Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Ombudsmanka kritizuje karantenizáciu rómskych komunít, obrátila sa na Žilinku

Mária Patakyová
Mária Patakyová (Zdroj: FB/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv (VOP) Mária Patakyová požiadala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby preskúmal zákonnosť vyhlášok regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorými dochádza ku karantenizácii marginalizovaných rómskych komunít. Informovala o tom hovorkyňa kancelárie VOP Michaela Pavelková.

Zároveň generálneho prokurátora vyzvala, aby zvážil možnosť obrátiť sa v obdobnej veci na ústavný súd, keďže ona také oprávnenie v rozhodnutiach nadväzujúcich na vyhlásenie núdzového stavu nemá. „Na problematickosť karantenizácie celých rómskych komunít som upozorňovala už v prvej vlne pandémie. Pri zavádzaní tohto opatrenia je prítomný diskriminačný charakter, chýba odôvodnenie aj jasné časové vymedzenie jeho trvania,“ uviedla Patakyová. Uzatváranie celých rómskych komunít sa má podľa nej opakovane využívať napríklad v obci Sačurov.

Poukázala na zistenia Agentúry Európskej únie pre základné práva, podľa ktorej je SR v druhej vlne pandémie jedinou krajinou, kde naďalej dochádza ku karantenizácii celých rómskych komunít. Vyhlásila, že nariaďovanie takejto karantény má selektívny charakter a týka sa len oblastí s výskytom marginalizovaných komunít. Ombudsmanka v tejto súvislosti upozorňuje aj na chýbajúce odôvodnenia v čase vydania vyhlášok RÚVZ o karantenizácii. „V podmienkach demokratického a právneho štátu musia byť dôvody na prijatie rozhodnutia dané už v momente jeho vydania. Chýbajúce odôvodnenie zároveň znemožňuje vykonať ústavnému súdu posúdenie ústavnosti a zákonnosti prijatej vyhlášky,“ spresnila.

Upozornila tiež, že v čase krízovej situácie je právomoc RÚVZ vydávať opatrenia podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia obmedzená. „Ani novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia túto skutočnosť nezmenila. V prípade, ak je súčasťou vyhlášky RÚVZ takéto opatrenie, koná úrad nad rozsah svojej vecnej pôsobnosti,“ zdôraznila hovorkyňa.

Viac o téme: OmbudsmankaRómske komunityKaranténnaMaroš ŽilinkaMária Patakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu