Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ROZHOVOR Danko o Sputniku V: Slovensko nedostane dva milióny dávok! Vítanie ruskej vakcíny bol cirkus

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Ruská vakcína Sputnik V vyvolala na Slovensku obrovské zemetrasenie. Premiér Igor Matovič obišiel niektorých svojich koaličných partnerov, vakcínu s Ruskom vyrokoval a doviezol na Slovensko. Líder mimoparlamentnej strany SNS Andrej Danko uviedol, že aj jeho zásluhou. Privítanie vakcíny bol však podľa neho obyčajný cirkus.

Danko si pripisuje časť zásluh za to, že sa vakcína dostala na Slovensko. Môžu za to aj jeho dobré vzťahy s Ruskom a rokovania sa začali priateľským telefonátom. Matovič odmieta, že by s tým mal Danko niečo spoločné. Ten považuje vítanie vakcíny zo strany Matoviča za cirkus.

Čo sa v rozhovore dozviete?

- ako prebiehali rokovania o vakcíne Sputnik V
- čo si myslí o vítaní rusej vakcíny na košickom letisku
- kto by mal niesť zodpovednosť za podanie vakcíny
- prečo Rusi neregistrujú vakcínu
- prečo sa Andrej Danko nedá očkovať

VIDEO Rozhovor s Andrejom Dankom

Andrej Danko o Sputniku V: Slovensko nedostane 2 milióny dávok! Vítanie ruskej vakcíny bol cirkus (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poznámka: Rozhovor bol realizovaný pred tlačovou konferenciou premiéra Igora Matoviča (2. 3.).

Matovič spravil cirkus

Zhruba pred dvoma týždňami začali mať Rusi podľa Danka rokovaní so Slovenskom dosť. "Matovič požiadal o predĺženie rokovaní o tri dni. Ja som požiadal Rusov, aby mu dali týždeň. V piatok ubehla lehota," povedal v rozhovore s tým, že Rusi vraj nemajú dostatok vakcín ani pre svoj trh.  Podľa Danka Slovensko nedostane dva milióny vakcín.

ROZHOVOR Danko o Sputniku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky)

"Problém, ktorý Igor Matovič urobil, bol zbytočný cirkus a ceremónia. Hovorí o množstvách, ktoré nie sú dohodnuté. Je dohodnutý jeden milión várky," uviedol s tým, že nakontrahovaných je len milión vakcín, nie dva. "Stalo sa to, že Matovič zareagoval a tá časť je jeho zodpovednosť," uviedol. "To, čo sa včera stalo, bolo nešťastné aj kvôli zbytočnému zverejňovaniu vecí, ktoré mali byť utajené." Ani Rusi neboli podľa Danka z tohto spôsobu nadšení. Ruské médiá však vo veľkom informovali, že Slovensko sa stalo 39. krajinou na svete, ktorá zaregistrovala ruskú vakcínu. Slovensko Sputnik V nezaregistrovali, priviezli ju na výnimku ministra.

Šéf diplomacie Ivan Korčok uviedol, že spôsob, akým sa nákup zrealizoval nie je štandardný. Aj preto sa posunul tento spor o vakcínu do zahraničnopolitickej roviny. Ruskú vakcínu vníma ako nástroj hybridnej vojny. Danko s tým nesúhlasí. "Ostal som v šoku z vyjadrení pána Korčoka, ktorý povedal, že je to nejaká geopolitcká zbraň," uviedol. "My nie sme v žiadnej vojne," tvrdí Danko. 

Andrej Danko

Andrej Danko je bývalý predseda parlamentu, slovenský politik a právnik (s pozastaveným výkonom advokácie), ktorý od roku 2012 pôsobil vo funkcii predsedu SNS. V minulosti čelil kauze plagiátorstva. Po volebnom neúspechu vo februárových voľbách 2020, kedy SNS získala len niečo vyše troch percent, tvrdil, že sa vzdá postu predsedu strany. V septembri 2020 však opätovne kandidoval a zvíťazil nad Antonom Hrnkom.

Viac o téme: Andrej DankoKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu