Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Situácia v Česku je alarmujúca: Pribudlo viac ako 12-tisíc infikovaných, najviac od 8. januára

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Českej republike v utorok pribudlo v utorok 12.486 nakazených novým koronavírusom, čo je o 2211 viac ako pred týždňom a najviac od 8. januára. Informoval o tom server iDNES.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva ČR zverejnené v stredu ráno.

V českých nemocniciach je aktuálne 6171 ľudí s ochorením COVID-19, z toho je 1196 vo vážnom stave, alebo ich stav vyžaduje intenzívnu lekársku starostlivosť. V utorok pribudlo aj najmenej 77 súvisiacich úmrtí a 278 vyliečených. Aktívnych prípadov nákazy je 106.211. Počet pacientov s ťažkým priebehom ochorenia sa podľa portálu iDNES.cz priblížil maximu zo začiatku minulého novembra. Viac takýchto pacientov (1200) bolo hospitalizovaných iba 3. novembra.

Väčšina epidemických parametrov v Česku vrátane tzv. reprodukčného čísla sa stále zhoršuje. Toto číslo sa nad hodnotou 1 drží prakticky už od začiatku februára. Keď klesne pod túto hranicu, bude to znamenať, že sa epidémia spomaľuje. V utorok stúplo z 1,06 na 1,08. Rizikové skóre protiepidemického systému PES je na úrovni 72 bodov, čo zodpovedá štvrtému z piatich stupňov obmedzení. Ďalej rastie aj priemerný počet novonakazených na 100.000 obyvateľov za posledné dva týždne. Oproti predchádzajúcemu dňu stúpol zo zhruba 983 na 1114. Štrnásťdňový priemer nakazených medzi dôchodcami sa zvýšil zo 751 na 766.

Takmer deväť z desiatich ľudí, u ktorých testy od vlaňajšieho marca potvrdili infekciu novým koronavírusom, sa už uzdravilo. Naopak 18.596 ľudí tejto nákaze podľahlo. V utorok pribudlo v ČR 15.019 zaočkovaných, celkovo ich je 483.833. V ČR už od 27. decembra platia opatrenia najvyššieho, piateho stupňa pohotovosti. Český minister zdravotníctva Jan Blatný súhlasil v utorok so znovuotvorením obchodov od 22. februára. Podmienil to však tým, že ich personál musí povinne nosiť respirátory bezpečnostnej kategórie FFP2. Zákazníkom budú naďalej stačiť bežné rúška. Maloobchodný predaj, s výnimkou obchodov so základným tovarom, je v ČR zakázaný od 22. októbra minulého roka.

Viac o téme: ČeskoNové prípadyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu