaro Barrientos)

BRATISLAVA - Mestá na Slovensku aj naďalej bojujú s pandémiou koronavírusu. Riešia otázky týkajúce sa prezenčného vzdelávania detí aj nákupy pre ľudí v karanténe.

Na ihriská platí zákaz vstupu, pozitívnym Banská Bystrica pomôže

Banskobystrická samospráva spustila už vlani, počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu, projekt Osamelý senior a dodnes pomáha skôr narodeným občanom a ľuďom so zníženou mobilitou so zadovážením základných životných potrieb. Teraz rozširuje pomoc pre každého, kto je pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, musí byť v karanténe a nemá mu kto pomôcť s nákupom základných potravín, hygienických potrieb či liekov. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

"Stačí napísať e-mail na adresu: pomocvkarantene@banskabystrica.sk, alebo zavolať na linku 048/4330 777, na ktorej je možné nahrať počas voľných dní hlasovú správu. Veríme, že našu pomoc budú využívať skutočne len tí, ktorí to potrebujú," zdôraznila hovorkyňa. Krízový štáb mesta Banská Bystrica, ktorý zasadal v stredu (3. 3.), prijal aj niekoľko ďalších opatrení nad rámec štátnych, ktorými chce zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19.

Medzi nimi je i vybavenie vodičov mestskej hromadnej dopravy (MHD) respirátormi, ktoré sú určené pre cestujúcich a bezplatne si ich môžu u nich prevziať. Od 8. marca sa totiž bez respirátorov nesmie v autobusoch a trolejbusoch MHD cestovať. Detské ihriská vo štvrtok zívali prázdnotou, mesto ich označilo bezpečnostnými páskami zákazu vstupu, aby na ne zamedzilo prístup verejnosti. Príslušníci mestskej polície nielen na mestských ihriskách, ale aj v areáloch základných škôl vykonávajú pravidelné kontroly. V prípade porušovania zákazu vychádzania a zhromažďovania sa, môžu pristúpiť k ukladaniu pokút.

Mestá aj naďalej bojujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nitra obnoví prezenčné vzdelávanie na 1. stupni základných škôl

Mesto Nitra obnoví od pondelka (8. 3.) pre všetky deti prezenčné vzdelávania na prvom stupni základných škôl a na prvom stupni Základnej umeleckej školy J. Rosinského. O obnovení výučby rozhodol mestský krízový štáb na základe rozhodnutia ministra školstva a v zmysle COVID automatu. Mesto Nitra obnoví výučbu pre všetky deti, nielen pre deti rodičov, ktorí musia byť osobne v práci, či pre žiakov, ktorí nemajú podmienky na online vzdelávanie. „Od riaditeľov škôl zaznel jednoznačný názor, že sprístupnením vzdelávania len pre určitú skupinu žiakov by sme zamedzili prístup k rovnocennému vzdelávaniu zvyšným deťom. Učitelia by totiž svoje kapacity venovali prezenčnej výučbe a nebolo by možné pokryť výučbu dištančnú,“ uviedla vedúca Odboru školstva na Mestskom úrade v Nitre Mária Orságová.

Materské školy v meste sú otvorené od prvého marcového týždňa. Do 28 materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra nastúpilo tento týždeň 1031 z celkového počtu 2566 detí. Budúci týždeň, po skončení jarných prázdnin, počíta radnica so záujmom presahujúcim polovicu zapísaných detí.

Podľa viceprimátora Nitry Miloslava Špotáka otázka otvárania základných a materských škôl nemá dobré riešenie. „Na jednej strane je tu objektívne riziko nákazy koronavírusom, na druhej strane je ohrozené duševné zdravie rodičov, učiteľov a hlavne detí. Dlhé mesiace dištančnej výučby si už dnes vyberajú svoju daň na psychike mnohých ľudí. Pevne verím, že pozitíva otvorenia škôl a škôlok prevážia,“ uviedol viceprimátor.

Prezenčná výučba v mestských MŠ a na prvom stupni ZŠ v Košiciach bude pokračovať

Deti na prvom stupni základných škôl (ZŠ) a v materských školách (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice budú môcť aj od pondelka (8. 3.) pokračovať v prezenčnej výučbe. Budú pritom platiť podobné podmienky ako tento týždeň. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke. Košice sa budú od pondelka nachádzať medzi tzv. čiernymi okresmi. Podľa regionálnej hygieničky Zuzany Dietzovej sa krízový štáb mesta stotožnil s odporúčaním Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach. „Do škôl môžu prísť všetky deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. Zároveň budú otvorené aj školské kluby detí a školské jedálne výhradne pre tých žiakov, ktorí v daný deň sú fyzicky prítomní v škole,“ uviedla. ZŠ a MŠ v meste budú každý deň otvorené zväčša od 6.30 do 16.30 h.

Čo sa týka nosenia respirátorov, tie budú povinné pre všetkých zamestnancov ZŠ a MŠ. U žiakov MŠ, respektíve prvého stupňa ZŠ, platí výnimka z tej povinnosti a aj naďalej im podľa mesta stačí nosiť rúško. V prípade, ak by sa na školách vyskytli pozitívne prípady zamestnancov alebo žiakov na ochorenie COVID-19, ich riaditelia to oznámia RÚVZ. „My už potom prijmeme ďalšie opatrenia a vyhlásime karanténu pre všetkých, ktorých sa to bude týkať. Takisto môžeme dať do karantény aj celú triedu, respektíve na nevyhnutný čas uzavrieť celú školu,“ doplnila Dietzová.

Mesto odporučí riaditeľom svojich škôl, aby umožnili prítomnosť detí v škole pre všetkých pracujúcich rodičov, ktorí o to prejavia záujem. Títo rodičia musia opätovne vyplniť tlačivo v zmysle manuálu rezortu školstva „Návrat do škôl“, platného od pondelka. Uvedené tlačivo má byť dostupné aj na webových stránkach jednotlivých škôl či na vrátniciach, kde ho rodičia budú môcť vypísať. V pondelok, pred nástupom do triedy, je potrebné ho odovzdať. Podmienkou nástupu detí do školy je negatívny test rodiča na ochorenie COVID-19 nie starší ako sedem dní a jeho čestné prehlásenie v uvedenom tlačive o tom, že nemá možnosť vykonávať prácu z domácnosti. Magistrát pripomína, že deti pred nástupom do školy nepotrebujú absolvovať test.

Mestá aj naďalej bojujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Nákupy pre ľudí v karanténe mesto Žiar nad Hronom zatiaľ neobnovilo

Mesto Žiar nad Hronom zatiaľ opätovne nezaviedlo službu donášky nákupov ľuďom v domácej karanténe, ktorú samospráva poskytovala počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu. Vedúci kancelárie primátora Martin Baláž však potvrdil, že mesto bude sledovať dopyt zo strany obyvateľov. „Služba zatiaľ nie je znovu aktivovaná. Ak by prišiel zo strany ľudí reálny dopyt, službu opäť spustíme,“ uviedol Baláž s tým, že mesto bude situáciu po aktuálnom sprísnení protipandemických opatrení sledovať. Podľa novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva totiž pozitívne testované osoby na ochorenie COVID-19 už nebudú mať od pondelka 8. marca možnosť opustiť izoláciu na nákup potravín či drogérie.

Donášku potravín samospráva zaviedla na jar 2020 počas prvej vlny pandémie, zabezpečovala ju skupina zamestnancov s využitím mestského automobilu. „Žiadostí nebolo veľa. Službu využívali aj seniori, ktorí z preventívnych dôvodov nechceli navštevovať obchody a nemali po ruke blízkych rodinných príslušníkov, ktorí by nákup urobili za nich,“ povedal Baláž.

Mesto Myjava zverejnilo podmienky prezenčnej výučby žiakov MŠ a ZŠ

Mesto Myjava zverejnilo podmienky prezenčnej výučby na materských školách, prvom stupni základných škôl a na základnej umeleckej škole. Informoval o tom hovorca mesta Martin Kovanič. Zároveň mesto informovalo o tom, že obnovuje od 8. marca výchovno-vzdelávací proces na Základnej škole na Viestovej ulici pre žiakov prvých a druhých ročníkov. "Prevádzkovanie škôl a školských zariadení od 8. marca bude v súlade s rozhodnutím ministra školstva SR a aktuálnej vyhlášky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trenčíne," uviedol Kovanič.

Ako doplnil, materské školy budú otvorené pre deti zákonných zástupcov, u ktorých výkon práce nie je možné vykonávať z domu. "Prvý stupeň základných škôl pre žiakov, ktorí sú deťmi zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce a pre tých, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu. Základná umelecká škola bude otvorená pre žiakov vo veku prvého stupňa individuálnej výučby, okrem spevu a dychových nástrojov," informoval hovorca.

 Podmienkou nástupu detí a žiakov do škôl a školských zariadení pre zákonných zástupcov naďalej zostáva preukázanie sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu nie starším ako sedem dní, preukázaním sa dokladom o prekonaní ochorenia COVID–19 nie starším ako 90 dní, resp. dokladom, že osoba bola zaočkovaná aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo viac ako 14 dní. Zákonný zástupca je povinný predložiť čestné vyhlásenie, v prípade pretestovania zákonného zástupcu na odberných miestach v meste nie je potrebné doklad o pretestovaní predložiť škole. Túto povinnosť zabezpečí mesto, doklad z odberových miest mimo mesta je zákonný zástupca povinný predložiť.

Mestá aj naďalej bojujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Friso Gentsch/dpa)

Kežmarskí seniori nad 65 rokov dostanú respirátory, rukavice aj vitamíny

Kežmarskí seniori nad 65 rokov dostanú od mesta respirátory, jednorazové rukavice a balíčky s vitamínmi. Informovala o tom Barbora Sosková z oddelenia komunikácie a propagácie mesta s tým, že distribuovať ich budú od 5. do 8. marca zamestnanci mestského úradu v spolupráci s mestskou políciou a skautmi z 3. zboru Aničky a Bořivoja Uhrových Kežmarok. „Našou snahou je chrániť zdravie občanov. Seniori patria do najohrozenejšej skupiny, z tohto dôvodu sme sa rozhodli zakúpiť a poskytnúť všetkým obyvateľom mesta nad 65 rokov dva respirátory typu FFP2, jeden pár ochranných rukavíc a vitamínové balíčky,“ uviedol primátor mesta Ján Ferenčák.

Seniorov zároveň vyzýva, aby sa nosením respirátorov chránili najmä v uzavretých verejných priestoroch a na miestach so zvýšeným rizikom, ako je verejná doprava, obchody či návšteva lekára. Kežmarská radnica vo februári zabezpečila aj respirátory pre mestské opatrovateľky a pre seniorov, o ktorých sa starajú, a tiež pre pedagogických aj nepedagogických zamestnancov materských a základných škôl.

Viac o téme: OpatreniaMestáSlovenskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu