Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Cez víkend sa bude opäť testovať: Mestá zriaďujú odberné miesta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PREŠOV – Šesť odberných miest v základných školách zriadi v sobotu (20. 2.) mesto Prešov a zabezpečí tak bezplatné testovanie pre verejnosť. Všetkým záujemcom radnica odporúča, aby sa ešte pred príchodom na odberné miesto zaregistrovali online, čím sa výrazne urýchli priebeh celého testovania. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, na každom odbernom mieste budú fungovať súčasne dva odberné tímy.

"Jednotlivé odberné miesta budú otvorené v sobotu od 8.00 h do 17.00 h s výnimkou prestávky od 12.00 h do 12.45 h. Posledný odber pred prestávkou bude o 11.40 h. Odbery budú vykonávané len do 17.00 h, a preto žiadame záujemcov o testovanie, aby prichádzali na odberné miesta s dostatočným časovým predstihom," uviedol Tomek s tým, že mesto sa rozhodlo opakovane zabezpečiť testovanie vo vlastnej réžii aj napriek tomu, že to nepatrí medzi úlohy samosprávy.

"Snahou mesta je však ponúknuť možnosť otestovať sa všetkým obyvateľom, ktorí sa z kapacitných dôvodov nestihnú otestovať na súkromných mobilných odberných miestach. Na základe rozdelenia okresov podľa aktuálnej rizikovosti sa mesto Prešov nachádza v treťom stupni varovania, kde negatívny test na ochorenie COVID-19 platí sedem dní. Očakávame, že pribúdajúce súkromné mobilné odberné miesta v dohľadnom čase pokryjú potreby testovania pre všetkých Prešovčanov," povedal Tomek.

Zaregistrovať sa na testovanie je možné pomocou aplikácie TrustOn. Po prihlásení sa do nej každý užívateľ uvidí svoj vlastný vygenerovaný QR kód, ktorým sa preukáže priamo na odbernom mieste. Výhodou pre všetkých občanov, ktorí sa zaregistrujú na testovanie prostredníctvom spomenutej aplikácie, bude podľa Tomeka aj to, že nemusia čakať na výsledok svojho testu na odbernom mieste, pretože certifikát s výsledkom nájdu krátko po odbere v elektronickej forme priamo vo svojej aplikácii. Na vyžiadanie však môžu dostať certifikát aj v papierovej forme priamo na odbernom mieste.

"Obyvateľom odporúčame, aby si pred príchodom na odberné miesto skontrolovali približný počet čakajúcich na jednotlivých odberných miestach na webstránke www.somvrade.sk," dodal Tomek s tým, že zoznam odberných miest nájdu záujemcovia na webstránke mesta www.presov.sk.

Bojnice

Mesto Bojnice plánuje opätovne zabezpečiť antigénové testovanie na ochorenie COVID-19. Nadchádzajúci víkend chce otvoriť päť odberných miest. Samospráva o tom v stredu informovala na internetovej stránke mesta. Odberné miesta budú fungovať počas víkendu 20. a 21. februára bez rezervácií, a to od 8.00 h do 18.00 h s prestávkou od 12.00 h do 12.30 h.

Verejnosť sa bude môcť dať otestovať v štyroch lokalitách, kde bude pôsobiť päť odberných tímov. Ide o kultúrne centrum na Hurbanovom námestí, tzv. červený kútik v nemocnici, dom kultúry v Dubnici a dva tímy budú v centre voľného času na Školskej ulici. Antigénové testovanie na ochorenie COVID-19 sa v Bojniciach uskutoční po dvojtýždňovej prestávke. Naposledy sa mohli dať obyvatelia otestovať prvý februárový víkend.

Stupava

Najbližšie víkendové (20. - 21.2.) plošné testovanie na COVID-19 v réžii samosprávy v Stupave bude posledné. Mesto na svojom webe oznamuje, že z prevádzkových a personálnych dôvodov, ako aj z dôvodu vyčerpanosti personálu odberových pracovísk a koordinačných pracovníkov mestského úradu už nedokáže zabezpečiť pokračovanie masového víkendového testovania pre verejnosť.

V sobotu (20.2.) i v nedeľu (21.2.) bude k dispozícii šesť odberových miest - štyri pracoviská, ktoré zriaďuje samospráva (mestské kultúrne a informačné centrum a školská športová hala) a dve stále mobilné odberové miesta (MOM) na Agátovej ulici, prevádzkované súkromnou spoločnosťou na základe zmluvy s rezortom zdravotníctva. Práve tieto MOM budú k dispozícii aj po víkende v režime pondelok-sobota.

Detva

Mesto Detva plánuje otvoriť odberné miesta na testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19 aj tento víkend. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke. Záujemcovia sa môžu otestovať počas najbližšieho víkendu v sobotu a v nedeľu (20. – 21. 2.). Na sobotu samospráva pripravila jedno odberové miesto, je to Dom kultúry Andreja Sládkoviča. V nedeľu budú k dispozícii tri odberové miesta.

Občania sa môžu otestovať opäť v Dome kultúry Andreja Sládkoviča a aj v mestskom kultúrnom stredisku (Chudobienec). K dispozícii bude aj III. základná škola (Obrancov mieru). Testovacie miesta budú počas celého víkendu otvorené od 8.00 do 20.00 h s obedňajšou prestávkou od 11.30 do 12.30 h. Ďalšia pauza bude od 16.30 do 17.00 h. Posledné odbery sa budú robiť 15 minút pred koncom testovania. V prípade, že sa občania nezúčastnia na víkendovom testovaní, stále sa budú môcť otestovať na mobilnom odberovom mieste pred budovou Rescuemed na Záhradnej ulici od 8.00 do 16.00 h počas pracovných dní a aj soboty.

„Pribudlo aj druhé mobilné odberové miesto pri Poliklinike - liečebni dlhodobo chorých na ulici Kpt. Nálepku. Ľudí otestujú od pondelka do soboty v čase od 8.00 do 17.00 h,“ dodáva mesto Detva. Ďalšie mobilné odberové miesto je otvorené v budove Centra voľného času na Obrancov mieru. Otestovať sa v ňom dá od pondelka do nedele v čase od 9.00 do 18.00 h. Miera pozitivity po antigénovom testovaní na ochorenie COVID-19 počas víkendu 13. a 14. februára dosiahla v Detve približne 1,3 percenta.

Viac o téme: TestovanieKoronavírusOdberné miesta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu