Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tri roky od vraždy Kuciaka: VIDEO NAKA vyvolala Búrku aj Víchricu! Kto si odpyká smrť mladých ľudí?

Ján Kuciak a Martina Kušnírová Zobraziť galériu (6)
Ján Kuciak a Martina Kušnírová (Zdroj: FB/Jozef Kuciak)

BRATISLAVA - Už tri roky uplynuli od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Smrť dvoch mladých nevinných ľudí zmenila Slovensko. Vo väzbe skončili vplyvní ľudia a rodiny Jána a Martiny stále čakajú na to, kto si odpyká smrť ich najbližších.

Uplynuli tri roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

Tri roky od vraždy Kuciaka: NAKA vyvolala Búrku aj Víchricu! Kto si odpyká smrť mladých ľudí? (Zdroj: Maarty)

Životy dvoch mladých ľudí vyhasli 21. februára 2018 priamo v dome, ktorý si svojpomocne prerábali a chceli v ňom stráviť zvyšok života. Až päť dní nikto nevedel, že v starom dome vo Veľkej Mači ležia telá novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Dnes už vieme, že zomreli rukou vraha Miroslava Marčeka. Ten si už za brutálnu vraždu odpykáva 25-ročný trest za mrežami. 

Miroslav Marček
Zobraziť galériu (6)
Miroslav Marček  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Vraždil s citovým chladom a profesionalitou nájomného vraha. Zabíjal s absolútnou prevahou, poškodených našiel v stave absolútnej nepripravenosti na danú situáciu. Živého človeka zastrelil ako bezcennú bytosť, a to len s vidinou osobného finančného profitu. Obžalovaný obchodoval so životom iného, čo svedčí o jeho bezcitnosti, bezohľadnom sebectve a pohŕdavom postoji k základným ľudským hodnotám - k ľudskému životu," skonštatoval v rozsudku Najvyšší súd, ktorý Marčekovi sprísnil trest z 23. rokov na 25. 

Okrem Marčeka je právoplatne odsúdený aj Zoltán Andruskó za sprostredkovanie vraždy a neprávoplatne odsúdený je Tomáš Szabó, ktorý mal svojho bratranca Marčeka na miesto činu odviezť. Senát Špecializovaného trestného súdu pod vedením Ruženy Sabovej v septembri rozhodol, že Marian Kočner, ktorý si mal podľa obžaloby vraždu objednať, je nevinný. Rovnako oslobodil aj Alenu Zsuzsovú. Rozsudky zatiaľ nie sú právoplatné, rozhodovať bude Najvyšší súd.

Celý rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Vypočujte si celý ROZSUDOK v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (Zdroj: Topky/Maarty)

Vlna zatýkania

Po vražde Kuciaka a Kušnírovej sa Slovensko začalo zmietať vo vlne protestov a žiadostí, aby odstúpili ministri či vtedajší premiér Robert Fico. Postupne sa tak viacerí vládni predstavitelia vzdali svojich funkcií. Odstúpil napríklad minister vnútra Robert Kaliňák, prezident policajného zboru Tibor Gašpar, vo funkcii skončila aj Mária Trošková či Róbert Krajmer, ktorý bol šéfom protikorupčnej jednotky NAKA. Napokon odstúpil aj vtedajší premiér Robert Fico. 

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar je vo väzbe
Zobraziť galériu (6)
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar je vo väzbe  (Zdroj: Vlado Anjel)

NAKA zadržala Mariana Kočnera v kauze zmenky, za ktorú si už odpykáva 19-ročný trest. Nielen Kočner skončil vo väzbe. NAKA počas akcie Búrka zadržala viacero sudcov, medzi nimi aj bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú. Tá je momentálne vo väzenskej nemocnici. Pred niekoľkými týždňami sa totiž pokúsila otráviť. Vo väzbe skončil aj Tibor Gašpar, ale aj Milan Lučanský, ktorý nastúpil na Gašporovo miesto prezidenta policajného zboru. Lučanský sa koncom decembra vo svojej cele obesil. 

VRAŽDA KUCIAKA Nové dôkazy sú na stole: Zsuzsová mala tep ako pretekár! Predložili aj ďalšie SMS-ky

Kočnerova Threema

Zdá sa, že k väčšine zadržaní prišlo najmä vďaka aplikácii Threema, ktorú vyšetrovatelia objavili v telefóne Mariana Kočnera. Písala si s ním aj Monika Jankovská, ktorá známosť s Kočnerom pred novinármi popierala, neskôr sa k správam priznala a s polícou začala spolupracovať. Práve spolupráca obvinených s orgánmi činnými v trestnom konaní spustila na Slovensku, zdá sa, nezastaviteľnú lavínu. 

Monika Jankovská
Zobraziť galériu (6)
Monika Jankovská  (Zdroj: TASR)

NAKA zadržala aj Norberta Bödöra, ktorý je stále vo väzbe. Bödör bol predvolaný aj ako svedok v prípade vraždy Kuciaka. Svedok Peter Tóth a Kočnerova niekdajšia pravá ruka totiž tvrdil, že práve Bödör mal byť ten, ktorý platil sledovacie komando, ktoré "paparazzovalo" novinárov. 

Vo väzbe skončil preto, lebo podľa vyšetrovateľa mal zorganizovať zločineckú skupinu, do ktorej patrili viacerí vysokopostavení policajní funkcionári. Ďalším zadržaným a obvineným je Robert Krajmer. Zadržaný bol aj finančník Jaroslav Haščák pre kauzu Gorila. Toho Najvyšší súd neskôr z väzby prepustil. Aj on svedčil v prípade Kuciakovej vraždy.

Jaroslav Haščák bol predvolaný ako svedok 

Vyjadrenie Jaroslava Haščáka a Romana Kvasnicu na dnešnom pojednávaní v Pezinku

Rozhodovať bude Najvyšší súd

Rodiny Jána a Martiny tak stále nevedia, kto a prečo si objednal vraždu ich detí. Kuciak sa vo svojich článkoch často venoval práve Kočnerovi. Ten sa mu v telefóne aj vyhrážal. No senát Ruženy Sabovej dospel k názoru, že je nevinný. Prokurátor Vladimír Turan podal voči rozsudku odvolanie. V ňom poukazuje aj na nové dôkazy, ktoré už senát Špecializovaného trestného súdu nevykonal. 

Alena Zsuzsová
Zobraziť galériu (6)
Alena Zsuzsová  (Zdroj: TASR)

Ide o ďalšie komunikácie z telefónov Mariana Kočnera a jeho volavky Aleny Zsuzsovej, ale aj ďalšíe dáta, ktoré vyšetrovateľovi podarilo získať. „Rozsudok ako taký je vnútorne rozporný, vydaný predčasne na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu, keď súd bezdôvodne nevykonal, resp. odmietol vykonať viaceré dôkazy navrhované procesnými stranami,“ píše sa v odvolaní. Prokurátor Truban navrhuje aj to, aby celý prípad prebral iný senát Špecializovaného trestného súdu, pretože sa obáva, že senát Ruženy Sabovej bude v prípade postupovať rovnako a rovnako bude pristupovať aj k dôkazom.

Prokuratúra v auguste krátko pred rozhodnutím súdu oznámila senátu, že získala novú analýzu dát z telefónu Aleny Zsuzsovej a navrhla vrátiť celú kauzu späť do dokazovania. Súd návrhu nevyhovel. Išlo pritom o nové dôkazy. Vyšetrovateľ si napríklad v analýze všímal komunikáciu zo Zuszsovej mobilu a tep jej srdca, ktorý zaznamenával náramok napojený na mobil.

Marian Kočner
Zobraziť galériu (6)
Marian Kočner  (Zdroj: Topky/Maarty)

Polícii sa podarilo zistiť, že ráno po vražde mala Zsuzsová komunikáciu s nezistenou osobou od piatej hodiny ráno až do 7.26 hod.Medzitým Zsuzsová písala Kočnerovi o vypadnutom zube, čo podľa prokuratúry bola šifra pre vraždu. Medzitým bol zaznamenaný aj jej telefonát so Zoltánom Andruskóom, ktorý bol sprostredkovateľom vraždy. Bezprostredne potom Zsuzsovej stúpol tep až na 161 úderov za minútu. Nikdy predtým ani potom taký nemala. Aktuálne sa čaká, kedy Najvyšší súd vytýči pojednávanie. 

Viac o téme: VraždaObžalovaníPojednávaniaSúd Ján KuciakMartina KušnírováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu